«Η δύναμη της αγάπης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η δύναμη της αγάπης

Εκλογή από τα κηρύγματά του

Προλογίζουν: Ευάγγελος Βενιζέλος, Στρατής Παττακός, Γιάννης Στουρνάρας

Μετάφραση:
Θανάσης Θ. Νιάρχος

Η δύναμη της αγάπης
  • ISBN: 978-960-03-6933-5
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 200
  • 11 Οκτωβρίου 2021
  • € 16,00

Περίληψη

«Ο άξονας και ο στόχος των ομιλιών-κηρυγμάτων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν δεδηλωμένος και επίμονος: η υπέρβαση των φυλετικών διακρίσεων. Όλα τα επιχειρήματα υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα πολιτικής θεολογίας του 20ού αιώνα. Η θεολογική προσέγγιση, το λατρευτικό πλαίσιο (προτεσταντικό και άρα απλουστευμένο, αλλά υπαρκτό), το ηθικό κύρος του ομιλητή ως ιεροκήρυκα και όχι ως “πολιτικού” στοχεύουν στο να καταδικάσουν τη φυλετική διάκριση όχι μόνο ως πράξη που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ως αμαρτία…»

Ευάγγελος Βενιζέλος


«Μας δώσατε, αιδεσιμότατε, παρακαταθήκες συμπεριφοράς, νόημα ζωής, φάρο πορείας, στίγμα ύπαρξης, κατεύθυνση πνεύματος και ψυχής. Μας βοηθήσατε στη διάγνωση των λαθών και των παρεκκλίσεών μας. Μας βοηθήσατε στην εύρεση θεραπείας των ουλών της κοινωνίας μας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα... Μέσα μας πάλλεται η φλόγα της διαχρονικής ρήσης σας “I have a dream” και όλοι μαζί αρχίσαμε να ελπίζουμε σε έναν κόσμο με πράσινα δέντρα και κόκκινα τριαντάφυλλα, έτσι όπως τον ύμνησε ο μοναδικός Λούις Άρμστρονγκ. We all have a dream now…»

Στρατής Παττακός


«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον Κινγκ κυρίως έναν αγωνιστή για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από όλα ήταν ένας ιερέας των βαπτιστών, με εξαιρετική μόρφωση στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Η συλλογή με τα κηρύγματά του, αρκετά από τα οποία έχουν γραφτεί μέσα στη φυλακή, καθιστά απολύτως σαφές ότι το έργο του για τα δικαιώματα και οι αρχές του για τη μη-βίαιη αντίσταση είχαν τις ρίζες τους στη βαθιά χριστιανική πίστη και στον προσεκτικό θεολογικό προβληματισμό του…»


Γιάννης Στουρνάρας

Βιογραφικά στοιχεία

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα της Τζώρτζια. Ήταν ιερέας, οπαδός της μη-βίας και της δράσης μέσω της ειρηνικής αντίστασης και ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη θεολογία, έλαβε θέση πάστορα σε εκκλησία των βαπτιστών και αναμείχθηκε στον αγώνα των μαύρων για την απόκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το 1955 πρωτοστάτησε στη νικηφόρα εκστρατεία του μποϊκοτάζ στα δημόσια λεωφορεία στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (εξαιτίας του φυλετικού διαχωρισμού των επιβατών) και το 1957 ίδρυσε μαζί με άλλους τη Διάσκεψη της Νότιας Χριστιανικής Ηγεσίας (Southern Christian Leadership Conference), μία από τις κυριότερες αντιρατσιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ, και έγινε ο πρώτος της πρόεδρος. Το 1962 ηγήθηκε του αγώνα εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού στο Όλμπανι της Τζώρτζια (Albany Movement) και το 1963 βοήθησε στη διοργάνωση ειρηνικών πορειών διαμαρτυρίας στην πόλη Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Την ίδια περίοδο ηγήθηκε επίσης της πορείας στην Ουάσινγκτον και εκεί εκφώνησε την ιστορική ομιλία του που ξεκινά με τη φράση «Έχω ένα όνειρο...», στην οποία περιγράφει το όραμά του για ισότητα στην αμερικανική κοινωνία. Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών. Το 1965 ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που διοργάνωσαν τις πορείες διαμαρτυρίας από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι για το δικαίωμα ψήφου στους μαύρους. Για τη δράση του είχε κατ’ επανάληψη συλληφθεί και φυλακιστεί. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κινγκ μίλησε εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, επικρίνοντας σφοδρά την αμερικανική κυβέρνηση, και το 1967 εκφώνησε τον επίσης περίφημο λόγο του «Πέρα από το Βιετνάμ». Στις 4 Απριλίου του 1968, και ενώ σχεδίαζε ακόμα μία πορεία προς την Ουάσινγκτον, δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί. Μετά τον θάνατό του έλαβε πολλές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο για την Ελευθερία» και το «Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου». Το 1986 η 15η Ιανουαρίου (ημέρα της γέννησής του) ανακηρύχθηκε επίσημη εορτή στις ΗΠΑ.