«Κ. Γ. Καρυωτάκης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κ. Γ. Καρυωτάκης

Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης

Κ. Γ. Καρυωτάκης
  • ISBN: 978-960-03-2703-8
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16949
  • σελ. 456
  • 1 Νοεμβρίου 2000
  • € 23,32

Περίληψη

H ποίηση του K. Γ. Kαρυωτάκη υπερβαίνει τους κοινούς τόπους της μεταρομαντικής μελαγχολίας και της φυγής από την πραγματικότητα που σηματοδοτούν την εποχή του. Ποιητής της κοινωνικής αμφισβήτησης και της υπαρξιακής αγωνίας, ο Kαρυωτάκης φώτισε «το αγριωπό βάραθρο» που άνοιξε στα θεμέλια του εγχώριου ποιητικού λόγου. Mε αυτή την έννοια αναδεικνύεται ως σημείο τομής στην ιστορία της λογοτεχνίας μας: υπάρχει ένα πριν και ένα μετά την ποίησή του. Tο έργο του Kαρυωτάκη, παρά τη συντονισμένη επίθεση που δέχτηκε, έχει αποδείξει πως αναπτύσσει σταθερά μια ισχυρότατη αντίσταση στο χρόνο. Aκριβώς για το λόγο αυτό η περιπέτεια της πρόσληψής του παρουσιάζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. H αμφισβήτηση της αξίας του απ' τη γενιά του '30, η αμφιθυμία και οι διχογνωμίες των μαρξιστών απέναντι στην κοινωνική του προοπτική, η όψιμη και υπερθετική αναγνώρισή του από τους υπερρεαλιστές συνιστούν καίριες όψεις αυτής της περιπέτειας.
Διατρέχοντας ένα ευρύ φάσμα κριτικών και λογοτεχνικών κειμένων, η Xριστίνα Nτουνιά προσκομίζει στοιχεία που αναθεωρούν παγιωμένες αντιλήψεις ή απαντούν σε χρόνιες απορίες σχετικά με τις διακυμάνσεις του παλμογράφου πρόσληψης του καρυωτακικού έργου: από την αποδοχή στην άρνηση, από την άρνηση στη σιωπή, ύστερα πάλι, και εξακολουθητικά, στην αποδοχή.

Βιογραφικά στοιχεία

Χριστίνα Ντουνιά

Η Χριστίνα Ντουνιά είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  στην École des Ηautes Études en Sciences Sociales και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης και  εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. 

Κυριότερα βιβλία της: Λογοτεχνία και πολιτική (Τα περιοδικά της Αριστεράς στο Μεσοπόλεμο), Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, Βρέχει σ' αυτό το όνειρο, διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998, Κ. Γ. Καρυωτάκης (Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης), Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000 (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου), Ντόρα Ρωζέττη, Η ερωμένη της, (Επιμελεια–Επίμετρο), Μεταίχμιο, 2005, Πέτρος Πικρός (Τα όρια και η υπέρβαση του νατουραλισμού), Γαβριηλίδης, 2006. Επιμελήθηκε και έγραψε τις εισαγωγές στα βιβλία του Πέτρου Πικρού Χαμένα κορμιά,  Σα θα γίνουμε άνθρωποι, Άγρα, 2009, και Τουμπεκί, Άγρα, 2010. Το 2014 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Εστία, σε φιλολογική της επιμέλεια, τα βιβλία: Μαρία Πολυδούρη – Τα ποιήματα, όπου συμπεριλήφθηκε το δοκίμιο «Μαρία Πολυδούρη ή Τα ρόδα του αίματος» και Μαρία Πολυδούρη – Ρομάντσο και άλλα πεζά, στο οποίο έγραψε την εισαγωγή. Μελέτες και άρθρα της για τη νεοελληνική λογοτεχνία και τη συγκριτική γραμματολογία  είναι δημοσιευμένα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. 




Βιβλιογραφία