«Πολιτική οικονομία των ΜΜΕ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πολιτική οικονομία των ΜΜΕ

Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας των Μέσων στην εποχή της πληροφοριακής επανάστασης

Πολιτική οικονομία των ΜΜΕ
  • ISBN: 978-960-03-2777-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17007
  • σελ. 392
  • 1 Μαΐου 2000
  • € 26,50

Περίληψη

Στις μέρες μας τα Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζουν δραματικές μεταβολές που επηρεάζουν την ίδια τη φύση της ανθρώπινης επικοινωνίας και την πορεία ανάπτυξης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να συμβάλει στην κατανόηση των διαδικασιών ανάπτυξης και αλλαγής της βιομηχανίας των Μέσων και του ευρύτερου επικοινωνιακού χώρου στην Ελλάδα και διεθνώς, προσεγγίζοντας τα ζητήματα από τη σκοπιά της πολιτικής οικονομίας. Έτσι, αναλύονται ένα σύνολο οικονομικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών που κατά κύριο λόγο αφορούν:

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα χαρακτηριστικά της ελληνικής βιομηχανίας των Μέσων με ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1980 και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Επίσης αναλύονται οι δύο αγορές στις οποίες απευθύνονται τα ΜΜΕ –η αγορά του περιεχομένου και η διαφημιστική αγορά– οι προτιμήσεις του αναγνωστικού και του τηλεοπτικού κοινού και οι συνθήκες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης, ιδίως στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Λέανδρος

Ο Νίκος Λέανδρος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ (Salford University), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών. Δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Salford και επί σειρά ετών εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος. Ο Νίκος Λέανδρος έχει επιμεληθεί σειρά εκδόσεων για τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα και κατά το παρελθόν διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και υπεύθυνος ερευνών για την αγορά του βιβλίου και τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ευρωπαϊκών δράσεων COST A20 «The Impact of Internet on the Mass Media in Europe» και COST A30 «East of West: Setting a New Central and Eastern European Media Research Agenda» και ακαδημαϊκός συντονιστής του Βαλκανικού Φόρουμ για την Επικοινωνία. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μονογραφίες κυρίως με θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Μέσων, την Κοινωνία της Πληροφορίας, τη βιομηχανική αναδιάρθρωση και την κοινωνική ασφάλιση. Επίσης, είναι συγγραφέας των βιβλίων Μαζικά Έντυπα Επικοινωνίας στην Ελλάδα. Οικονομικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις (Εκδόσεις Δελφίνι, 1992), Πολιτική Οικονομία των ΜΜΕ: Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας των Μέσων στην εποχή της πληροφοριακής επανάστασης (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000) και Το Διαδίκτυο. Ανάπτυξη και αλλαγή (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005). Έχει επιμεληθεί τα βιβλία Νέες Τεχνολογίες, Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Βιβλίο, μαζί με τον Γιώργο Παυλίδη (Εκδόσεις Ζήτη, 2004), και The Impact of Internet on the Mass Media in Europe (Abramis, 2006).




Βιβλιογραφία