Στην Άλι Σμιθ το Bραβείο Όργουελ Πολιτικής Λογοτεχνίας 2021 | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

5 Ιουλίου 2021

Στην Άλι Σμιθ το Bραβείο Όργουελ Πολιτικής Λογοτεχνίας 2021

.

Στη σπουδαία Σκοτσέζα συγγραφέα Άλι Σμιθ απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Όργουελ Πολιτικής Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά της Καλοκαίρι. Πρόκειται για το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της περίφημης μυθιστορηματικής τετραλογίας με τον γενικό τίτλο «Κουαρτέτο των Εποχών». 

 

Τόσο το Καλοκαίρι, ο τέταρτος αυτοτελής τόμος του «Κουαρτέτου των Εποχών», όσο και η Άνοιξη ετοιμάζονται και θα κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Μιλτιάδη Αργυρόπουλου. 

 

Η Άλι Σμιθ θεωρείται μία από τις κορυφαίες φωνές της σύγχρονης διεθνούς πεζογραφίας και την έχουν αποκαλέσει «διάδοχο της Βιρτζίνια Γουλφ». Οι Νew York Times έγραψαν γι’ αυτήν πως «είναι λίγοι οι συγγραφείς στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή που συνθέτουν πλοκή τόσο ρηξικέλευθη και σαγηνευτική».

 

Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλι Σμιθ θέτει νέες προκλήσεις και κρίσιμα ερωτήματα για σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα όπως η εν εξελίξει πανδημία της Covid-19, το Brexit και η προσφυγική κρίση. Η κριτική επιτροπή του Βραβείου Όργουελ χαρακτήρισε το φινάλε του «Κουαρτέτου των Εποχών» ως την τελική σφραγίδα μίας σπουδαίας καταγραφής της εποχής μας. Καταγραφή που θα λειτουργήσει ως μια πολύτιμη κληρονομιά, μια σημαντική αναφορά για όσους θελήσουν να κατανοήσουν την κατάσταση των πραγμάτων στη Βρετανία και στον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής ταραγμένης αυτής περιόδου. 

 

Τα εξαιρετικά δύο πρώτα μυθιστορήματα του πολυβραβευμένου «Κουαρτέτου των Εποχών», το Φθινόπωρο (με το οποίο η Άλι Σμιθ διεκδίκησε για τέταρτη φορά το Βραβείο Booker) και ο Χειμώνας, κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Μιλτιάδη Αργυρόπουλου. 

 

«Η ιστορία ήταν νεκρή. Το κράτος πρόνοιας ήταν νεκρό. Η πολιτική ήταν νεκρή. Η δημοκρατία ήταν νεκρή. Ο κομμουνισμός, ο φασισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, ο καπιταλισμός ήταν νεκροί και ο μαρξισμός ήταν νεκρός και ο φεμινισμός επίσης […] το Twitter, το Instagram, το Facebook, το Google ήταν νεκρά. Η αγάπη ήταν νεκρή. Ο θάνατος ήταν νεκρός».

 

Άλι Σμιθ, Χειμώνας, μτφρ. Μιλτιάδης Αργυρόπουλος 

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων