«Επάγγελμα μωρό» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Επάγγελμα μωρό

Μετάφραση:
Μερόπη Μιχαλέλη

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Επάγγελμα μωρό
  • ISBN: 978-960-03-4893-4
  • eudoxus logo Εύδοξος: 64713
  • σελ. 176
  • Επανέκδοση
  • 23 Φεβρουαρίου 2009
  • € 10,60

Περίληψη

Το μέλλον και η μοίρα των παιδιών περνάνε μέσα από την κούνια τους. Ήδη από τη στιγμή της γέννησής του, το μωρό αναμετριέται με τις επιθυμίες των γονιών και μαθαίνει να είναι συνεπές με το ρόλο που εκείνοι προσδοκούν από αυτό. Το «επάγγελμά» του δεν είναι βέβαια καθόλου ξεκούραστο. Ο ερχομός του στη ζωή κάνει τους γονείς να νιώσουν μια τρελή αγάπη, αλλά συχνά προκαλεί και την ανησυχία τους.

Ο ψυχαναλυτής Μπερτράν Κραμέρ αναλύει στο Επάγγελμα μωρό τους μηχανισμούς αυτής της τόσο ξεχωριστής σχέσης που συνδέει το νεογέννητο με τους γονείς του. Με την παράθεση συγκεκριμένων αποσπασμάτων από ορισμένες πρωτότυπες έρευνες –πρωτότυπες διότι συμμετέχουν η μητέρα και το μωρό μαζί– αποκρυπτογραφεί τις απαιτήσεις που έχουν οι γονείς από το μωρό και τον τρόπο με τον οποίο το μωρό ανταποκρίνεται σε αυτές. Μας εξηγεί, επίσης, πώς δημιουργούνται οι παρεξηγήσεις ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό και μας υποδεικνύει με ποιον τρόπο είναι δυνατό να προκαλέσουμε τόσο πρώιμα την καλή τύχη στη ζωή των νεογέννητων. Διότι, ευτυχώς, όπως φαίνεται σε αυτό το βιβλίο, με την κατάλληλη γνώση και ενημέρωση το πεπρωμένο τους μπορεί να καθοριστεί.

Βιογραφικά στοιχεία

Μπερτράν Κραμέρ

Ο Μπερτράν Κραμέρ γεννήθηκε στη Γενεύη, όπου πραγματοποίησε τις ιατρικές του σπουδές. Από το 1960 μέχρι το 1970 έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποίησε έρευνες στον τομέα της Παιδοψυχιατρικής. Όταν επέστρεψε στην Ελβετία, εργάστηκε ως ψυχαναλυτής και αργότερα ως διευθυντής ενός παιδοψυχιατρικού τμήματος. Στη συνέχεια έγινε καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Εδώ και πολλά χρόνια, οι έρευνες του Κραμέρ επικεντρώθηκαν στη μελέτη των πρώιμων σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιών και θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της θεωρίας και της πρακτικής της ψυχοθεραπείας μητέρας-βρέφους. Το αντικείμενο του ερευνητικού του έργου είναι κατά κύριο λόγο η μεταβίβαση του ψυχικού κόσμου των γονέων σε αυτόν του βρέφους. Επίσης, έκανε φανερή την ύπαρξη «σεναρίων» που κατευθύνουν και καθορίζουν, ορισμένες φορές με δραματικό τρόπο, την εγκαθίδρυση των πρωταρχικών αυτών σχέσεων. Ο Κραμέρ μελετά επίσης τις μαγνητοσκοπημένες ταινίες αυτών των ψυχοθεραπειών, με σκοπό να διαπιστώσει με ποιον τρόπο τα ασυνείδητα «σενάρια» μετατρέπονται σε μία αμοιβαία αλληλεπίδραση, ορατή στις συμπεριφορές των γονέων και του παιδιού τους.




Βιβλιογραφία