«Επιχειρηματικές στρατηγικές στη βιομηχανία των Μέσων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Επιχειρηματικές στρατηγικές στη βιομηχανία των Μέσων

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Επιχειρηματικές στρατηγικές στη βιομηχανία των Μέσων
  • ISBN: 978-960-03-4712-8
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16778
  • σελ. 304
  • 6 Μαΐου 2008
  • € 21,20

Περίληψη

Η βιομηχανία των Μέσων βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο ριζικών αλλαγών, καθώς η ενίσχυση του ρόλου των αγορών, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας και η ψηφιοποίηση του περιεχομένου μεταβάλλουν τους όρους του ανταγωνισμού και βασικά χαρακτηριστικά της αξιακής αλυσίδας. Η επίδραση των Μέσων στη συνολική λειτουργία του οικονομικού μηχανισμού αναβαθμίζεται, όπως και η σημασία τους ως κοινωνικού θεσμού. Το παρόν βιβλίο εξετάζει τις βασικές στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων Μέσων και σημαντικές πλευρές της αναδιάρθρωσης που συντελείται διεθνώς. Όπως επισημαίνεται, οι στρατηγικές διαφοροποίησης δραστηριοτήτων και διεθνοποίησης καθόρισαν την αναπτυξιακή πορεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων Μέσων, αλλά και πολλών μικρότερων εταιρειών κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ένα «κύμα» εξαγορών και συγχωνεύσεων οδήγησε στο μετασχηματισμό πολλών εσωστρεφών και εξειδικευμένων επιχειρήσεων του παρελθόντος σε πολυεθνικούς ομίλους που περιλαμβάνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εταιρείες και επεκτείνουν τη δράση τους σε πολλές διαφορετικές αγορές.

Οι περισσότεροι από τους ομίλους επιχειρήσεων Μέσων αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία –παρά τις επιμέρους διαφορές– στην κεντρική παραγωγή περιεχομένου και τη διασυνοριακή λειτουργία μέσω κοινών προτύπων που υπερβαίνουν τα εθνικά όρια. Έτσι, ο πολλαπλασιασμός των μέσων επικοινωνίας συμβαδίζει με τις προσπάθειες τυποποίησης και σύγκλισης του περιεχομένου. Στον αντίποδα, η «επανάσταση των χρηστών», στην οποία πρωτοστατούν οι νέες γενιές, αμφισβητεί το πρότυπο της μαζικής επικοινωνίας. Καθώς πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες και οι απαιτήσεις του κοινού για παραγωγή περιεχομένου και αμφίδρομη επικοινωνία, οι επιχειρήσεις των Μέσων οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους για να ανταποκριθούν στα δεδομένα της νέας ψηφιακής εποχής.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Λέανδρος

Ο Νίκος Λέανδρος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ (Salford University), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών. Δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Salford και επί σειρά ετών εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος. Ο Νίκος Λέανδρος έχει επιμεληθεί σειρά εκδόσεων για τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα και κατά το παρελθόν διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και υπεύθυνος ερευνών για την αγορά του βιβλίου και τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ευρωπαϊκών δράσεων COST A20 «The Impact of Internet on the Mass Media in Europe» και COST A30 «East of West: Setting a New Central and Eastern European Media Research Agenda» και ακαδημαϊκός συντονιστής του Βαλκανικού Φόρουμ για την Επικοινωνία. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μονογραφίες κυρίως με θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Μέσων, την Κοινωνία της Πληροφορίας, τη βιομηχανική αναδιάρθρωση και την κοινωνική ασφάλιση. Επίσης, είναι συγγραφέας των βιβλίων Μαζικά Έντυπα Επικοινωνίας στην Ελλάδα. Οικονομικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις (Εκδόσεις Δελφίνι, 1992), Πολιτική Οικονομία των ΜΜΕ: Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας των Μέσων στην εποχή της πληροφοριακής επανάστασης (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000) και Το Διαδίκτυο. Ανάπτυξη και αλλαγή (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005). Έχει επιμεληθεί τα βιβλία Νέες Τεχνολογίες, Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Βιβλίο, μαζί με τον Γιώργο Παυλίδη (Εκδόσεις Ζήτη, 2004), και The Impact of Internet on the Mass Media in Europe (Abramis, 2006).




Βιβλιογραφία