«Ξένοι στη Φλεγόμενη Γη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ξένοι στη Φλεγόμενη Γη

Ξένοι στη Φλεγόμενη Γη
  • ISBN: 978-960-03-7315-8
  • σελ. 224
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ανάμεσα στον θεωρητικό αναστοχασμό και στη διερεύνηση των δρόμων του ποιητικού λόγου, ο Ζήσης Κοτιώνης ξαναδιαβάζει στους Ξένους στη Φλεγόμενη Γη το βίο και τη δράση προγενέστερων ηρώων της οικουμενικής κουλτούρας, θέτοντάς τους εκ των υστέρων, με έναν υποθετικό αναχρονισμό, μέσα στο φόντο της σύγχρονης περιβαλλοντικής καταστροφής. Προτείνει να τους κατανοήσουμε σαν υποκείμενα, που ο πλανόδιος βίος τους παρήγαγε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να τους δούμε σαν γενεαλογικό απόθεμα λόγου και έργου για τη διάσωση της επίγειας (terrestrial) συνθήκης.

Ο Εμπεδοκλής και ο Διογένης ο Κυνικός, ο Ιησούς ο Ναζωραίος και ο Δον Κιχότε του Θερβάντες στη λεκάνη της Μεσογείου, ο ποιητής Κομπαγιάσι Ίσσα στην Ιαπωνία και ο Φρειδερίκος Νίτσε στην Κεντρική Ευρώπη ανέπτυξαν όλοι τους προγράμματα λόγου και πρακτικές βίου απολύτως συμβατά με την επίγεια συνθήκη. Μπορούμε να δούμε τις ζωές τους ως παραδείγματα περιβαλλοντικής ηθικής και βιωσιμότητας, ακριβώς επειδή ήταν υποκείμενα ριζικά ετερογενή και ξένα προς το πλαίσιο των κοινωνικών προτύπων της εποχής τους, αλλά και ξένα προς την κυριαρχία του επερχόμενου homo economicus.

Σε ένα είδος αρνητικής θεολογίας, η «καταστροφή» γίνεται ο ακαταδάμαστος εσχατολογικός ορίζοντας, όπου εμφανίζεται ο καθένας τους ως προφήτης. Είναι προφήτες ενός κακού θεού, που είναι ο άνθρωπος, και αναμετρώνται με την επερχόμενη καταστροφή λίγο πριν από το τέλος του ανθρώπινου κόσμου όπως τον ξέραμε.

Βιογραφικά στοιχεία

Ζήσης Κοτιώνης

Ο Ζήσης Κοτιώνης, αρχιτέκτονας PhD, εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας, διδάσκει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα αρχιτεκτονικά του έργα και πρότζεκτς διακρίθηκαν, δημοσιεύτηκαν και εκτέθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και δράσεις στον δημόσιο χώρο και έχει δημοσιευτεί και εκτεθεί σε Μουσεία, Χώρους Τέχνης και Πανεπιστήμια διεθνώς. Το 2010 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Έχουν εκδοθεί δώδεκα βιβλία αρχιτεκτονικής, θεωρίας και ποίησης του Ζήση Κοτιώνη: Το ερώτημα της καταγωγής στο έργο του Δημήτρη Πικιώνη, ΤΕΕ, 1998 (εξαντλημένο)· 44 Ιστορίες της Αρχιτεκτονικής, Εκκρεμές, 2001· Η τρέλα του τόπου. Αρχιτεκτονική στο ελληνικό τοπίο, Εκκρεμές, 2004· Πες, πού είναι η Αθήνα, Άγρα, 2006· Μορφοποιητική. Σωματικά ενεργήματα στο τοπίο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2008· Αποχαιρετισμοί (συλλογή διηγημάτων), Εκκρεμές, 2008· Trans Europe Express (αφηγηματική ποίηση), Μελάνι, 2010· Πληθοδομές, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Μουσείο Μπενάκη, 2012· Συμβιώσεις. Η Αρχιτεκτονική στην εποχή των φυσικοπολιτισμών και της τεχνητής φύσης (συλλογικός τόμος, επιμέλεια μαζί με τον Γ. Τζιρτζιλάκη), Καστανιώτης, 2015· Πρακτικές διαμονής σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (επιμέλεια μαζί με την Ι. Μπαρκούτα), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2015· Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα. Γενεαλογίες της τεχνικής, Καστανιώτης, 2018· Ωδές σε Δώδεκα Πέτρες. Το εράσμιο ανανθρώπινο (δίγλωσση έκδοση, ελληνικά-αγγλικά), ΦΡΜΚ, 2021.

Το 2020 κυκλοφόρησε από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Libria η μονογραφία του Fabiano Micocci για το έργο του Ζ. Κοτιώνη, με τίτλο Zissis Kotionis, The architecture of Becoming.




Βιβλιογραφία