«Ακάλυπτος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ακάλυπτος

Στο εξώφυλλο: χαρακτικό του Bedrich Glaser (1985)

Ακάλυπτος
  • ISBN: 978-960-03-5641-0
  • σελ. 48
  • 11 Δεκεμβρίου 2013
  • € 9,54

Περίληψη

Πέντε χρόνια μετά το Σωσίβιο, σύνθεση 19 ποιημάτων γραμμένων από το 1986 ως το 2001, ο Παναγιώτης Ιωαννίδης συναρμόζει στον Ακάλυπτο 25 ποιήματα της περιόδου 1995-2009. Αν στο πρώτο βιβλίο «μονάδα έκφρασης» ήταν η λέξη, στο δεύτερο μοιάζει να είναι η φράση.

Η ζωή περνάει. Φτάνει στο μαύρο κι εξακολουθεί.

«Ακάλυπτος»: ουσιαστικό, επίθετο. Ένας χώρος όπου συμβαίνουν τόσα και τίποτα δεν κρύβεται.

Η ομορφιά επιστρέφει εκεί όπου ήταν.

Μετά τους προσεκτικούς στίχους του Σωσίβιου, τα ποιήματα του δεύτερου βιβλίου του Παναγιώτη Ιωαννίδη κινούνται σ' έναν πλατύτερο χώρο και με μεγαλύτερη ελευθερία – αδρά σκίτσα με μολυβιές γρήγορες.

Λόγια και εικόνες που συνέβησαν χωρίς να πάψουν.

Βιογραφικά στοιχεία

Παναγιώτης Ιωαννίδης

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης (http://xylokopoi.blogspot.gr/) γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει στις Εκδόσεις Καστανιώτη τρία βιβλία ποίησης: Το σωσίβιο (2008), Ακάλυπτος (2013), Πολωνία (2016, υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Βραβείο Ποίησης του Αναγνώστη). Είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς του συλλογικού δοκιμιακού βιβλίου Μια συζήτηση για την ποίηση τώρα (ΦΡΜΚ, 2018). Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε δύο αγγλόγλωσσες ανθολογίες (T. Chiotis, Futures: Poetry of the Greek Crisis, Penned in the Margins, 2015, K. van Dyck, Austerity Measures: The New Greek Poetry, Penguin, 2016, NYRB Books, 2017), δύο γερμανικές και σε περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, κροατικά, πολωνικά, σουηδικά και τουρκικά. Έχει μεταφράσει αγγλόγλωσση ποίηση (Σ. Χήνυ, Ρ. Κρήλυ, Τ. Γκανν, Ντ. Χάρσεντ, κ.ά.), είναι υπεύθυνος για την ποίηση στο μηνιαίο περιοδικό The Books’ Journal και στο Und. Athens, μέλος της συντακτικής επιτροπής του ΦΡΜΚ –εξαμηνιαίου περιοδικού για την ποίηση, την θεωρία και τα εικαστικά– και επιμελείται τις μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)». Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες (όπως στην 2η Μπιεννάλε της Αθήνας, 2009), και διδάσκει ποίηση ως δημιουργική γραφή σε ενήλικες (στο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας) και παιδιά (όπως στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχείου Καβάφη / Ίδρυμα Ωνάση).




Βιβλιογραφία