«Διόρθωση παλιών μύθων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Διόρθωση παλιών μύθων

Και άλλες ιστορίες

Μετάφραση, πρόλογος, σχόλια και εργοβιογραφία: Νάντια Βαλαβάνη. Περιλαμβάνεται ένα ένθετο 16σέλιδο με φωτογραφικό υλικό
Διόρθωση παλιών μύθων
  • ISBN: 978-960-03-4984-9
  • σελ. 304
  • Επανέκδοση
  • 17 Σεπτεμβρίου 2009
  • € 15,90

Περίληψη

Mε την πρώτη έκδοση της Διόρθωσης παλιών μύθων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση 32 από τις 50 συνολικά ιστορίες της πρώτης εικοσαετίας της συγγραφικής ζωής του Μπερτ Mπρεχτ (1913-1933). Oι πρώτες απ’ αυτές καταγράφουν τη μετάβαση απ’ τις μαθητικές εθνικιστικές του εξάρσεις στην πλήρη καταδίκη του πολέμου και των δομών της εξουσίας, το φόβο του για το γάμο και τις αναζητήσεις του, πέρα απ’ τις συμβατικές ηθικές αξίες, στη σφαίρα της σεξουαλικής ηθικής, του έρωτα και της φιλίας.

Tην προσωπική του εξέγερση ενάντια σε μια πραγματικότητα που τον απωθούσε πάνω απ’ όλα ηθικά και αισθητικά ακολουθεί η λιγότερο αυτοβιογραφική προβληματική των ιστοριών από το 1924, οι οποίες, με μια σχεδόν ντοκουμενταρίστικη οπτική, μεταφέρουν τις ανθρώπινες σχέσεις στο έδαφος της κοινωνικής πραγματικότητας – υπό την επίδραση του κυρίαρχου στη Δημοκρατία της Bαϊμάρης ρεύματος της Neue Sachlichkeit, του αμερικανισμού και του φορντισμού. Στις τελευταίες από τις ιστορίες πριν τη ναζιστική λαίλαπα ο Mπρεχτ επιχειρεί να απεικονίσει λογοτεχνικά τις σχέσεις των ανθρώπων στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής κοινωνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ ήταν ένας από τους κορυφαίους δραματουργούς του 20ού αιώνα, ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στο Άουγκσμπουργκ στις 10 Φεβρουαρίου 1898. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές Ιατρικής και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, κι από νωρίς αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Η καταξίωση ήρθε γρήγορα με την απονομή του βραβείου Κλάιστ το 1922. Υπήρξε δηλωμένος μαρξιστής και καλλιτέχνης στρατευμένος στην αριστερά, αλλά δεν προσχώρησε ποτέ στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο ίδιος συνέλαβε και ανέπτυξε την ιδέα του «επικού θεάτρου». Η επίδρασή του παραμένει τεράστια. Το 1933, λόγω της εναντίωσής του στο ναζιστικό καθεστώς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Τα βιβλία του πυρπολήθηκαν και το σύνολο του έργου του απαγορεύτηκε. Έζησε εξόριστος για περισσότερα από δέκα χρόνια, αρχικά σε χώρες της Ευρώπης και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 1948 επέστρεψε και εγκαταστάθηκε οριστικά στο Ανατολικό Βερολίνο. Το 1949 ίδρυσε εκεί το «Μπερλίνερ Ανσάμπλ». Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 14 Αυγούστου 1956.




Βιβλιογραφία