«Οι τελευταίοι βάρβαροι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι τελευταίοι βάρβαροι

Μυθιστόρημα

Στο εξώφυλλο: Rosso Fiorentino, «Moses defending the Daughters of Jethro» (λεπτομέρεια)
Μακέτα: Αντώνης Αγγελάκης

Οι τελευταίοι βάρβαροι
  • ISBN: 960-03-0603-6
  • σελ. 196
  • 10 Σεπτεμβρίου 1979
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Απαγορευμένοι από τη στρατιωτική δικτατορία του 1967, Οι τελευταίοι βάρβαροι του Άρη Φακίνου πρωτοκυκλοφόρησαν στη Γαλλία, σε μετάφραση, το 1969. Κείνη την εποχή, η γαλλική κριτική είχε υπογραμμίσει ότι «αυτό το μυθιστορήματα είναι για τον ελληνικό εμφύλιο ό,τι και το Για ποιον χτυπάει η καμπάνα, του Χέμινγουεϋ, για τον ισπανικό». Πραγματικά, η τραγική περιπέτεια ενός χωριού, της Δόλιανης, που αρνιέται να υποκύψει στη λογική της τυφλής βίας, η εντυπωσιακή προσωπικότητα του παπα-Νότη, ο απελπισμένος ηρωισμός του καπετάν Ανέστη, καθώς και οι τόσο αντιπροσωπευτικοί της πρόσφατης Ιστορίας του τόπου μας χαρακτήρες της δασκάλας Αρετής, του λιποτάκτη ανθυπολοχαγού Δημήτρη ή του παρανοϊκού λοχία Μαρτίνη μετατρέπουν ένα επεισόδιο του Εμφυλίου σε σύμβολο με παγκόσμιες προεκτάσεις. Με μεγάλη αφηγηματική δεξιοτεχνία ο Άρης Φακίνος δίνει στα καθημερινά πάθη της Δόλιανης επικές διαστάσεις, εκφράζει πανανθρώπινες αγωνίες κι ελπίδες. Ο αδελφοκτόνος πόλεμος, που συγκλονίζει την Ελλάδα, συγκλονίζει ολάκερη τη γη. Τα ερωτηματικά που θέτει ο συγγραφέας στους Νεοέλληνες, τα θέτει σ' όλους τους ανθρώπους. Η δραματική λιτότητα της διήγησης δίνει σ' αυτό το πάντα επίκαιρο μυθιστόρημα την πνοή που έχουν τα μεγάλα επικά έργα.

Βιογραφικά στοιχεία

Άρης Φακίνος

Ο Άρης Φακίνος υπήρξε από τους πλέον γνωστούς συγγραφείς μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στη Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Αργεντινή και Βραζιλία. Έχουν επίσης εισαχθεί σε προγράμματα πολλών ξένων σχολείων και πανεπιστημίων όπου διδάσκεται η νεοελληνική λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας του Κάστρου της μνήμης, των Παιδιών του Οδυσσέα, του Ανθρώπου που τάιζε τα περιστέρια, των Τελευταίων βαρβάρων, της Κλεμμένης ζωής (Καστανιώτης), της Ιστορίας της χαμένης γης, του Πρόγονου (Εστία), καθώς και των Παράνομων (Εξάντας, Καστανιώτης) γεννήθηκε το 1935 στο Μαρούσι, σπούδασε και δίδαξε στο Γαλλικό Ινστιτούτο μέχρι το 1965, οπότε και εγκατέλειψε τη διδασκαλία για ν' αφιερωθεί στη λογοτεχνία και την πολιτική αρθρογραφία.

Το 1967, με τη δικτατορία, διέφυγε στη Γαλλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο και δούλεψε στην ελληνική εκπομπή «Εδώ Παρίσι» της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Μέχρι την πτώση της χούντας ο Άρης Φακίνος αρνήθηκε να δημοσιεύσει έστω και μια αράδα στην Ελλάδα. Κατά το διάστημα της επταετίας τα βιβλία του δημοσιεύονταν στην Γαλλία από το μεγάλο εκδοτικό οίκο Seuil. Στο χώρο της πανευρωπαϊκής κριτικής ο συγγραφέας έχει αναγνωριστεί ως «ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους πεζογράφους». Για το Κάστρο της μνήμης (Καστανιώτης, 1993), που σημείωσε μεγάλη λογοτεχνική κι εκδοτική επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η γνωστή γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε: «Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό μνημείο προς τιμή της Ελλάδας». Η Cité των Βρυξελλών υπογράμμισε: «Ένας πολύ μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, ο πιο προικισμένος της γενιάς του. Θυμίζει τους μεγάλους Ρώσους πεζογράφους».

Ο Άρης Φακίνος πέθανε στο Παρίσι το 1998, σε ηλικία 62 ετών.




Βιβλιογραφία