Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008, που αφορούν στις εκδόσεις του 2007. Μεταξύ των βραβευμένων συγγραφέων είναι η Ευγενία Φακίνου, που τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο της Φιλοδοξίες κήπου και ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος, που απέσπασε το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ού αιώνα.
Στις Φιλοδοξίες κήπου συναντάμε ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ευγενίας Φακίνου, η οποία δεν φαίνεται να ασφυκτιά στη μικρή φόρμα των διηγημάτων, αλλά επικεντρώνεται στο ουσιώδες και αναδεικνύει κάθε φορά τις καίριες λεπτομέρειες. Στο βιβλίο πραγματοποιεί διακειμενικά ταξίδια στη μυθολογία και τη λογοτεχνία, τολμηρές διεισδύσεις στα παράδοξα και στις αντιφάσεις του αστικού τοπίου, σε ιστορίες που συνομιλούν με τους μύθους, και τους συντηρούν καταργώντας τους.
Η Eυγενία Φακίνου γεννήθηκε το 1945 στην Aλεξάνδρεια. Mεγάλωσε στην Aθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ξεναγός. Eργάστηκε για μερικά χρόνια σε περιοδικά ως γραφίστρια. Tο 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο «Nτενεκεδούπολη». Έχει γράψει και εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Tα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά και σερβικά. Tο 2005 τιμήθηκε με το Bραβείο Aναγνωστών (Eθνικό Kέντρο Bιβλίου - Σκάι 100,3) για το μυθιστόρημά της H μέθοδος της Oρλεάνης.
Στον τρίτο τόμο του έργου του Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ού αιώνα, ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος ανασυνθέτει την ιστορία της νεότερης ελληνικής ποίησης προσεγγίζοντας κριτικά σημαντικούς Έλληνες ποιητές των δύο τελευταίων αιώνων ( Σολωμός, Παλαμάς, Καβάφης, Καρυωτάκης, Πολυδούρη, Σκαρίμπας, Σικελιανός, Παπατσώνης, Σεφέρης, Εγγονόπουλος, Ελύτης, Δάλλας, Παυλόπουλος, Τσιρόπουλος, Δημουλά, Παπαγεωργίου, Μπουκάλας).
Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του University of London. Η πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα έγινε με δύο διηγήματα, «Επαφή και αποστροφή» και «Οι τρόποι του κάλλους», ενώ για το πρώτο αυτοτελές λογοτεχνικό βιβλίο του, Εαυτόν τιμωρούμενος, που κυκλοφόρησε το 1976, πήρε το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα (1977). Έχει επίσης τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής (1991) για το βιβλίο Ο λογοτέχνης ως πρότυπο δημιουργικής δράσης και με το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής της Ακαδημίας (1992) για το βιβλίο Οι μύθοι της ζωής και του έργου του Γ. Βιζυηνού. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, κριτική και μετάφραση λογοτεχνικών και κριτικών έργων. Κάνει κριτική της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας σε εφημερίδες και περιοδικά και εργάζεται ως καθηγητής στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει πεζογραφία και ποίηση του 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και κριτική θεωρία και πρακτική.
αποστολή σε φίλο
επιστροφή στη λίστα των νέων