«Κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους

Στο εξώφυλλο: Charles Thatcher/ TONY STONE IMAGES/ ΑΠΕΙΡΟΝ

Κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους
  • ISBN: 960-03-2234-1
  • σελ. 228
  • 24 Σεπτεμβρίου 1998
  • € 12,72

Περίληψη

Οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στους μεγάλους τομείς της δημόσιας ζωής και της κρατικής δραστηριότητας, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα μεγάλο ζητούμενο στην ελληνική πραγματικότητα, ιδιαίτερα μετά την πτώση της χούντας το 1974.
Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικές απόπειρες μεταρρυθμίσεων στους χώρους της οικονομίας, του δημόσιου τομέα, της υγείας, της εκπαίδευσης και αλλού. Η εμπειρική έρευνα δείχνει, αλλά και η κοινή αίσθηση επιβεβαιώνει, ότι όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις απέφεραν περιορισμένα αποτελέσματα για τον πολίτη, ο οποίος συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την αναποτελεσματικότητα των δημόσιων θεσμών. Η αντίληψη για το ατελέσφορο των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών είναι ότι το κράτος αδυνατεί να πραγματοποιήσει την αποστολή του, που είναι η προπαρασκευή και εκτέλεση όλων εκείνων των αλλαγών που είναι απαραίτητες προκειμένου η ελληνική κοινωνία να εκσυγχρονισθεί.
Κατά συνέπεια, το αίτημα για συστηματικές μεταρρυθμίσεις επανέρχεται διαρκώς, ιδιαίτερα μάλιστα με δεδομένες τη διεθνοποίηση της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας και την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Βιογραφικά στοιχεία

Δημήτρης Β. Παπούλιας



Βιβλιογραφία

Χαρίδημος Κ. Τσούκας

Ο Χαρίδημoς Κ. Τσούκας γεννήθηκε το 1961 στο Καρπενήσι. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, αργότερα, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην κοινωνιολογία των οργανώσεων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα Πανεπιστήμια Μάντσεστερ, Έσσεξ και Στραθκλάιντ της Βρετανίας. Σήμερα είναι καθηγητής Οργανωσιακής Θεωρίας στo ΑLΒΑ (στην ερευνητική θέση «Γεώργιος Δ. Μαύρος») και στο University of Warwick (Βρετανία), καθώς και διευθυντής (Editor-in-Chief) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Organization Studies.
Δεκάδες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διακεκριμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά διοικητικών και κοινωνικών επιστημών. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Αν ο Αριστοτέλης ήταν διευθύνων σύμβουλος (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005, 2η έκδοση), Complex Knowledge: Studies in Organizational Epistemology (Oxford University Press, 2005, 2η έκδοση) και Κατευθύvσεις για τη μεταρρύθμιση τoυ Κράτoυς (με τον Δ.Β. Παπούλια, Εκδόσεις Κασταvιώτη, 1998). Έχει συνεπιμεληθεί τα βιβλία The Oxford Handbook of Organization Theory: Meta-theoretical Perspectives (Oxford University Press, 2003), Organizations as Knowledge Systems (με τον Ν. Μυλωνόπουλο, Palgrave Macmillan, 2004) και Managing the Future: Foresight in the Knowledge Economy (με τη Jill Shepherd, Blackwell, 2004).
Είναι συνεργάτης των εφημερίδων Το Βήμα και Κέρδος (και παλαιότερα του Οικονομικού Ταχυδρόμου), επιστημονικός σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων και διευθύνει τη σειρά βιβλίων «Διοίκηση» στις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της οργανωσιακής γνώσης και μάθησης, τη διαχείριση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τη σχέση θεωρίας και πράξης στις κοινωνικές επιστήμες (με έμφαση στην οργανωσιακή-διοικητική επιστήμη) και επιστημολογικά θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των διοικητικών και κοινωνικών επιστημών. Η οπτική του γωνία είναι αυτή της μετα-ρασιοναλιστικής φιλοσοφίας και της επιστήμης της πολυπλοκότητας. Μακροπρόθεσμος ερευνητικός στόχος του είναι η συμβολή αφενός μεν στη διαμόρφωση μιας νεο-αριστοτελικής θεωρίας της οργάνωσης, αφετέρου δε στη δημιουργία σύνθετων μορφών κατανόησης των διοικητικών και κοινωνικών φαινομένων.




Βιβλιογραφία