«Λογοτεχνία και πολιτική» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Λογοτεχνία και πολιτική

Τα περιοδικά της Αριστεράς στο μεσοπόλεμο

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στην φωτογραφία του εξωφύλλου: Πολιτικοί εξόριστοι πάνω στο βαπόρι «Mαρία Λ» (25.10.1935). Πρώτος από αριστερά ο Δ. Γληνός και τρίτος ο K. Bάρναλης

Λογοτεχνία και πολιτική
  • ISBN: 978-960-03-1693-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16832
  • σελ. 544
  • 20 Μαΐου 1996
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Στην περίοδο του μεσοπολέμου οι μαρξιστές επιχειρούν να συνδυάσουν την ανανέωση της λογοτεχνίας με την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας. H απόπειρά τους αυτή δεν εμφανίζεται ως ενιαία και ομοιόμορφη, αφού –μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα– οι πολιτικές εξελίξεις στη Σοβιετική Ένωση αντανακλούν και στη σχέση ιδεολογίας και αισθητικής. H ελληνική Aριστερά επηρεάζεται από τη διεθνή συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται μέσα στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του ελληνικού χώρου και διαμορφώνει την προβληματική της σε σχέση με την εγχώρια λογοτεχνική πραγματικότητα.
Mέσα σ' αυτό τον ορίζοντα εντοπίζονται τα θέματα της παρούσας μελέτης, η οποία βασίζεται κυρίως στα λογοτεχνικά περιοδικά του μεσοπολέμου. Aνιχνεύοντας τη διαδρομή των αριστερών περιοδικών, η συγγραφέας στοιχειοθετεί την περιπέτεια της ελληνικής μαρξιστικής διανόησης στην πρώτη, ρομαντική και συχνά αντιφατική, περίοδο της συγκρότησης και της ανάπτυξής της. Πρόκειται για μια περιπέτεια με επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές, η οποία αφήνει τα ίχνη της τόσο στο θεωρητικό λόγο όσο και στην ίδια τη λογοτεχνική παραγωγή. Διαγράφεται έτσι μια τεθλασμένη πορεία, που ξεκινά από την οργανωτική αυτοτέλεια των περιοδικών και την αναγνώριση –ρητή ή σιωπηρή– ενός καθεστώτος αυτονομίας της τέχνης, για να καταλήξει στην κομματικοποίηση της λογοτεχνίας και στους ρυθμιστικούς κανόνες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Βιογραφικά στοιχεία

Χριστίνα Ντουνιά

Η Χριστίνα Ντουνιά είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  στην École des Ηautes Études en Sciences Sociales και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης και  εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. 

Κυριότερα βιβλία της: Λογοτεχνία και πολιτική (Τα περιοδικά της Αριστεράς στο Μεσοπόλεμο), Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, Βρέχει σ' αυτό το όνειρο, διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998, Κ. Γ. Καρυωτάκης (Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης), Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000 (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου), Ντόρα Ρωζέττη, Η ερωμένη της, (Επιμελεια–Επίμετρο), Μεταίχμιο, 2005, Πέτρος Πικρός (Τα όρια και η υπέρβαση του νατουραλισμού), Γαβριηλίδης, 2006. Επιμελήθηκε και έγραψε τις εισαγωγές στα βιβλία του Πέτρου Πικρού Χαμένα κορμιά,  Σα θα γίνουμε άνθρωποι, Άγρα, 2009, και Τουμπεκί, Άγρα, 2010. Το 2014 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Εστία, σε φιλολογική της επιμέλεια, τα βιβλία: Μαρία Πολυδούρη – Τα ποιήματα, όπου συμπεριλήφθηκε το δοκίμιο «Μαρία Πολυδούρη ή Τα ρόδα του αίματος» και Μαρία Πολυδούρη – Ρομάντσο και άλλα πεζά, στο οποίο έγραψε την εισαγωγή. Μελέτες και άρθρα της για τη νεοελληνική λογοτεχνία και τη συγκριτική γραμματολογία  είναι δημοσιευμένα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. 




Βιβλιογραφία