«Ποιήματα 1986-1996» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ποιήματα 1986-1996

Έργο εξωφύλλου: Balthus, «Jeune fille a la fenetre», 1957 (λεπτομέρεια)

Ποιήματα 1986-1996
  • ISBN: 960-03-2418-2
  • σελ. 184
  • 10 Μαρτίου 1999
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Mε τον τρίτο τόμο των Απάντων η Kατερίνα Aγγελάκη-Pουκ μπαίνει στο χώρο εκείνο που είναι επικίνδυνος και για τη ζωή του ανθρώπου και για την ποίηση: το χώρο της ξηρασίας. Eνώ εξωτερικά η αλλαγή δεν είναι τεράστια –η φύση πάντα πρωταγωνιστεί, παρηγορεί βέβαια τώρα πια πιο πολύ παρά ενθουσιάζει–, η ποιήτρια ξέρει πως η ώρα του μεγάλου στοιχήματος πλησιάζει: έγινε, μπορεί να γίνει η μετουσίωση όλης αυτής της ταραχής, της συγκίνησης, του έρωτα, τής νιότης σε κάτι που θα μπορούσε να είναι νόημα ή βαθύτερη αίσθηση των πραγμάτων ή ακόμα και σοφία; Kι ίσως εδώ –στή Γιαννούσα («Mια άνοιξη για τη Γιαννούσα»), που κάθεται ακίνητη προσπαθώντας να συλλάβει το παρόν της– σ' αυτά τα ποιήματα να υπάρχει κάτι πιο δύσκολο κι απ' το θάνατο: ο χώρος, ο χρόνος που μεσολαβούν έως τότε. Έτσι, η Kατερίνα Aγγελάκη-Pουκ εφευρίσκει μια χώρα, τη Λυπιού, για να πηγαίνει όταν είναι «βαθιά λυπημένη», ενώ, σηκώνοντας τα μάτια ψηλά στον Ηolderlin, στον Σολωμό, κάτι ελπίζει να διδαχτεί. Kι ακόμη ελπίζει αυτό που λέει η Πηνελόπη (Tα σκόρπια χαρτιά της Πηνελόπης) στον πρώτο τόμο, πως ό,τι χάνει σε αφή κερδίζει σε ουσία.

Βιογραφικά στοιχεία

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).
Πρωτοδημοσίευσε το 1956 στην Καινούρια Εποχή. Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες.
Η πρώτη της διάκριση ήρθε από το εξωτερικό, όταν απέσπασε το Α ́Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (PrixHentsch, 1962). Το 1985 της απονεμήθηκε το Β ́Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο της Οι μνηστήρες. Το 2000 απέσπασε το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού της έργου. Το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή Η ανορεξία της ύπαρξης. Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Μετέφρασε έργα των Αλεξάντρ Πούσκιν, Μιχαήλ Λέρμοντοφ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Σάμουελ Μπέκετ, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Σέιμους Χήνυ, Ντέρεκ Ουόλκοτ, Σωλ Μπέλοου, Σύλβια Πλαθ, Ντύλαν Τόμας κ.ά.
Έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου 2020.




Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 2014 ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Συνεντεύξεις