«Σύγχρονη τέχνη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σύγχρονη τέχνη

Περιλαμβάνονται 115 έγχρωμες εικόνες

Στο εξώφυλλο: Cai Guo-Qiang, «Άτοπος: Στάδιο δεύτερο», 2004, εγκατάσταση με τίγρεις (λεπτομέρεια)

Σύγχρονη τέχνη
  • ISBN: 978-960-03-5640-3
  • σελ. 464
  • 11 Δεκεμβρίου 2013
  • € 26,50

Περίληψη

Είναι το πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα με θέματα διεθνούς σύγχρονης τέχνης, όπου παρουσιάζονται 42 μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις τέχνης, Μπιενάλε, Documenta Kassel, θεματικές και αναδρομικές καλλιτεχνών σε μεγάλα μουσεία, που επισκέφτηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θέτει τα εξής ερωτήματα: Τι είναι σύγχρονη τέχνη και πώς ταξινομείται; Ποιο είναι το κυρίαρχο ρεύμα της, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πώς καθορίζεται αυτό από τα κεντρικά μουσεία και την αγορά; Τις απαντήσεις τις βρίσκει στις εκθέσεις που περιγράφει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα κείμενα κριτικών, θεωρητικών, φιλοσόφων και ιστορικών τέχνης. Στο βιβλίο παρουσιάζονται αρκετοί καλλιτέχνες του κυρίαρχου ρεύματος, όπως και μια γενιά ανερχόμενων καλλιτεχνών οι οποίοι χρησιμοποιούν διάφορα εκφραστικά μέσα ‒ κυρίως εγκαταστάσεις, βιντεοτέχνη, ζωγραφική, φωτογραφία. Υπάρχει μια τάση δημιουργίας έργων μεγάλης κλίμακας, εντυπωσιασμού και θεάματος, μιας τέχνης που συμβαδίζει ή αντανακλά ή εντατικοποιεί τον σύγχρονο τρόπο ζωής, απαντά στους ευρύτερους οικονομικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς, στην παγκοσμιοποιημένη, νεοφιλελεύθερη οικονομία.

 

Η σύγχρονη τέχνη, η τέχνη μετά το τέλος του μοντερνισμού, έχει ηλικία πενήντα ετών και άρχισε πια να αντιμετωπίζεται από τους συγγραφείς και τα μουσεία ως ξεχωριστή οντότητα. Έχουν αρχίσει επίσης να χτίζονται μουσεία για να εκθέτουν αποκλειστικά σύγχρονη τέχνη και μερικά παρουσιάζονται στο βιβλίο.

Βιογραφικά στοιχεία

Σταύρος Τσιγκόγλου

Ο Σταύρος Τσιγκόγλου είναι χειρουργός παίδων και καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γ.Γ. της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της  Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA). Έγραψε τα βιβλία Η τέχνη στο τέλος του αιώνα (Τα Νέα της Τέχνης, Αθήνα, 2000), Η τέχνη στις αρχές του 21ου αιώνα (Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2005) και Σήμερα η τέχνη (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2010). Και τα τρία βιβλία  χρησιμοποιήθηκαν ως σπουδαστικά βοηθήματα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και τις Σχολές Καλών Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Ο Σταύρος Τσιγκόγλου έχει δώσει διαλέξεις στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Τα Νέα της Τέχνης από το 1993. Το 2004 οργάνωσε τη διεθνή έκθεση τέχνης «Πάσχον Σώμα» στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και έγραψε την ομώνυμη μελέτη. Το 2006 μαζί με την Ελένη Κυπραίου οργάνωσε τη διεθνή έκθεση «Τα λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη» στο Μουσείο Μπενάκη. Το βιβλίο Τα λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη (Μουσείο Μπενάκη – Κοrres Books, 2007) μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα αγγλικά.




Βιβλιογραφία