Πάτρα, 1828-1860Μια ελληνική πρωτεύουσα στον 19ο αιώναΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑΕικόνα εξωφύλλου: Η Πάτρα στις αρχές του 19ου αιώνα (λιθογραφία του Chapuy σε σχέδιο του Garneray) |
|
Sorry mate, won't work any more.
Όταν ο Κάρολος Ντίκενς αποθεώνει στις Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες του τις σταφίδες, ως συστατικό στοιχείο του γιορταστικού τραπεζιού και, κατά προέκταση, ως ένα από τα σύμβολα της ευτυχίας της αστικής λονδρέζικης οικογένειας, η βικτοριανή Αγγλία ζει πια την εποχή της πουτίγκας. Στις αγορές του Λονδίνου και του Λίβερπουλ η κορινθιακή σταφίδα θα εκτοπίσει κάθε άλλο τύπο του προϊόντος αυτού. Με τη σταφίδα, μια σημαντική περιοχή του Ελληνικού Κράτους εντάσσεται σ' ένα ευρωπαϊκό οικονομικό πλαίσιο που έχει ως κέντρο του την Αγγλία. Στο κέντρο όλου αυτού του κόσμου, οργανωτής και έμπορος μαζί είναι η Πάτρα. Η πόλη είναι το αντικείμενο του βιβλίου.
Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο παρακολουθούμε το χώρο, έντονα φορτισμένο με λειτουργίες και σημασίες (αλλά και την παράστασή του ή τη λειτουργική ερμηνεία του σε κείμενα και εικόνες των συγχρόνων του). Στο δεύτερο παρακολουθούμε τους ανθρώπους, κυρίως τους εμπόρους αλλά και τους παλιούς παραδοσιακούς κτηματίες. Στο τρίτο παρακολουθούμε τα προϊόντα, τις currants των Άγγλων, τις raisins de Corinthe των Γάλλων. Οι χρόνοι της σταφίδας καθορίζουν και τους χρόνους της πόλης.
Μια μελέτη που στηρίζεται σε αρχειακές πηγές και που παρουσιάζει, για πρώτη φορά, τεκμηριωμένα και ολικά το πρώτο εξαγωγικό κέντρο του Ελληνικού Κράτους.