- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
Οι Βρετανοί στην ΚύπροΦορολογία και πολιτική στην πρώτη περίοδο της Αγγλοκρατίας και το ζήτημα του «φόρου υποτελείας»ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑΠρόλογος: Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή |
|
Sorry mate, won't work any more.
Σε πλήρη αντίθεση με αυτό που υπαινίσσεται το σκίτσο, δεν ήταν η Βρετανία εκείνη που επωμίσθηκε το βάρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά τη σύναψη της Αμυντικής Συνθήκης του 1878 και των παραρτημάτων αυτής. «Θύμα» αυτής της Συνθήκης, τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, υπήρξε η Κύπρος, η οποία υποχρεώθηκε να καταβάλλει ετησίως ένα υπέρογκο ποσό στο βρετανικό θησαυροφυλάκιο.
Μόλις ένα μήνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης, στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αποκαλύφθηκε η επιδίωξη της Βρετανίας να διασυνδέσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της Πύλης έναντι του κριμαϊκού δανείου του 1855 (που είχε εγγυηθεί από κοινού με τη Γαλλία) με τη δική της υποχρέωση καταβολής του κυπριακού πλεονάσματος προς τον Σουλτάνο. Η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, υπό τον Γλάδστωνα, υιοθέτησε τις δεσμεύσεις του Ντισραέλι, αποδεχόμενη ότι η ανάθεση της κατοχής της Κύπρου στη Βρετανία δεν έπρεπε να μειώνει τα έσοδα που λάμβανε ο Σουλτάνος από το νησί, τα οποία εκτιμήθηκαν πέραν των 80.000 λιρών ετησίως. Η Βρετανία, όμως, έσπευσε να δεσμεύσει το ποσό αυτό υπέρ των ομολογιούχων της και εις βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου και της προοπτικής ανάπτυξής της.
ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την οικονομική δυσπραγία στη Λεμεσό, στις 16 Απριλίου 1895. Η συγκέντρωση έγινε στη «χωράφα του Στεφανή (Λανίτη)». Φωτογράφος, ο Ι. Π. Φώσκολος. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Graphic, τον Ιούνιο του 1895.
ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:«A Blaze of Triumph!». Γελοιογραφία για την Κυπριακή Συνθήκη, από τη λονδρέζικη σατιρική εφημερίδα Punch, 1878.