«Πολωνία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πολωνία

Στο εξώφυλλο: έργο του Νίκου Κρυωνίδη

Πολωνία
  • ISBN: 978-960-03-5997-8
  • σελ. 56
  • 12 Μαΐου 2016
  • € 9,54

Περίληψη

Τραύματα πόλεμοι η ζωή επέλασε θριαμβεύουσα

κουρέλια ερείπια αγαπημένα το σώμα τα φορεί

δεν σκέφτεται τι χάθηκε και πώς – τρυφερά αγκαλιάζει ό,τι έμεινε

Υπομονετικά ο επαίτης δείχνει τις πληγές του


Αν το Σωσίβιο δοκίμαζε να μνημειώσει τη στιγμή, σμιλεύοντάς τη όσο γίνεται  εντατικότερα, και ο Ακάλυπτος έπειτα ανοιγόταν στη ροή και την έκταση, η Πολωνία μάς φέρνει μπροστά –και μας βάζει μέσα– στην ξένη Ιστορία και τις ιστορίες των άλλων, δείχνοντας πόσο πιο κοντά μας απ’ όσο φανταζόμαστε είναι και αυτή και εκείνες. 

Τριάντα δύο ποιήματα που ξεκινούν από τη νεολιθική Σουηδία, κάνουν έξι σταθμούς στην Πολωνία, από την Αναγέννηση ώς τον 20ό αιώνα, και, έχοντας φτάσει στην Ελλάδα τού σήμερα, ξαναγυρίζουν στην Ευρώπη των δεκαετιών του 1980 και του 1990, όταν αυτή φάνταζε –παραδόξως– γεμάτη υποσχέσεις. 

Η Πολωνία είναι μια χώρα – αλλά και άλλες χώρες. Μια Ιστορία – αλλά και πολλές, σχεδόν καθημερινές, ιστορίες μας.

 

... σε κάθε συνοικία

έως βαθειά μεσάνυχτα

οι άντρες γυρίζουν 

μέσα έξω τα κοστούμια τους

να λάμψουν τα φθαρμένα

Βιογραφικά στοιχεία

Παναγιώτης Ιωαννίδης

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης (http://xylokopoi.blogspot.gr/) γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει στις Εκδόσεις Καστανιώτη τρία βιβλία ποίησης: Το σωσίβιο (2008), Ακάλυπτος (2013), Πολωνία (2016, υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Βραβείο Ποίησης του Αναγνώστη). Είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς του συλλογικού δοκιμιακού βιβλίου Μια συζήτηση για την ποίηση τώρα (ΦΡΜΚ, 2018). Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε δύο αγγλόγλωσσες ανθολογίες (T. Chiotis, Futures: Poetry of the Greek Crisis, Penned in the Margins, 2015, K. van Dyck, Austerity Measures: The New Greek Poetry, Penguin, 2016, NYRB Books, 2017), δύο γερμανικές και σε περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, κροατικά, πολωνικά, σουηδικά και τουρκικά. Έχει μεταφράσει αγγλόγλωσση ποίηση (Σ. Χήνυ, Ρ. Κρήλυ, Τ. Γκανν, Ντ. Χάρσεντ, κ.ά.), είναι υπεύθυνος για την ποίηση στο μηνιαίο περιοδικό The Books’ Journal και στο Und. Athens, μέλος της συντακτικής επιτροπής του ΦΡΜΚ –εξαμηνιαίου περιοδικού για την ποίηση, την θεωρία και τα εικαστικά– και επιμελείται τις μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)». Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες (όπως στην 2η Μπιεννάλε της Αθήνας, 2009), και διδάσκει ποίηση ως δημιουργική γραφή σε ενήλικες (στο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας) και παιδιά (όπως στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχείου Καβάφη / Ίδρυμα Ωνάση).




Βιβλιογραφία