«Η νόσος της αδράνειας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η νόσος της αδράνειας

και άλλες ιστορίες

Η νόσος της αδράνειας
  • ISBN: 978-960-03-6913-7
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 352
  • 8 Νοεμβρίου 2021
  • € 16,00

Περίληψη

Σε μια πέτρινη μονοκατοικία με κήπο, το παράθυρο του υπνοδωματίου είναι ανοιχτό. Από μέσα ξεχύνεται το κιτρινωπό φως ενός πορτατίφ. Καθισμένο στην άκρη του κρεβατιού, ένα κορίτσι διαβάζει ιστορίες με σταθερή φωνή, ενώ τα δυο της αδέρφια, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, κρέμονται απ’ τα χείλη της. Κάπου κάπου τη σταματούν για να τη ρωτήσουν κάτι κι έπειτα της λένε να συνεχίσει.

Οι ιστορίες μιλούν για την αστική ζούγκλα και την απόδραση απ’ τον παλιό μας εαυτό, για τους χειμώνες στην πόλη και τα καλοκαίρια στα νησιά, για την ανάγκη του μύθου που παραμένει ισχυρότερος από την αμφιβολία και για πολλά άλλα. Πίσω από κάθε αφήγηση κρύβεται ένας μικρός ή ένας μεγάλος κύκλος ζωής.

Διηγήματα βραδείας ωρίμανσης πορευόμενα απ’ το τέλος προς την αρχή. Στην κορυφή δεσπόζει «Η νόσος της αδράνειας», γεννημένη σε συνθήκες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, και στη βάση το «Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϊ να περιμένει», εμπνευσμένο από μια εποχή αλλαγών και ελπίδας.   

Ένα βιβλίο για την μαγεία της γραφής, που μας αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω απ’ το προφανές, το αναμενόμενο, και μας ταξιδεύει στο χρόνο επιτρέποντάς μας να αφουγκραστούμε τον κόσμο σαν συνεχές παρόν.

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Αρκουδέας

Ο Κώστας Αρκουδέας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϊ να περιμένει. Έκτοτε καταπιάστηκε με όλες τις κλιμακώσεις της πρόζας (μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, παραμύθι, μικροϊστορίες κ.ά.), που αποτυπώθηκαν σε δεκαεννέα συνολικά τίτλους. Τα τελευταία βιβλία που εξέδωσε είναι Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία (2015), Τα κατά Αιγαίον πάθη σε ανανεωμένη επανέκδοση (2017) και Επικίνδυνοι συγγραφείς (2019), όλα στις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Βιβλιογραφία