«Σήμερα η τέχνη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σήμερα η τέχνη

Σήμερα η τέχνη
  • ISBN: 978-960-03-5060-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17026
  • σελ. 542
  • 8 Μαρτίου 2010
  • € 26,50

Περίληψη

Είναι το τέταρτο βιβλίο του καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τεχνοκρίτη Σταύρου Τσιγκόγλου για τη σύγχρονη διεθνή Τέχνη.

Σε 43 κεφάλαια, παρουσιάζονται οι εντυπώσεις του από μεγάλες διεθνείς οργανώσεις σύγχρονης Tέχνης, τις διάφορες Ευρωπαϊκές Μπιενάλε, τα Documenta του Kάσσελ, την έκθεση Γλυπτικής του Mύνστερ, καθώς και από ατομικές αναδρομικές ή θεματικές εκθέσεις στα Βεγάλα Βουσεπα της Ευρώπης. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να  σχολιαστούν η σύγχρονη ζωγραφική, ο νεοεμπρεσιονισμός της δεκαετίας του 1980, η pop art, το κίνημα fluxus, οι τάσεις της σύγχρονης γλυπτικής, η Tέχνη της διαμαρτυρίας, η πολιτική Tέχνη, η πολεμική φωτογραφία και τα βραβεία σύγχρονης Tέχνης. 

Σημειώνεται η παρουσία της σύγχρονης ινδικής Tέχνης και κυρίως της κινεζικής. Υπογραμμίζονται οι ουσιαστικές  αλλαγές στους χώρους της Tέχνης και της αγοράς, στα εκφραστικά μέσα και στους προβληματισμούς των καλλιτεχνών και των τεχνοκριτών την τελευταία πενταετία.

Tο βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους φιλότεχνους και στους σπουδαστές σχολών Καλών Τεχνών.

Βιογραφικά στοιχεία

Σταύρος Τσιγκόγλου

Ο Σταύρος Τσιγκόγλου είναι χειρουργός παίδων και καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γ.Γ. της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της  Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA). Έγραψε τα βιβλία Η τέχνη στο τέλος του αιώνα (Τα Νέα της Τέχνης, Αθήνα, 2000), Η τέχνη στις αρχές του 21ου αιώνα (Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2005) και Σήμερα η τέχνη (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2010). Και τα τρία βιβλία  χρησιμοποιήθηκαν ως σπουδαστικά βοηθήματα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και τις Σχολές Καλών Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Ο Σταύρος Τσιγκόγλου έχει δώσει διαλέξεις στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Τα Νέα της Τέχνης από το 1993. Το 2004 οργάνωσε τη διεθνή έκθεση τέχνης «Πάσχον Σώμα» στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και έγραψε την ομώνυμη μελέτη. Το 2006 μαζί με την Ελένη Κυπραίου οργάνωσε τη διεθνή έκθεση «Τα λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη» στο Μουσείο Μπενάκη. Το βιβλίο Τα λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη (Μουσείο Μπενάκη – Κοrres Books, 2007) μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα αγγλικά.




Βιβλιογραφία

Κριτικές