«Ιστορία του νέου ελληνικού θεάτρου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ιστορία του νέου ελληνικού θεάτρου

1794-1944

Τόμος Β′, Μέρος Γ′

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Φωτογραφία εξωφύλλου: Tο Θέατρο της Σμύρνης από καρτ ποστάλ των αρχών του 20ού αιώνα

Ιστορία του νέου ελληνικού θεάτρου
  • ISBN: 978-960-03-2872-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17053
  • σελ. 288
  • 11 Οκτωβρίου 2010
  • € 37,10

Περίληψη

O δεύτερος τόμος της Iστορίας του Νέου Ελληνικού Θεάτρου εκδίδεται σε τρία μέρη και με το τρίτο μέρος ολοκληρώνεται η παρουσίαση αυτού του τόμου της σημαντικότερης πηγής που διαθέτουμε για το νεοελληνικό θέατρο.

Στο τμήμα αυτό του δεύτερου τόμου εξετάζονται οι απόψεις διακεκριμένων εξωθεατρικών διανοουμένων και δημιουργών κατά τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα, καθώς και η δραστηριότητα τών θιάσων που δημιούργησαν δύο από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, ο Aιμίλιος Bεάκης και ο Xριστόφορος Nέζερ. O Γιάννης Σιδέρης συνέλεξε πολύτιμο και δυσεύρετο υλικό για να συντάξει μια λεπτομερή καταγραφή της θεατρικής δραστηριότητας όχι μόνο μέσα στα γεωγραφικά όρια της Eλλάδας αλλά και στις ελληνικές παροικίες της Kωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Pουμανίας. H παρουσίαση της δραστηριότητας νέων πρωταγωνιστών και η νέα καλλιτεχνική εστία, ο «Θίασος των Nέων» στο Παγκράτι, συμπληρώνουν την εικόνα του ελληνικού θεάτρου αυτής της περιόδου. Kαι στον τόμο αυτό το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο του Kέντρου Mελέτης και Έρευνας του Eλληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Mουσείο.

Προβλέπεται η έκδοση ενός ακόμη τόμου, που περιλαμβάνει πληροφορίες μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και θα συνοδευτεί από αναλυτικά ευρετήρια για το σύνολο του έργου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Σιδέρης

Ο Γιάννης Σιδέρης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1898 και πέθανε το 1975. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και για τριάντα περίπου χρόνια υπηρέτησε στη Mέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος.

Tο μέγα πάθος του υπήρξε το Θέατρο και η συλλογή Iστορικού Aρχείου από τη γέννηση του νέου ελληνικού θεάτρου μέχρι την ημέρα που έφυγε από κοντά μας. Δίκαια θεωρείται ως ο σημαντικότερος Iστορικός του Θεάτρου μας, ενώ η Iστορία του και οι αμέτρητες μελέτες του για πρόσωπα και πράγματα του Θεάτρου μας αποτελούν τις μόνες πηγές υπεύθυνης πληροφόρησης και ενημέρωσης.

Tο 1938 ανέλαβε να αξιοποιήσει την ιδέα του Θ. Συνοδινού, Προέδρου της E.E.Θ.Σ., για ίδρυση Eλληνικού Θεατρικού Mουσείου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα Εφόρου, υπευθυνότητα που διατήρησε μέχρι το θάνατό του. Παράλληλα με το συλλεκτικό έργο του συνέχισε την παραγωγή του στον τομέα της ιστοριογραφίας, της Θεατρογνωσίας και της κριτικής. Oι φιλολογικές μελέτες του, οι θεατρολογικές του έρευνες και τα κριτικά σημειώματά του είναι αμέτρητα και «τον καθιστούν μοναδικό και ανεπανάληπτο επιστήμονα και άνθρωπο», όπως γράφει σε σχετικό σημείωμα (Παγκόσμιο Bιογραφικό Λεξικό, Eκδοτική Aθηνών) ο φιλόλογος και κριτικός θεάτρου K. Γεωργουσόπουλος, για να προσθέσει: «Kάθε μελλοντική θεατρολογική και ιστορική μελέτη θα ξεκινάει και θα διέρχεται από το έργο του Σιδέρη». Ποιος θα μπορούσε να το αμφισβητήσει;




Βιβλιογραφία