«Συμβιώσεις» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Συμβιώσεις

Η αρχιτεκτονική στην εποχή των φυσικοπολιτισμών και της τεχνητής φύσης

Συμβιώσεις
  • ISBN: 978-960-03-5966-4
  • σελ. 304
  • 22 Δεκεμβρίου 2015
  • € 21,20

Περίληψη

Ο προκείμενος τόμος αποτελεί ένα πολυπρόσωπο συνθετικό αφήγημα μέσα από το οποίο συγκεντρώνεται και παρουσιάζεται η έρευνα και η σχεδιαστική παραγωγή του πρώτου κύκλου του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με γενικό θέμα τις «Συμβιώσεις».

Ο όρος «Συμβιώσεις», δάνειο από τη σύγχρονη βιολογία, σηματοδοτεί ένα διασταυρούμενο σημείο αιχμής της σύγχρονης κουλτούρας και την ανάγκη μιας σχεδιαστικής αναθεώρησης της αρχιτεκτονικής σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης. Με τον όρο αυτό περιγράφεται μια νέα συνθήκη της αρχιτεκτονικής, η οποία διαμορφώνεται ταυτόχρονα στο κοινωνικό, στο φυσικό, στο τεχνητό και το ευρύτερο περιβαλλοντικό πεδίο. 

Η έκδοση περιλαμβάνει επιλεγμένο σχεδιαστικό υλικό του προγράμματος και των εργαστηρίων, καθώς και κείμενα των: Donna Haraway, Bruno Latour, Matteo Pasquinelli, Αριστείδη Αντονά, Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη, Σοφίας Βυζοβίτη, Έβελυν Γαβρήλου, Φοίβης Γιαννίση, Ηλία Ζέγγελη, Φιλιώς Κατσαβουνίδου, Μαρίας Κοκκίνου, Κατερίνας Κοτζιά, Ζήση Κοτιώνη, Ανδρέα Κούρκουλα, Μαρίνας Λαθούρη, Ιωάννας Λαλιώτου, Ίριδας Λυκουριώτη, Νίκου Ναυρίδη, Γιώργου Ξηροπαΐδη, Μαρίας Παπαδημητρίου, Λόη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Νίκου Πλατσά, Αλίκης Σαμαρά-Χρυσοστομίδου, Γιώργου Τζιρτζιλάκη, Βάσως Τροβά, Κορίνας Φιλοξενίδου, Αλέξανδρου Ψυχούλη, Φίλιππου Ωραιόπουλου. 

Βιογραφικά στοιχεία

Ζήσης Κοτιώνης

Ο Ζήσης Κοτιώνης, αρχιτέκτονας PhD, εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας, διδάσκει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα αρχιτεκτονικά του έργα και πρότζεκτς διακρίθηκαν, δημοσιεύτηκαν και εκτέθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και δράσεις στον δημόσιο χώρο και έχει δημοσιευτεί και εκτεθεί σε Μουσεία, Χώρους Τέχνης και Πανεπιστήμια διεθνώς. Το 2010 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Έχουν εκδοθεί δώδεκα βιβλία αρχιτεκτονικής, θεωρίας και ποίησης του Ζήση Κοτιώνη: Το ερώτημα της καταγωγής στο έργο του Δημήτρη Πικιώνη, ΤΕΕ, 1998 (εξαντλημένο)· 44 Ιστορίες της Αρχιτεκτονικής, Εκκρεμές, 2001· Η τρέλα του τόπου. Αρχιτεκτονική στο ελληνικό τοπίο, Εκκρεμές, 2004· Πες, πού είναι η Αθήνα, Άγρα, 2006· Μορφοποιητική. Σωματικά ενεργήματα στο τοπίο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2008· Αποχαιρετισμοί (συλλογή διηγημάτων), Εκκρεμές, 2008· Trans Europe Express (αφηγηματική ποίηση), Μελάνι, 2010· Πληθοδομές, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Μουσείο Μπενάκη, 2012· Συμβιώσεις. Η Αρχιτεκτονική στην εποχή των φυσικοπολιτισμών και της τεχνητής φύσης (συλλογικός τόμος, επιμέλεια μαζί με τον Γ. Τζιρτζιλάκη), Καστανιώτης, 2015· Πρακτικές διαμονής σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (επιμέλεια μαζί με την Ι. Μπαρκούτα), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2015· Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα. Γενεαλογίες της τεχνικής, Καστανιώτης, 2018· Ωδές σε Δώδεκα Πέτρες. Το εράσμιο ανανθρώπινο (δίγλωσση έκδοση, ελληνικά-αγγλικά), ΦΡΜΚ, 2021.

Το 2020 κυκλοφόρησε από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Libria η μονογραφία του Fabiano Micocci για το έργο του Ζ. Κοτιώνη, με τίτλο Zissis Kotionis, The architecture of Becoming.




Βιβλιογραφία

Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Επιμελήθηκε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής, εκδόσεις, μονογραφίες, ειδικά αφιερώματα και δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και καταλόγους εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις