«Η πολιτική φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η πολιτική φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη

Η πολιτική φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη
  • ISBN: 978-960-03-7384-4
  • Υπό έκδοση

Βιογραφικά στοιχεία

Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης

Ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης είναι ομότι­μος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστή­μιο των Βρυξελλών (ULB), όπου δίδαξε αρ­χαία και μεσαιωνική φιλοσοφία, καθώς και μεταφυσική. Είναι μέλος της Βασιλικής Ακα­δημίας του Βελγίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι, επίσης, επί­τιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Ora dea (Ρου μανία), Λιέγης (Βέλγιο), Λίλλης (Γαλλία), Α θηνών, Κρήτης και Θεσσαλονίκης. Ως επι­σκέπτης καθηγητής δίδαξε στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Bourgogne και της Lyon 3, και στην Ιταλία στο Πανεπιστήμιο της Aosta και στο Istituto Italiano per gli Studi Filoso­fici της Νάπολης. Δίδαξε και σε άλλα πανε­πιστήμια στη Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπα­νία και Ελλάδα στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο Λ. Κ. έχει δημοσιεύσει 250 μελέτες φι­λοσοφίας και 10 βιβλία. Έχει διευθύνει συλ­λογικές πραγματείες, 9 μόνος και 13 σε συ­νεργασία. Όλα τα βιβλία του έχουν γραφεί στα γαλλικά. Βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία (1994) για το σύνολο του έργου του, και ιδιαίτερα για το βιβλίο του Aux origi ­nes de la philosophie européenne (Prix Gegner). Για το ίδιο βιβλίο πήρε το βραβείο Duculot, το 1995, από τη Βελγική Ακαδημία. Η Γαλ­λική Ακαδημία βράβευσε το 1999 το βιβλίο του Histoire de la philosophie ancienne et médié­vale με το βραβείο Λογοτεχνίας και Φιλοσο­φίας Montyon. Μέχρι το 2000, ο Λ. Κ. ασχο­λήθηκε κυρίως με την αρχαία και μεσαιωνι­κή φιλοσοφία. Σήμερα ασχολείται με τη σύγ­χρονη φιλοσοφία και με σύγχρονους προβλη­ματισμούς. Αφετηρία αυτής της καινούργιας πορείας του είναι τα βιβλία του La proxi ­mité et la question de la souffrance humaine (2005), La philosophie face à la question de la complexité (2 τόμοι, 2014), La complexité de la franc-maçonnerie (2018) και La violence nar ­rative (2019). Τελευταία, συντόνισε με τον Michel Grodent αφιέρωμα για την Επα­νάσταση του 1821, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ulenspiegel το 2021.

Ως καθηγητής ο Λ. Κ. δίδαξε περισσότε­ρους από 30.000 φοιτητές και στο πλαί­σιο του Κέντρου της Αρχαίας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών εκπαί­δευσε πολλούς ερευνητές.




Βιβλιογραφία