«Τα παιδιά του Οδυσσέα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα παιδιά του Οδυσσέα

Μυθιστόρημα

Στο εξώφυλλο ρωμαϊκό μωσαϊκό, «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες», Μουσείο Μπάρντο, Τυνησία
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Τα παιδιά του Οδυσσέα
  • ISBN: 978-960-03-0407-7
  • σελ. 240
  • 15 Σεπτεμβρίου 1989
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

1941. Τα χιτλερικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα, οι βάρβαροι της κεντρικής Ευρώπης δε σταματούν στις Θερμοπύλες, περνούν από τους Δελφούς, υψώνουν τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό στην Ακρόπολη της Αθήνας...

Η παγκόσμια σύρραξη συνεπαίρνει στη δίνη της μια Ελλάδα με άθικτη ιστορική μνήμη και συνείδηση – ο τρισχιλιόχρονος πολιτισμός της δεν έχει ακόμη αρχίσει να χάνει τις ρίζες του, τη συνοχή του. Αποχαμένοι κι ανήμποροι, σαν προϊστορικά ζώα που από κάποια σαδιστική ιδιοτροπία της φύσης έχουν μείνει ανεξέλικτα σε μια άκρη της γης, οι Έλληνες βλέπουν να γεννιούνται και να κυριαρχούν γύρω τους κόσμοι καινούριοι, απροσδόκητοι. Μέσα στα δεινά της Κατοχής, κι αργότερα του Εμφύλιου, μια συντροφιά παιδιών έρχεται σε σύγκρουση με τη «λογική» της βίας και του πολέμου, αντιστέκεται στην ισοπέδωση που επιβάλλουν οι νέοι καιροί αντιπαρατάσσοντάς τους τα πιο μεγάλα παραμύθια του τόπου, τους παμπάλαιους μύθους και θρύλους του. Τα παιδιά –κι ανάμεσά τους ο αφηγητής– γίνονται συνεργοί των αντρών ενός παράξενου «κομάντο» που έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας, μιας δράκας πολεμιστών που καραδοκούν κρυμμένοι στην κούφια κοιλιά ενός πανάρχαιου ξύλινου αλόγου... Κάποιον απ' αυτούς τον λένε Διομήδη· έναν άλλον Μενέλαο. Συντηρητής τ' αλόγου είναι ο Θόας. Αρχηγός του «κομάντο» ο βασιλιάς ενός φτωχού κι άσημου νησιού, ο Οδυσσέας...

Με Τα παιδιά του Οδυσσέα ο Άρης Φακίνος γεφυρώνει μ' επιτυχία τη φαντασία και τη ρεαλιστική αφήγηση, τη μυθολογία και την ιστορική πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, καταργεί τα περιοριστικά σύνορα του χρόνου και δίνει παγκόσμιες και διαχρονικές διαστάσεις στα πιο πρόσφατα γεγονότα της Ιστορίας μας. Τα παιδιά του Οδυσσέα στηρίζονται σ' ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και εντυπωσιακό αφηγηματικό εύρημα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Άρης Φακίνος

Ο Άρης Φακίνος υπήρξε από τους πλέον γνωστούς συγγραφείς μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στη Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Αργεντινή και Βραζιλία. Έχουν επίσης εισαχθεί σε προγράμματα πολλών ξένων σχολείων και πανεπιστημίων όπου διδάσκεται η νεοελληνική λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας του Κάστρου της μνήμης, των Παιδιών του Οδυσσέα, του Ανθρώπου που τάιζε τα περιστέρια, των Τελευταίων βαρβάρων, της Κλεμμένης ζωής (Καστανιώτης), της Ιστορίας της χαμένης γης, του Πρόγονου (Εστία), καθώς και των Παράνομων (Εξάντας, Καστανιώτης) γεννήθηκε το 1935 στο Μαρούσι, σπούδασε και δίδαξε στο Γαλλικό Ινστιτούτο μέχρι το 1965, οπότε και εγκατέλειψε τη διδασκαλία για ν' αφιερωθεί στη λογοτεχνία και την πολιτική αρθρογραφία.

Το 1967, με τη δικτατορία, διέφυγε στη Γαλλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο και δούλεψε στην ελληνική εκπομπή «Εδώ Παρίσι» της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Μέχρι την πτώση της χούντας ο Άρης Φακίνος αρνήθηκε να δημοσιεύσει έστω και μια αράδα στην Ελλάδα. Κατά το διάστημα της επταετίας τα βιβλία του δημοσιεύονταν στην Γαλλία από το μεγάλο εκδοτικό οίκο Seuil. Στο χώρο της πανευρωπαϊκής κριτικής ο συγγραφέας έχει αναγνωριστεί ως «ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους πεζογράφους». Για το Κάστρο της μνήμης (Καστανιώτης, 1993), που σημείωσε μεγάλη λογοτεχνική κι εκδοτική επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η γνωστή γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε: «Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό μνημείο προς τιμή της Ελλάδας». Η Cité των Βρυξελλών υπογράμμισε: «Ένας πολύ μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, ο πιο προικισμένος της γενιάς του. Θυμίζει τους μεγάλους Ρώσους πεζογράφους».

Ο Άρης Φακίνος πέθανε στο Παρίσι το 1998, σε ηλικία 62 ετών.




Βιβλιογραφία