«Κατανοώντας τη συμπεριφορά μας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κατανοώντας τη συμπεριφορά μας

Ο ρόλος της μάθησης στην πρόσκτηση και εξέλιξη της συμπεριφοράς

Σύνθεση εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη

Κατανοώντας τη συμπεριφορά μας
  • ISBN: 978-960-03-2909-4
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16829
  • σελ. 304
  • 1 Νοεμβρίου 2000
  • € 21,20

Περίληψη

Η διερεύνηση της συμπεριφοράς του ανθρώπου, όπως άλλωστε και των υπόλοιπων ζώων, μας καθιστά ικανούς να διατυπώνουμε κάποιες βασικές αρχές που τη διέπουν με στόχο την κατανόηση και την ερμηνεία της, την πρόβλεψη και τη «θεραπευτική» της τροποποίηση, την αποτροπή ή την πρόκληση της εκδήλωσής της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αντικείμενα μελέτης των Φυσικών Επιστημών. Ωστόσο, η γνώση που αποκομίζεται από τη διερεύνηση αυτή δεν αφορά μόνο τους ειδικούς, ούτε είναι χρήσιμη μόνο για εργαστηριακές μελέτες ή την κλινική έρευνα και εφαρμογή. Η ευρύτερη διάδοση της γνώσης των αρχών που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τα άτομα να καταλάβουν τον εαυτό τους ώστε να μπορούν να καθοδηγούν τα ίδια τη συμπεριφορά τους με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Καθώς η γνώση του «γιατί» και του «πώς» της καθημερινής συμπεριφοράς μας και του κοινωνικού μας περίγυρου αυξάνεται, ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στον στόχο που είχαν θέσει στην αρχαιότητα οι πρόγονοί μας και που δεν είναι άλλος από το «γνώθι σαυτόν». Αυτό επιτυγχάνεται πληρέστερα με τη μελέτη των αρχών της συμπεριφοράς υπό συνθήκες καθημερινότητας και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο κινείται και η παρούσα προσπάθεια.

Βιογραφικά στοιχεία

Μαρία Ζαφειροπούλου

Η Μαρία Ζαφειροπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έκανε τις βασικές της σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ψυχολογία (Εξελικτική Ψυχοπαθολογία, Κλινική Ψυχολογία) στο Πανεπιστήμιο του Leeds (M.Phil.) και στο Πανεπιστήμιο του Dundee (Ph.D) της Βρετανίας. Παρέμεινε στην Αγγλία για δέκα χρόνια, όπου εργάστηκε ως ψυχολόγος στα ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων του Liverpool και στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου του Eastbourne. Επίσης, δίδαξε ψυχοπαθολογία στους τριτοετείς φοιτητές του Ψυχολογικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Sussex.
Στην Ελλάδα εργάστηκε ως ψυχολόγος στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στη συνέχεια, στην Ειδική Αγωγή του ΥΠΕΠΘ ως ψυχολόγος υπεύθυνη των Μονάδων Ειδικής Αγωγής του Πειραιά. Ως μέλος ΔΕΠ από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εξελικτική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία, καθώς επίσης και Κλινική Παιδοψυχολογία. Έχει διδάξει ακόμη σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα ΠΕΚ Μαγνησίας και Ανατολικής Αττικής, στο Πρόγραμμα Επανεκπαίδευσης Πτυχιούχων Παιδαγωγικών Τμημάτων Εξωτερικού και στην ΠΑΤΕΣ/ ΣΕΛΕΤΕ Βόλου. Είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εξελικτικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εποπτεύει ερευνητικές εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών του Εργαστηρίου για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις ερευνητικών μελετών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επιμέλειες ξένων εκδόσεων στα ελληνικά, κεφάλαια σε βιβλία ψυχολογίας και διδακτικές σημειώσεις. Έχει, τέλος, συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.