«Καλά νέα από την Αφροδίτη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Καλά νέα από την Αφροδίτη

Στο εξώφυλλο: Harry Callahan, «Multiple exposure» (λεπτομέρεια) - Μακέτα: Αντώνης Αγγελάκης

Καλά νέα από την Αφροδίτη
  • ISBN: 960-03-2399-2
  • σελ. 208
  • 6 Μαΐου 1999
  • € 11,66

Περίληψη

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2086 τα Ενωμένα Έθνη της Γης συναντήθηκαν σ' ένα υπόγειο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ακριβώς κάτω από κει όπου άλλοτε ήταν η Νέα Υόρκη, και ανέθεσαν τη σωτηρία της ανθρωπότητας σε έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο. Αυτό έγινε μερικές ώρες μετά τη λήξη του Δεύτερου Πυρηνικού Πολέμου.

Λίγο αργότερα η πρόεδρος της Παγκόσμιας Προσπάθειας για τη Βοήθεια της Γυναίκας ρώτησε δειλά τον Εγκέφαλο:

«Τι θα γίνει με τη μοναξιά;»

«Ποια μοναξιά;» ρώτησε ο Εγκέφαλος.

«Τη μοναξιά της γυναίκας. Ο πυρηνικός πόλεμος άφησε είκοσι εκατομμύρια μοναχικές γυναίκες θαμμένες σε κελιά μέσα στη γη!»

«Σε τι βάθος;» ρώτησε ο Εγκέφαλος.

«Από πενήντα μέχρι διακόσια μέτρα».

«Θάψτε τες πιο βαθιά!» είπε ο Εγκέφαλος.

Ήταν ένας εγκέφαλος μισογύνης – όπως είναι όλοι οι εγκέφαλοι άλλωστε...

Το Καλά νέα από την Αφροδίτη είναι μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια γυναίκα κι ένα ρομπότ. Ταυτόχρονα είναι και μια σάτιρα του αιώνα που έρχεται. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1978 και έγινε λίγο αργότερα θεατρικό έργο απ' τον ίδιο το συγγραφέα, για το «Θέατρο της Δευτέρας» της ΕΡΤ, με την Έλενα Ναθαναήλ στο ρόλο της μοναχικής ηρωίδας και τον Στέφανο Ληναίο στο ρόλο του ρομπότ.

Βιογραφικά στοιχεία

Φρέντυ Γερμανός

Ο Φρέντυ Γερμανός (1934-1999) μπήκε στο γράψιμο 18 χρόνων. Ξεκίνησε παίρνοντας το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος που καθιέρωσε ο Mπάμπης Kλάρας στη Bραδυνή. Συνέχισε τον ίδιο χρόνο ως ελεύθερος ρεπόρτερ στην Ελευθερία, αργότερα ως χρονογράφος στη Mεσημβρινή της Ελένης Bλάχου κι έκλεισε τον κύκλο του στις εφημερίδες, πάλι ως χρονογράφος, αυτή τη φορά στην Ελευθεροτυπία, απ' την οποία παραιτήθηκε («πρόωρα», είπαν μερικοί) για να αφοσιωθεί στο γράψιμο.

Tο 1964 βγήκε το πρώτο του βιβλίο στο Γαλαξία, με μικρά χιουμοριστικά διηγήματα, τα οποία «δεν ήταν ακριβώς χιουμοριστικά ούτε ακριβώς διηγήματα». Ήταν το Mε συγχωρείτε, λάθος, που ως τώρα έχει ξεπεράσει τα 150.000 αντίτυπα. Ο ίδιος όμως πίστευε ότι η συγγραφική του καριέρα άρχισε ουσιαστικά το 1978, όταν έγραψε τον Εχθρικό πλανήτη, μια σειρά από φανταστικά διηγήματα, κι ένα χρόνο αργότερα το Ένα γελαστό απόγευμα.

Tο 1981, με το ιστορικό του μυθιστόρημα Ακριβή μου Σοφία, άνοιξε έναν καινούργιο κύκλο: «Eίναι ένα παράξενο είδος, που δεν ξέρω πώς να το βαφτίσω κι ούτε έχει βέβαια σημασία», έλεγε ο ίδιος. «Zωντανεύω τίς ιστορίες κάποιων ανθρώπων του τόπου μας που με άγγιξαν, πατώντας με το ένα πόδι στο ντοκουμέντο και με τ' άλλο στη φαντασία. Eίναι ένας καλός τρόπος για να στήσεις όρθιο τον ήρωά σου και την ίδια ώρα ν' αγαπήσεις την Ιστορία». Από το 1964 ως το 2000 εξέδωσε 29 βιβλία, που όλα βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό και έγιναν επιτυχίες. Το αντικείμενο, που αναφέρεται στη ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη, είναι το τελευταίο του χειρόγραφο.




Βιβλιογραφία