«Για μια νέα ιδεολογία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Για μια νέα ιδεολογία

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY
Στο εξώφυλλο έργο του Ελ Γκρέκο, «O Iησούς εκδιώκων τους εμπόρους από τον Nαό», 1600

Για μια νέα ιδεολογία
  • ISBN: 978-960-03-4701-2
  • σελ. 352
  • 31 Μαρτίου 2008
  • € 31,80

Περίληψη

H αναζήτηση μιας Νέας Iδεολογίας οδηγεί εκ πρώτης όψεως τη σκέψη σε κάτι καινούργιο, σε κάτι που ίσως έρχεται από το μέλλον. Αυτό δεν συντρέχει εδώ. Αυτό συντρέχει στο σπήλαιο της Πάτμου, εκεί όπου ο Iωάννης έγραψε την Aποκάλυψη. H Νέα Iδεολογία που προτείνεται εδώ είναι άντληση νάματος από το φρέαρ-αποθησαύρισμα των «μεγάλων στιγμών» του παρελθόντος.
Πρέπει οι σύγχρονοι πολίτες να απαλλαγούν από τις θεσμολατρίες, από τις φρούδες ελπίδες για τα αυτοματοποιημένα συστήματα διακυβέρνησης και τις νεωτερικότητες, που δήθεν κομίζουν λύσεις, ενώ κατ' ουσίαν ουδετεροποιούν και αποξενώνουν τον άνθρωπο από τον καθορισμό της μοίρας του. Να εγκαταλείψουν τα άλλοθι της πολιτικής τους ραστώνης.
Πρέπει οι Έλληνες να στραφούν προς τα έσω. Και να αναβαπτισθούν στις κλασικές και αρχέτυπες αξίες, τις οποίες θα εκσυγχρονίσουν δίνοντας σ' αυτές καινούργιο νόημα και περιεχόμενο, και από τις οποίες θα αναγεννηθεί η Πολιτική. Πολιτική με ιδεολογία και με απελευθερωμένη από τις παλιές αγκυλώσεις σκέψη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Eξουσία χωρίς στέρεο πολιτικό σκεπτικό, χωρίς στόχους ηθικούς, χωρίς εθνικό και κοινωνικό σκοπό, δηλαδή χωρίς το κριτήριο της κοινωνικής ωφελιμότητας, δεν είναι παρά η άλλη όψη του νομίσματος που το κυκλοφορούν οι αρνητές της Δημοκρατίας, οι σύγχρονοι τσαρλατάνοι. Αυτή είναι η πραγματική απειλή των σύγχρονων κοινωνιών.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ούτε ανώδυνοι τοκετοί. Το καινούργιο γεννιέται πάντα με πόνους. Και πάντα με αβεβαιότητα για την επιβίωσή του. Σ' αυτό το σημείο βρίσκεται η ανθρωπότητα σήμερα. Πρέπει να υποδεχθεί το νέο και να το χειραγωγήσει παιδαγωγικά. Και –για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται– να μην υποταγεί σ' αυτό. Το μήνυμα είναι ένα: H Eλλάδα, με ό,τι αυτή ως ιστορική μονάδα-παρουσία συμβολίζει, να βρει ή ξαναβρεί τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο. H εθνική αρνησιδοξία είναι χειρότερη από την προδοσία.

Βιογραφικά στοιχεία

Βύρων Γ. Πολύδωρας

Πολιτικός και συγγραφέας, πατέρας ενός γιου, του Γιώργου και δύο δίδυμων θυγατέρων, της Μαργαρίτας και της Κων­σταντίνας. Έχει τρεις εγγονούς, τον Βύ­ρωνα τον νεώτερο, τον Απόστολο και τον Αντώνη, καθώς και δύο εγγονές, την Ε­λενίτσα και την Τατιάνα.

Κατάγεται από την Ορεινή Ολυμπία, το χωριό Περιβόλια (Γάρδιτσα, το παλιό όνομά του). Δικηγόρος Επίτιμος, παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ.

Σπουδές: Νομική Αθηνών και μεταπτυ­χιακά ως υπότροφος Φουλμπράιτ. Πολι­τικές Επιστήμες στις ΗΠΑ. Διεθνές Δί­καιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Διε­θνή Οικονομικά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Βουλευτής της ΝΔ, εκλεγείς συνεχώς (13 φορές) από το 1981 μέχρι το 2014.

Διεγράφη από τη ΝΔ το 2013, όταν κα­τεψήφισε μόνος αυτός τον ΕΝΦΙΑ, ήτοι, το μη ξερίζωμα των Ελλήνων από τη γη τους.

Το 2014 ως ανεξάρτητος βουλευτής ί­δρυσε το κόμμα Ένωση για την Πατρί­δα και τον Λαό που μετέσχε στις Ευρωε­κλογές.

Διετέλεσε: Υφυπουργός Προεδρίας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1990-92), Παιδείας (1992), Εξωτερικών (1993) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (2006-2007), Αντιπρόεδρος της Βουλής (2009-2012) και Πρόεδρος της Βουλής (της ΙΔ΄ Περιόδου 2012).

Έχει γράψει περισσότερα από 50 βι­βλία και πολλές μονογραφίες πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομέ­νου. Το τελευταίο βιβλίο του, Όταν ανοί­γαμε πανιά, θεωρείται ως το δικό του o­pus magnum. Αρθρογραφεί στην Εστία.

Έχει τιμηθεί: Με το Βραβείο Fontana di Roma της Ιταλικής Ακαδημίας. Με το Ανώτατο παράσημο της Κυπριακής Δη­μοκρατίας του Μακαρίου Γ΄. Με το Βρα­βείο Ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί». Με τον «Χρυσό Σταυρό» της Ανωτάτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών. Με το Βραβείο της Ελλη­νικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτε­χνίας. Και με τον Έπαινο της Ακαδη­μίας Αθηνών για το βιβλίο του Μείζων Αθήνα.




Βιβλιογραφία