«Λογοτεχνικές διαδρομές» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Λογοτεχνικές διαδρομές

Ιστορία - Θεωρία - Κριτική

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Φιλολογίας - Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας | Μνήμη Βαγγέλη Αθανασόπουλου

Επιμέλεια: Θανάσης Αγάθος, Χριστίνα Ντουνιά, Άννα Τζούμα
Λογοτεχνικές διαδρομές
  • ISBN: 978-960-03-5975-6
  • σελ. 640
  • 4 Απριλίου 2016
  • € 21,20

Περίληψη

Αυτός ο τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαγγέλη Αθανασόπουλου (1946-2011), ο οποίος χάραξε νέους δρόμους έρευνας με τη συστηματική μελέτη της νεοελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και την κριτική της λογοτεχνίας, έδωσε ποιητικές συλλογές και πεζογραφήματα και υπήρξε εμπνευσμένος δάσκαλος για τους φοιτητές του, με συνεχή παρουσία στις αίθουσες της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε επί αρκετές δεκαετίες πεζογραφία, ποίηση και συγκριτική φιλολογία. 

Η έκδοση συγκεντρώνει εργασίες 52 μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που συχνά προεκτείνουν τους προβληματισμούς του Αθανασόπουλου και ανοίγουν έναν γόνιμο διάλογο με το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της νεοελληνικής φιλολογίας, συγκριτικής φιλολογίας, ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας: μελέτες που αναφέρονται στην προσωπικότητα και στο έργο του, διακειμενικές προσεγγίσεις, άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα πρόσληψης, διερευνήσεις των σχέσεων της λογοτεχνίας με άλλες τέχνες, εργασίες που επικεντρώνονται σε θεωρητικά ζητήματα και ειδολογικούς προβληματισμούς.

Βιογραφικά στοιχεία

Θανάσης Αγάθος

Ο Θανάσης Αγάθος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποστήριξε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, όπου σήμερα υπηρετεί ως επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, σε ζητήματα πρόσληψης, στη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και το θέατρο, στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Βασίλη Βασιλικού. Βιβλία: Από το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» στο “Zorba the Greek” (2007), Επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς την οικογένεια Αγγελάκη (2013), Η εποχή του μυθιστορήματος. Αναγνώσεις της πεζογραφίας της γενιάς του ’30 (2014), Η κινηματογραφική όψη του Γρηγορίου Ξενόπουλου (2016).  




Χριστίνα Ντουνιά

Η Χριστίνα Ντουνιά είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  στην École des Ηautes Études en Sciences Sociales και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης και  εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. 

Κυριότερα βιβλία της: Λογοτεχνία και πολιτική (Τα περιοδικά της Αριστεράς στο Μεσοπόλεμο), Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, Βρέχει σ' αυτό το όνειρο, διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998, Κ. Γ. Καρυωτάκης (Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης), Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000 (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου), Ντόρα Ρωζέττη, Η ερωμένη της, (Επιμελεια–Επίμετρο), Μεταίχμιο, 2005, Πέτρος Πικρός (Τα όρια και η υπέρβαση του νατουραλισμού), Γαβριηλίδης, 2006. Επιμελήθηκε και έγραψε τις εισαγωγές στα βιβλία του Πέτρου Πικρού Χαμένα κορμιά,  Σα θα γίνουμε άνθρωποι, Άγρα, 2009, και Τουμπεκί, Άγρα, 2010. Το 2014 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Εστία, σε φιλολογική της επιμέλεια, τα βιβλία: Μαρία Πολυδούρη – Τα ποιήματα, όπου συμπεριλήφθηκε το δοκίμιο «Μαρία Πολυδούρη ή Τα ρόδα του αίματος» και Μαρία Πολυδούρη – Ρομάντσο και άλλα πεζά, στο οποίο έγραψε την εισαγωγή. Μελέτες και άρθρα της για τη νεοελληνική λογοτεχνία και τη συγκριτική γραμματολογία  είναι δημοσιευμένα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. 




Βιβλιογραφία

Άννα Τζούμα

Η Άννα Τζούμα είναι ομότιμη καθηγήτρια Θεωρίας Λογοτεχνίας  στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύεται στη σημειωτική, στην ερμηνευτική και στην πολιτισμική κριτική. Έχει κληθεί και έχει δώσει διαλέξεις  σε μεγάλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Έχει διευθύνει τη σειρά «Θεωρία και Κριτική της Λογοτεχνίας» στις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Βιβλία της: Η διπλή ανάγνωση του κειμένου. Για μια κοινωνιοσημειωτική της αφήγησης, Εισαγωγή στην Αφηγηματολογία, Ερμηνευτική. Από τη βεβαιότητα στην υποψία, Εκατό χρόνια νοσταλγίας. Το αυτοβιογραφικό αφήγημα Έθνος.