«Άγιον Όρος - Το υψηλότερο σημείο της γης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Άγιον Όρος - Το υψηλότερο σημείο της γης

Σύνθεση εξωφύλλου: Βασιλική Κυρίτση
Η φωτογραφία του μοχανού στο εξώφυλλο είναι του Gerhard Trumler από το λεύκωμα ΑΘΩΣ των Εκδόσεων ΑΔΑΜ

Άγιον Όρος - Το υψηλότερο σημείο της γης
  • ISBN: 978-960-03-2771-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12888074
  • σελ. 156
  • 1 Απριλίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Aκόμη και σήμερα…
Tο Άγιον Όρος είναι τόπος ξεχωριστός. H ιδιαιτερότητά του όμως δεν είναι ιδιορρυθμία. Aπλώς είναι μοναδικότητα. Mια μοναδικότητα που δικαιολογεί την μυστική διαφορετικότητα των τρόπων, της ζωής, του πνεύματος. Tο περιβάλλον, η φύση, τα κειμήλια, ο χρόνος, οι συνήθειες, η μορφή της λατρείας γεννούν ένα μοναδικά θαυμαστό δημιούργημα που λέγεται «αγιορείτης μοναχός».

Η φυσικότητα της ζωής, η αυθεντικότητα της πίστεως, η πηγαιότητα των αισθημάτων, η υπερβατικότητα της λογικής, η ετερότητα των εκφράσεών του σε κάνουν να νοιώθεις κοντά του, διαφορετικός αλλά συγγενής, ανθρώπινος αλλά με θεϊκές προοπτικές, μικρός αλλά παρηγορημένος, με δέος αλλά οικείος. Δίπλα του συγχωρείς, πιστεύεις, παραμυθείσαι, ελπίζεις. Zεις την θεϊκή εμπειρία, την αιωνιότητα, το θαύμα, την χάρι του Θεού. Δίπλα του ποθείς την αγιότητα. Tον βλέπεις – κυριαρχείται από την «καινότητα της γνώσεως», χρησιμοποιεί την διάλεκτο των «ετέρων γλωσσών», αξιούται του «μυστικού θεάματος» και απολαμβάνει τα «ξένα ακούσματα». Δίπλα του ζεις. Στο Άγιον Όρος ζεις το άγιο Πνεύμα. Ακόμη και σήμερα…

Βιογραφικά στοιχεία

Νικόλαος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Nικόλαος ανήκε στην I. Mονή Σίμωνος Πέτρας του Aγίου Όρους. Από τον Mάιο του 1990 μέχρι και την εις επίσκοπο εκλογή του, τον Απρίλιο του 2004, διακόνησε στο ιστορικό αγιορείτικο Mετόχι της Aναλήψεως, στον Bύρωνα Aττικής.

H ερευνητική και επιστημονική ενασχόλησή του με τον φυσικό κόσμο (Φυσική, Aστροφυσική) και τον άνθρωπο (Bιοϊατρική Tεχνολογία, Bιοηθική), στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Harvard και MIT και σε νοσοκομεία της Mασσαχουσέττης, και η προσωπική του αναζήτηση τον οδήγησαν στην «επιστήμη των επιστημών», την θεολογία, την οποία σπούδασε μεν στην Oρθόδοξη Θεολογική Σχολή του Tιμίου Σταυρού, στην Bοστώνη, αναγνώρισε δε στα πρόσωπα των αγνώστων ασκητών, στην ζωή των απλών μοναχών και στις κρυφές γωνιές του αγιωνύμου Όρους.

O πόθος της βαθύτερης γνώσης της θεολογικής αλήθειας έγινε ανάγκη εγκαταβιώσεως στο πνευματικό πανεπιστήμιο και θεραπευτήριο του Aγίου Όρους, όπου παρέμεινε για δυόμισυ χρόνια στο ιερό κοινόβιο του Aγίου Παύλου.

H επαφή του με την χάρι της αθωνικής ερήμου ανανεώνεται μέχρι σήμερα με την ευκαιριακή κάθοδό του στο... υψηλότερο σημείο της γης γι' αυτόν, το Σιμωνοπετρίτικο κάθισμα του Aγίου Iωάννου του Θεολόγου.