«Το φάντασμα της Νόρμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το φάντασμα της Νόρμα

Η υποδοχή του μελοδράματος στον ελληνικό χώρο το 19ο αιώνα

Εικόνα εξωφύλλου: Το Δημοτικό Θέατρο Πατρών «Απόλλων»
Φωτογραφία: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Το φάντασμα της Νόρμα
  • ISBN: 960-03-0731-8
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 184
  • 12 Ιουνίου 1991
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το μελόδραμα είναι το αντικείμενο του βιβλίου αυτού, όχι αποκλειστικά ως ένα κεφάλαιο της ιστορίας του θεάτρου. Εκείνο που απασχολεί περισσότερο το συγγραφέα είναι η παρουσία του μελοδράματος στις ελληνικές πόλεις, στο 19ο αιώνα, και το ειδικό βάρος του ως λειτουργικού στοιχείου των νοοτροπιών των αστικών στρωμάτων, ως «συστατικού» των εμπορικών κοινωνιών.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται η Πάτρα και η Ερμούπολη, που αποτελούν δύο αυθεντικούς και αυτοδύναμους κόσμους του ελληνικού χώρου για περισσότερο από μία εξηκονταετία. Και στις δύο πόλεις οι έμποροι οργανώνουν, αυτοί και μόνον αυτοί, το συλλογικό κοινωνικό βίο τους και διεκδικούν το μελόδραμα ως την «περιζήτητον» διασκέδασή τους.

Ο τίτλος του βιβλίου μπορεί να υποβλέπει (και, μήπως, να ζηλεύει;) το μυστήριο του τίτλου του μυθιστορήματος του Γκαστόν Λερού Το Φάντασμα της Όπερας. Άλλωστε, ιστορίες με φαντάσματα που περιπλανώνται στα θέατρα δεν λείπουν από τον ελληνικό χώρο. Περισσότερο απ' αυτό όμως, ο τίτλος υποδηλώνει μια εμμονή, μια διαρκή αναζήτηση, με οποιοδήποτε τρόπο, των «ιταλικών χειμώνων».

Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Μπακουνάκης

Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Sociales του Παρισιού, της οποίας είναι élève diplômé.

Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες και άρθρα με θέματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία του 19ου αιώνα.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο του Πάτρα, μια ελληνική πρωτεύουσα στον 19ο αιώνα (1988).




Βιβλιογραφία