«Ορχάν» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ορχάν

Στην αυλή των Παλαιολόγων

Ιστορικό μυθιστόρημα - Οριστική έκδοση
Ορχάν
  • ISBN: 978-960-03-6606-8
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 432
  • 14 Οκτωβρίου 2019
  • € 16,00

Περίληψη

Ο αινιγματικός Τούρκος πρίγκιπας Ορχάν, που ζει στην αυλή των Παλαιολόγων ως φίλος αλλά και ως όμηρος και δεσμώτης, βιώνει έναν θερμό μα ανολοκλήρωτο έρωτα με χριστιανή αυλική, έναν έρωτα που παρεμποδίζεται από συνωμοσίες εξουσίας, προσωπικές αδυναμίες, αμφιθυμίες και παλινδρομήσεις.

Η τραγική του μοίρα τού επιφυλάσσει μιαν ακραία σύγκρουση, να πολεμήσει μαζί με τους Ρωμιούς –κατά τις κρίσιμες ώρες της πολιορκίας– για τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

Μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του «ξένου» πρίγκιπα, που ήταν συγγενής του πορθητή Μωάμεθ και είχε δικαιώματα στον οθωμανικό θρόνο, ο αναγνώστης παρακολουθεί την οδυνηρή πορεία των Παλαιολόγων από τη Σύνοδο της Φεράρας-Φλωρεντίας έως την εκπόρθηση της Πόλης, τον άγριο φανατισμό ενωτικών και ανθενωτικών και το τέλος της μεγάλης αυτοκρατορίας.

 

Το ιστορικό μυθιστόρημα Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων είναι το μυθιστόρημα του διχασμού και της Άλωσης. Ένα βιβλίο που ζωντανεύει τα θρυλικά πρόσωπα και τα δραματικά γεγονότα των ύστατων χρόνων του Βυζαντίου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Δ. Μπάρτζης

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης γεννήθηκε το 1951 στην Αρχαία Κόρινθο. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδη­μία και υπηρέτησε σε σχολεία των Κα­λαβρύτων και της Κορινθίας ως δά­σκαλος και ως σχολικός σύμβουλος. Είναι διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. του Πα­νεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε συ­νεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστι­τούτου (2003-2006) στη δημιουργία των Αναγνωστικών.

Έχει γράψει βιβλία για τη σχολική εργασία, ενώ παράλληλα είναι σημα­ντική η παρουσία του στην παιδική λογοτεχνία. Τέσσερα μυθιστορήματά του έχουν τιμηθεί με πανελλήνια βρα­βεία. Ορισμένα από τα έργα του είναι: 66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνωνΑργείος εσπερινός (βραβείο Μιχαήλας Αβέρωφ από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών), UFO στα Διγελιώτικα (βρα­βείο επιστημονικής φαντασίας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά), Την προηγούμενη μέραΤιριγκλίκ (βραβείο Διονυσίου Τροβά από τη Γυναι­κεία Λογοτεχνική Συντροφιά), Τα μυρμήγκια της ειρήνηςΠασχαλινά διηγήματα, η ανθολογία Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα διηγήματαUFO στη Β´ Γυμνασίου (με τη Δέσποινα Στίκα), Ξύ­λινο παραμύθιΗ Κορινθία στην παιδική λογοτεχνία κ.ά.

Το 2006 κυκλοφόρησε η φιλολογική του μελέτη Πέτρος Πικρός – Στράτευση, αντιπαραθέσεις, πικρίες στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου και η Βιβλιογραφία-Εργογραφία Πέτρου Πικρού. Με δική του επιμέλεια εκδόθηκαν λανθάνοντα έρ­γα του Πέτρου Πικρού, τα οποία ανα­κάλυψε και ταυτοποίησε κάτω από ά­γνωστα ψευδώνυμα σε εφημερίδες και περιοδικά του Μεσοπολέμου, όπως: Θεοφανώ – Η Μεσσαλίνα του Βυζαντίου,Από την άρρωστη ζωή – Το νούμερο 11 – Ζωή με όνειραΣπιναλόγκαΛουκρητία Βοργία – Οι αιμοσταγείς έρωτες του Με­σαίωνος. Το 2014 εκδόθηκε το ι­στορικό μυθιστόρημά του Φεύγω ξένη, που αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 στην Κορινθία. Το 2019 εκδόθηκε το ιστορικό μυθιστόρημα Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων, που αναφέρεται στην Άλωση της Πόλης.

Το 2013 εκλέχτηκε –και παραμένει– πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων. Επί είκοσι χρόνια (1993-2012) εξέδιδε στην Αρχαία Κόρινθο, με τη σύζυγό του, την τοπική εφημε­ρίδα Ακροκόρινθος.

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης και η Δέσποι­να Στίκα έχουν δύο παιδιά και δύο εγ­γόνια και διαμένουν στην Αρχαία Κό­ρινθο.




Βιβλιογραφία