«Το χαμένο Νόμπελ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το χαμένο Νόμπελ

Μια αληθινή ιστορία

Η εικόνα εξωφύλλου με τον Νίκο Καζαντζάκη προέρχεται από πίνακα του Παναγιώτη Γράββαλου.

Το χαμένο Νόμπελ
  • ISBN: 978-960-03-5936-7
  • σελ. 576
  • 7 Δεκεμβρίου 2015
  • € 19,08

Περίληψη

Την άνοιξη του 1947, ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, ο Νίκος Καζαντζάκης θέτει από κοινού υποψηφιότητα με τον Άγγελο Σικελιανό για το Νόμπελ λογοτεχνίας. Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής, που βλέπει στο πρόσωπο του Κρητικού συγγραφέα έναν από τους μεγαλύτερούς του εχθρούς. Εναντίον του επιστρατεύονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, προκειμένου να αποφευχθεί η βράβευσή του. Από την άλλη, ο Καζαντζάκης προσπαθεί μόνος του για μια δεκαετία να κατακτήσει το Νόμπελ, αντιμετωπίζοντας θεούς και δαίμονες.   

Προσωπικές μαρτυρίες, επιστολές, άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία και έγγραφα-ντοκουμέντα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι παρά η ιστορική αλήθεια. Στο βιβλίο αυτό συναντάμε προσωπικότητες όπως ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, αλλά και διάσημους νομπελίστες όπως ο Έσσε, ο Ζιντ, ο Έλιοτ, ο Χέμινγουεϊ και ο Καμύ. Πάνω απ’ όλα, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της οδύσσειας του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, που διήλθε μέσα από τις συμπληγάδες των αντιθέσεων και διαμόρφωσε τις συνθήκες των ημερών μας.

 

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Αρκουδέας

Ο Κώστας Αρκουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στην Πολιάνα της αποσκιερής Μάνης, γενέτειρας των δικών του. Ακολουθώντας την καλλιτεχνική κλίση της οικογένειας άρχισε να γράφει σε νεαρή ηλικία, ενώ παράλληλα έκανε νησιώτικες και στεριανές δουλειές με σκοπό να συλλέξει εμπειρίες. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ένα παραμύθι και μια άτυπη τριλογία, στην οποία δίνει μια πλήρη εικόνα για τους διαχρονικούς φραγμούς των συγγραφέων και των ελεύθερων ανθρώπων συλλήβδην. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Επιτροπής για Συγγραφείς στη Φυλακή του Pen Greece.




Βιβλιογραφία