«Η αφήγηση ως εργαλείο μάθησης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η αφήγηση ως εργαλείο μάθησης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Δραστηριότητες και προτάσεις για την προσχολική και τη δημοτική εκπαίδευση

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Η αφήγηση ως εργαλείο μάθησης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
  • ISBN: 978-960-03-4863-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 64603
  • σελ. 336
  • 9 Φεβρουαρίου 2009
  • € 21,20

Περίληψη

Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, την Περιβαλλοντική Eκπαίδευση και το χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας όμως ως κοινό παρονομαστή την εκπαίδευση επιχειρούν να κινηθούν στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας/διαθεματικότητας και να αναδείξουν τη σχέση της αφήγησης με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσα από συγκεκριμένες παιδαγωγικές-διδακτικές προτάσεις προς τους εκπαιδευτικούς. Αυτή η συνάντηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την αφήγηση βρίσκεται στον πυρήνα της επικαιρότητας, είναι ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική και αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της οικολογικής και της πολιτισμικής κρίσης των ημερών μας, αλλά και στη δόμηση της σύνθετης σφαιρικής σκέψης, η οποία είναι ταυτόχρονα ορθολογική και μυθολογική-συμβολική.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ασχολείται με ζητήματα θεωρητικών προσεγγίσεων σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την αφήγηση, ενώ το δεύτερο μέρος επιχειρεί τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, προτείνοντας ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό για το νερό και το δάσος. Eπίσης παρουσιάζει αναλυτικά είκοσι έναν φακέλους που διαχειρίζονται ποικίλες συνδυαστικές δραστηριότητες για το νερό και το δάσος, βασισμένες σε πολυδιάστατους στόχους και ενεργές διδακτικές προσεγγίσεις, οι οποίες αντλούνται από τη σύγχρονη διδακτική.

Βιογραφικά στοιχεία

Ευαγγελία Αγγελίδου

Η Ευαγγελία Αγγελίδου σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έκανε τη διδακτορική της διατριβή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τα πρώτα στάδια εμφάνισης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σκηνικό τη δεκαετία του '80, προσανατολίζεται στο πεδίο της, αναπτύσσει αξιόλογη δράση και εργάζεται συστηματικά για τη στήριξη, προώθηση και ανάπτυξή της στο ελληνικό σχολείο. Υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και αναπτύσσει πλούσιο ερευνητικό και επιμορφωτικό έργο εστιασμένο σε θέματα Διδακτικής της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δημοσιεύει σχετικές μελέτες, εκπαιδευτικό παιδαγωγικό υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και άρθρα σε πολλά διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Παράλληλα διδάσκει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης). Υπηρετεί στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διαθέτει πολύχρονη διδακτική εμπειρία και πλούσιο επιμορφωτικό έργο, ιδιαιτέρως στην Περιβαλλοντική Eκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (μαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές Δ/θμιας Εκπ/σης). Είναι Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής και τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται σε θέματα διδακτικής (διδασκαλίας-μάθησης) της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.




Τασούλα Τσιλιμένη

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας (www.keimena.ece.uth.gr) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Διαδρομές. Ασχολείται επίσης με την κριτική βιβλίων. Εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία και τη διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά. Διηγήματα και μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε έντυπα, όπως το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης, η εφημερίδα Ελευθερία και άλλα. Βιβλία της έχουν μπει στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το βιβλίο της Ο κύριος Μπου έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του ίδιου φορέα.




Βιβλιογραφία