«Έναρθρη κραυγή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Έναρθρη κραυγή

Κριτικές παρεμβολές στον δημόσιο λόγο

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Έναρθρη κραυγή
  • ISBN: 978-960-03-4474-5
  • σελ. 336
  • 12 Ιουνίου 2007
  • € 26,50

Περίληψη

Πρωταρχικό ερέθισμα της πολιτικής αρθρογραφίας μου είναι η κραυγή – η άρνηση, το πάθος, ο θυμός. Σχολιάζοντας τις «αστυνόμους οργάς» της Αντιγόνης του Σοφοκλέους, ο Κορνήλιος Καστοριάδης μιλά για τα «θεσμίζοντα πάθη» – στη ρίζα των θεσμών υπάρχει η προ-λογική βούληση· πίσω από τον λόγο ενεδρεύει το πάθος. Αρκεί να χρειαστώ κάτι από μια δημόσια υπηρεσία· να δω τα πανεπιστήμια να καταστρέφονται από ομάδες βανδάλων· πολιτικούς να παραπλανούν ή να ιδεοληπτούν· ηγετικά πρόσωπα να ζημιώνουν με τη συμπεριφορά τους δημόσιες επιχειρήσεις και θεσμούς· ή να ακούω τον μισαλλόδοξο λόγο χριστιανών, υποτίθεται, ιερωμένων και εθνικιστών πολιτικών, για να πάρω την πένα.
Η κραυγή μου δεν είναι άναρθρη. Πασχίζω να την κάμω λόγο, επιχείρημα, συλλογισμό. Καμιά φορά ίσως υπερβάλλω, πάντοτε όμως επιδιώκω να αναλύω, να αναδεικνύω μοτίβα, να ανατέμνω εννοιολογικά τα κακώς κείμενα. Αν η κραυγή δεν καταστεί έναρθρη, ξεθυμαίνει, δεν γίνεται δύναμη δημιουργίας. Δεν ξέρω πόσο καλά το πετυχαίνω, αλλά να μετασχηματίσω το πάθος μου σε λόγο επιδιώκω σε αυτά τα κείμενα. Διότι, σε τελική ανάλυση, η κραυγή είναι μόνο η αρχή. Ο λόγος είναι δημιουργία.

Βιογραφικά στοιχεία

Χαρίδημος Κ. Τσούκας

Ο Χαρίδημoς Κ. Τσούκας γεννήθηκε το 1961 στο Καρπενήσι. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, αργότερα, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην κοινωνιολογία των οργανώσεων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα Πανεπιστήμια Μάντσεστερ, Έσσεξ και Στραθκλάιντ της Βρετανίας. Σήμερα είναι καθηγητής Οργανωσιακής Θεωρίας στo ΑLΒΑ (στην ερευνητική θέση «Γεώργιος Δ. Μαύρος») και στο University of Warwick (Βρετανία), καθώς και διευθυντής (Editor-in-Chief) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Organization Studies.
Δεκάδες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διακεκριμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά διοικητικών και κοινωνικών επιστημών. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Αν ο Αριστοτέλης ήταν διευθύνων σύμβουλος (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005, 2η έκδοση), Complex Knowledge: Studies in Organizational Epistemology (Oxford University Press, 2005, 2η έκδοση) και Κατευθύvσεις για τη μεταρρύθμιση τoυ Κράτoυς (με τον Δ.Β. Παπούλια, Εκδόσεις Κασταvιώτη, 1998). Έχει συνεπιμεληθεί τα βιβλία The Oxford Handbook of Organization Theory: Meta-theoretical Perspectives (Oxford University Press, 2003), Organizations as Knowledge Systems (με τον Ν. Μυλωνόπουλο, Palgrave Macmillan, 2004) και Managing the Future: Foresight in the Knowledge Economy (με τη Jill Shepherd, Blackwell, 2004).
Είναι συνεργάτης των εφημερίδων Το Βήμα και Κέρδος (και παλαιότερα του Οικονομικού Ταχυδρόμου), επιστημονικός σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων και διευθύνει τη σειρά βιβλίων «Διοίκηση» στις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της οργανωσιακής γνώσης και μάθησης, τη διαχείριση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τη σχέση θεωρίας και πράξης στις κοινωνικές επιστήμες (με έμφαση στην οργανωσιακή-διοικητική επιστήμη) και επιστημολογικά θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των διοικητικών και κοινωνικών επιστημών. Η οπτική του γωνία είναι αυτή της μετα-ρασιοναλιστικής φιλοσοφίας και της επιστήμης της πολυπλοκότητας. Μακροπρόθεσμος ερευνητικός στόχος του είναι η συμβολή αφενός μεν στη διαμόρφωση μιας νεο-αριστοτελικής θεωρίας της οργάνωσης, αφετέρου δε στη δημιουργία σύνθετων μορφών κατανόησης των διοικητικών και κοινωνικών φαινομένων.




Βιβλιογραφία