«Η πολιτική φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η πολιτική φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη

Η πολιτική φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη
  • ISBN: 978-960-03-7384-4
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Παρ’όλο που ο Νίκος Καζαντζάκης είναι πασίγνωστος στο ευρύ κοινό και η σκέψη του πολυσχιδής, εντούτοις το έργο του διαβάστηκε αποσπασματικά και οι πολιτικές του ιδέες ενόχλησαν αρκετούς. Δεν δόθηκε η προσοχή που έπρεπε στην πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τα βιβλία του, στα οποία είναι ιδιαίτερα έντονη η  αλληλεπίδραση των ιστορικών γεγονότων με την ιστορία της σκέψης.  Αυτήν την πρωτότυπη ανάγνωση πραγματοποιεί ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης αναδεικνύοντας τούτο το παραγνωρισμένο στοιχείο στη ζωή και στο έργο του Καζαντζάκη, με πρώτο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ασκητική, όπου Θεός και άνθρωπος συμπράττουν διαχρονικά στην ανατροπή της θεϊκής παντοδυναμίας, καθώς ο άνθρωπος καλείται να σώσει τον Θεό για να σωθεί και ο ίδιος. Ανατρέχοντας σε ιστορικά και μυθικά πρότυπα –όπως ο Χριστός, ο Βούδας, ο Λένιν, ο Οδυσσέας– και σε άλλα πρόσωπα που ενσαρκώνουν πόνο και οδύνη, προβάλλει μια οδύνη ηθική που τη δοκίμασε και ο ίδιος όντας παιδί στην Κρήτη, έπειτα στους Βαλκανικούς Πολέμους, αργότερα ως υπεύθυνος για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου στον Μεγάλο Πόλεμο, αλλά και στην ηττημένη Γερμανία τον καιρό της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως και στα ταξίδια του στη Ρωσία, πριν από την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Όλα αυτά εξηγούν τις πολιτικές υπερβάσεις του, από τον εθνικισμό, τον κομμουνισμό και τον μετακομμουνισμό μέχρι τον φασισμό ακόμα, με σημαντική στροφή το ταξίδι του στην Αγγλία το 1939, όπου, θαυμάζοντας την πολιτική της ελευθερία, ασπάστηκε τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, για να απομακρυνθεί όμως το 1946 ιδεολογικά από τη βρετανική κυβέρνηση, όταν απελάθηκε από αυτήν εναντιωνόμενος στην επιστροφή του βασιλιά στην Ελλάδα. Έκτοτε, ο αγώνας του στράφηκε εναντίον της αποικιοκρατίας και υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, με ορίζοντα την πολυπολιτισμικότητα και την ειρήνη. Οι διάφορες πολιτικές του επιλογές διαφαίνονται ιδιαίτερα στα βιβλία του:  Συμπόσιον, Τόντα-Ράμπα, Οδύσσεια, Ο καπετάν Μιχάλης, Ο βραχόκηπος, Ο Ανήφορος, Οι αδερφοφάδες, και κυρίως στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις. 

Βιογραφικά στοιχεία

Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης

Ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης είναι ομότι­μος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστή­μιο των Βρυξελλών (ULB), όπου δίδαξε αρ­χαία και μεσαιωνική φιλοσοφία, καθώς και μεταφυσική. Είναι μέλος της Βασιλικής Ακα­δημίας του Βελγίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι, επίσης, επί­τιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Ora dea (Ρου μανία), Λιέγης (Βέλγιο), Λίλλης (Γαλλία), Α θηνών, Κρήτης και Θεσσαλονίκης. Ως επι­σκέπτης καθηγητής δίδαξε στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Bourgogne και της Lyon 3, και στην Ιταλία στο Πανεπιστήμιο της Aosta και στο Istituto Italiano per gli Studi Filoso­fici της Νάπολης. Δίδαξε και σε άλλα πανε­πιστήμια στη Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπα­νία και Ελλάδα στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο Λ. Κ. έχει δημοσιεύσει 250 μελέτες φι­λοσοφίας και 10 βιβλία. Έχει διευθύνει συλ­λογικές πραγματείες, 9 μόνος και 13 σε συ­νεργασία. Όλα τα βιβλία του έχουν γραφεί στα γαλλικά. Βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία (1994) για το σύνολο του έργου του, και ιδιαίτερα για το βιβλίο του Aux origi ­nes de la philosophie européenne (Prix Gegner). Για το ίδιο βιβλίο πήρε το βραβείο Duculot, το 1995, από τη Βελγική Ακαδημία. Η Γαλ­λική Ακαδημία βράβευσε το 1999 το βιβλίο του Histoire de la philosophie ancienne et médié­vale με το βραβείο Λογοτεχνίας και Φιλοσο­φίας Montyon. Μέχρι το 2000, ο Λ. Κ. ασχο­λήθηκε κυρίως με την αρχαία και μεσαιωνι­κή φιλοσοφία. Σήμερα ασχολείται με τη σύγ­χρονη φιλοσοφία και με σύγχρονους προβλη­ματισμούς. Αφετηρία αυτής της καινούργιας πορείας του είναι τα βιβλία του La proxi ­mité et la question de la souffrance humaine (2005), La philosophie face à la question de la complexité (2 τόμοι, 2014), La complexité de la franc-maçonnerie (2018) και La violence nar ­rative (2019). Τελευταία, συντόνισε με τον Michel Grodent αφιέρωμα για την Επα­νάσταση του 1821, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ulenspiegel το 2021.

Ως καθηγητής ο Λ. Κ. δίδαξε περισσότε­ρους από 30.000 φοιτητές και στο πλαί­σιο του Κέντρου της Αρχαίας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών εκπαί­δευσε πολλούς ερευνητές.




Βιβλιογραφία