«Ιστορίες βιβλίων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ιστορίες βιβλίων

Επιμέλεια-Πρόλογος: Νίκος Χρυσός

Εικονογράφηση:
Φίλιππος Παπανικολάου

Ιστορίες βιβλίων
  • ISBN: 978-960-03-5705-9
  • σελ. 240
  • 8 Απριλίου 2014
  • € 12,72

Περίληψη

Ένα προς ένα τα διηγήματα αυτού του τόμου –είκοσι τέσσερα στον αριθμό, όσα και τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου– ανιχνεύουν τις διαφορετικές εκφράσεις της συνύπαρξής μας με τα βιβλία, διερευνούν τις αλληλεπιδράσεις της χάρτινης και της σάρκινης ζωής, τα σημεία εκείνα όπου ενώνεται η ανθρώπινη πράξη με την αναγνωστική εμπειρία.

Ο Δάντης, ο Καβάφης, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Προυστ, ο Μούζιλ, η Ζωρζ Σαρή, ο Κριστιάν Μπομπέν, ο Μπόρχες, ο Τσέχωφ, ο Σκόκος, ο Καχτίτσης, ο Τολστόι, ο Πούσκιν, ο Θεοτόκης, ο Σάλιντζερ κι ο Χάξλεϋ, ο Τόμας Χάρντυ κι ο Σινόπουλος, ο Όργουελ, ο Πεσσόα, αναδύονται από αυτές τις σελίδες. Kι ακόμα o Πινόκιο, ο Στοππάκιος, η Μανόν Λεσκό, ο Φάουστ κι οι Αδελφοί Καραμάζωφ, το Golem, ο Καρβάλιο, ο Ρασκόλνικοφ...

 

Είκοσι τέσσερις Έλληνες συγγραφείς μάς αποκαλύπτουν ένα απολαυστικό βιβλιοφιλικό πανόραμα, μας ξεναγούν σε ένα βιβλίο για τα βιβλία και μας μυούν στα μυστικά και στην τέρψη της ανάγνωσης.

Βιογραφικά στοιχεία

Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Έχει σπουδάσει βιολογία, θέατρο και κινηματογράφο, ενώ έχει μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή. Ζει στο Ηράκλειο, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο και τον κινηματογράφο.




Βιβλιογραφία

Ελένη Γκίκα

Γεννήθηκε το 1959 στο Κορωπί. Δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός στο Αντί, στις Εικόνες και στο Έθνος της Κυριακής από το 1983, έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το παραμύθι, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και έχει επιμεληθεί βιβλία και σειρές. Κυκλοφορούν 28 βιβλία της. Ανάμεσά τους: Δι’ εσόπτρου εν αινίγματι (Φιλιππότης, 1999)· Να τα μετράω ή να μη τα μετράω τα χρόνια (Άγκυρα, 1999)· Μετεβλήθη εντός μου, ο ρυθμός του κόσμου (Άγκυρα, 2001)· Το αίνιγμα του άλλου (Άγκυρα, 2003)· Οι κούκλες δεν κλαίνε (Άγκυρα, 2004)· Εν αταξίαις εύτακτοι όντες (Άγκυρα, 2006)· Υγρός χρόνος (Άγκυρα, 2008)· Πλήθος είμαι (Άγκυρα, 2009)· Η αιώνια επιστροφή (Ψυχογιός, 2010)· Η γυναίκα της βορινής κουζίνας (Καλέντης, 2011)· Το μπολερό δεν ήταν του Ραβέλ (Καλέντης, 2013)· τα παραμύθια Το μυστικό της μαγικής τσαγιέρας (Καλέντης, 2013) και Η ζωγραφιά που ταξιδεύει (Καλέντης, 2013).




Βιβλιογραφία

Αλέξανδρος Γραμματικός

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1969 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία. Ζει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στον κλάδο της επικοινωνίας και των νέων τεχνολογιών. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Λάθρα Beach, από τις εκδόσεις Νησίδες, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευθεί και σε ιστοσελίδες για το βιβλίο.




Βιβλιογραφία

Σταμάτης Δαγδελένης

Γεννήθηκε το 1954 στην Πεντέλη, όπου και ζει, από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Έπειτα από σπουδές στα οικονομικά που εγκατέλειψε στο πτυχίο, άσκησε διάφορα επαγγέλματα, με μακροβιότερο αυτό του κατασκευαστή σταυρολέξων και παρεμφερών παιγνίων. Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία του πεζογραφίας (μικρά πεζά-διηγήματα). Στίχοι του κυκλοφορούν στη δισκογραφία μελοποιημένοι από γνωστούς συνθέτες. Το θεατρικό του Διγενής Ακρίτας παίχτηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2011, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του στο www.dagdelenis.gr.


facebook

Βιβλιογραφία

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για τριάντα χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2002  ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας . Έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα και κριτικές βιβλίων σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, στα γερμανικά και στα ισπανικά. Έχει γράψει τρεις συλλογές διηγημάτων και τέσσερα μυθιστορήματα. Το τελευταία νουβέλα του είναι: Οι σημειώσεις του φαροφύλακα, εκδόσεις Στοχαστής.




Βιβλιογραφία

Στέργια Κάββαλου

Γεννήθηκε τον Μάρτη του 1982 στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια. Με τη συλλογή διηγημάτων της Αλτσχάιμερ trance (εκδόσεις Τετράγωνο) ήταν υποψήφια στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω, το 2011. Συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ έπειτα από πρόταση του ίδιου περιοδικού. Το 2012 έλαβε υποτροφία ενθάρρυνσης από το CNL (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας) για το επόμενο βιβλίο της με τίτλο Αντίστροφα-Love will tear us apart. Η Πλαστική άνοιξη (εκδόσεις Εκάτη) είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή. Την άνοιξη του 2014 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μελάνι η συλλογή διηγημάτων της Φαμιλιάλ.




Βιβλιογραφία

Μαρία Καρδάτου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αγγλική λογοτεχνία και παράλληλα έκανε σπουδές στην ιταλική και στη ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στην ιδιωτική και στη μέση εκπαίδευση. Έχει κυκλοφορήσει τις ποιητικές συλλογές: Ερωτικός ένοικος (Εκ Παραδρομής, 1987)· Το αγκίστρι (Αχαϊκές Εκδόσεις, 1994)· Αερολέσχη (Τα τραμάκια, 1997)· Ούτε δροσιά (Νεφέλη, 2002)· Αβλαβής διέλευση(Νεφέλη, 2009)· Η αποκαθήλωση της σκιάς (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012) και το παιδικό βιβλίο Το πικρό λουλούδι του καπνού (Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις, 1992). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ελληνικά και αμερικανικά περιοδικά. Μια επιτομή από τη συλλογή Το αγκίστρι κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση από την εκδότρια και μεταφράστρια Dar­lene Fife, η οποία μετέφρασε επίσης τα «Ποιήματα της Θεσσαλονίκης» από την Αερολέσχη και την ποιητική συλλογή Ούτε δροσιά. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά σε ανθολογίες.




Βιβλιογραφία

Κατερίνα Καριζώνη

Η Κατερίνα Καριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Οικονομικά στο ΑΠΘ και πήρε διδακτορικό στην Οικονομική Ιστορία. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, παραμύθια και ιστορικές μελέτες, συνολικά τριάντα βιβλία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων και με το βραβείο του περιοδικού Αυλαία για το συνολικό της έργο. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά με κριτικά σημειώματα, μελέτες και λογοτεχνικά κείμενα. Πεζά και ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε βαλκανικές γλώσσες, στα ισπανικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα πολωνικά και τα τουρκικά. Επίσης ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από τον Μιχάλη Γρηγορίου και ερμηνεύτηκαν από τους Σαββίνα Γιαννάτου, Δώρο Δημοσθένους, Καλλιόπη Βέτα και Τάση Χριστογιαννόπουλο. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και του Κύκλου Ποιητών. Ζει στη Θεσσαλονίκη.


email facebook website

Βιβλιογραφία

Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Εξέδωσε δεκατρείς ποιητικές συλλογές, τέσσερα βιβλία με διηγήματα, ένα αφήγημα και ένα με δοκίμια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε εννέα ευρωπαϊκές γλώσσες. Διηγήματά της βρίσκονται σε γερμανικές ανθολογίες. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει λάβει το βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου (1994) για την ποιητική της συλλογή Η σκοτεινή διάρκεια των ημερών (Διαγώνιος, 1993) και το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών - Ίδρυμα Πέτρου Χάρη (2003) για τη συλλογή διηγημάτων της Η παραίτηση (Κέδρος, 2002). Ζει στη Θεσσαλονίκη.




Βιβλιογραφία

Μαρία Κουγιουμτζή

Η Μαρία Κουγιουμτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων Άγριο βελούδο (2008, βραβεία διηγήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών και του περιοδικού Διαβάζω), Γιατί κάνει τόσο κρύο στο δωμάτιό σου; (2011), Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα (2016, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος) και τα μυθιστορήματα Κι αν δεν ξημερώσει; (2013) και Νύχτες πυρετού (2020). Όλα στις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Νίκος Κουνενής

Γεννήθηκε το 1957. Είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, σατιρικά κείμενα και βιβλιοκριτικές στον περιοδικό Τύπο. Βιβλία του: Δημόσια εγγραφή(Κοχλίας, 2002)· Πρωταγόρας-Γοργίας: Η σοφιστική τομή (Σαββάλας, 2002)· Ζωντανή σύνδεση (Κοχλίας, 2003)· Ω του θαύματος! (Μεταίχμιο, 2006)· Ο μύθος του Ηρακλή Σπίλου (Μεταίχμιο, 2009)· Περί δημοκρατίας (Μεταίχμιο, 2011) κ.ά.




Βιβλιογραφία

Έλενα Μαρούτσου

Η Έλενα Μαρούτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Iστορία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και στις Eικαστικές Tέχνες στο Reading University, στην Αγγλία. Έχει ασχοληθεί με τη φωτογραφία και με το κολλάζ.

Το μυθιστόρημα Μεταξύ συρμού και αποβάθρας είναι το τρίτο βιβλίο της. Τα δυο προηγούμενα είναι η συλλογή ιστοριών Του ύψους και του βάθους και η συλλογή διηγημάτων Οι προδοσίες των ονομάτων.




Βιβλιογραφία

Βαγγέλης Μπέκας

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976. Tο 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα Tο 13ο υπόγειο, ενώ το 2011 ακολούθησε το μυθιστόρημα Φετίχ, και τα δύο από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το τρίτο του μυθιστόρημα Οι αισιόδοξοι κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Σπούδασε μηχανικός παραγωγής και διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στη συνέχεια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Δραστηριοποιείται στην καλλιτεχνική ομάδα Barouak, η οποία ασχολείται με την παραγωγή βιντεοποιημάτων και άλλων οπτικοακουστικών project.




Βιβλιογραφία

Μαρία Ξυλούρη

Γεννήθηκε το 1983 στην Κρήτη. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές (ψυχολογία και ΜΜΕ). Με το πρώτο της μυθιστόρημα, Rewind (Καλέντης, 2009), ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω, το 2010. Τον Δεκέμβριο του 2011 τιμήθηκε με μία από τις τρεις υποτροφίες συγγραφής που απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που διοργάνωσε το ΕΚΕΒΙ. Το δεύτερό της μυθιστόρημα, Πώς τελειώνει ο κόσμος (Καλέντης, 2012), κέρδισε το Athens Prize for Literature 2013 του περιοδικού (δε)κατα, ενώ ήταν και στη μικρή λίστα του Βραβείου Αναγνωστών ΕΡΤ-ΕΚΕΒΙ το 2012.




Βιβλιογραφία

Ευθύμιος Γ. Σακκάς

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1980. Το 2011 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης η νουβέλα τουΣημειώσεις μιας έρπουσας προσωπικότητας.




Βιβλιογραφία

Θανάσης Σκρουμπέλος

Γεννήθηκε στον Κολωνό το 1944. Σπούδασε καλές τέχνες και κινηματογράφο στο Λονδίνο. Δούλεψε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και ως σεναριογράφος στην ελληνική τηλεόραση («Ξενοδοχείο Αμόρε», «Ανατολικός Άνεμος», «Σκιές στο Περιστήλιο», «Τα παιδιά της Νιόβης», β΄ μέρος κ.ά.) και ως σκηνοθέτης ταινιών μεγάλου μήκους στον κινηματογράφο («Ο Τζώνης Κελν κυρία μου», «Χαβάη», «Η Αυλή με τα σκουπίδια», «Νέος Παρθενώνας» κ.ά.). Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας και έχουν εκδοθεί μυθιστορήματά του και συλλογές διηγημάτων από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, Ελληνικά Γράμματα, Τόπος, Ανδρομέδα, Λιβάνης, Θεμέλιο (Τα Μπλε Καστόρινα ΠαπούτσιαΤα φίδια στον ΚολωνόΜπέλλα ΤσάοΟ Μαύρος ΜακεδώνΟ Άι Γιώργης των ΓραικώνΟ ΜπαλτάςΤο δίκοχο του Μίμη κ.ά.). Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με τη συλλογή διηγημάτων Τα φίδια στον Κολωνό, το 1981.




Βιβλιογραφία

Αλέξης Β. Σταυράτης

Γεννήθηκε στη Θεσπρωτία το 1952. Έζησε αρκετά χρόνια στην Κέρκυρα, όπου εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μια ποιη­τική συλλογή, τρεις δραματικούς μονολόγους, δύο μυθιστορήματα και ένα βιβλίο με διηγήματα. Ποιήματα και πεζά του έχουν δημοσιευ­θεί σε διάφορα περιοδικά. Τα έργα του που έχουν εκδοθεί: Βένθει κραδίης (ποίηση, Απόστροφος, 1995)· Ο κλ[ω]νισμένος θεός (μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2001)· Σαλώμη (δραματικός μονόλογος, Γαβριηλίδης, 2005)· Ο έρωτας και ο σταυρός (δραματικός μονόλογος, Γαβριηλίδης, 2007)· Το Ευαγγέλιο της Ιωάννας (μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2009)· Ο κύκλος του φεγγαριού (διηγήματα, free-ebook, 2012)·Tο Μοιρολόι της Άνοιξης (δραματικός μονόλογος, Γαβριηλίδης, 2013).




Βιβλιογραφία

Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

H Κωνσταντίνα Τασσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και έχει μεσσηνιακή και μανιάτικη καταγωγή. Μαθήτευσε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και είναι κάτοχος Πτυχίου Πιάνου και Πτυχίου Αρμονίας της Μουσικής, ενώ ως πιανίστρια έχει συνοδέψει χορωδίες, συναυλίες μουσικής δωματίου, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. 

Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, Υδροπλάνο, Ίτανος, Εντύποις, Άπαρσις, Οσελότος, Αστερόπη κ.α., ενώ έχει δεκάδες συμμετοχές σε συλλογικές εκδόσεις. Κείμενά της έχουν ανέβει σε θεατρικές παραστάσεις (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Αργώ, Παραμυθοχώρα, Θέατρο 104 κ.α.), έχουν φιλοξενηθεί σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα (Voyager, Εφημερίδα Καθημερινή, ΒημαDonna, Ραδιοτηλεόραση, Metropolis, Γλωσσίτσες, Ogdoo.gr κ.ά.) και έχουν βραβευτεί από διάφορους πολιτιστικούς φορείς (Unesco, Υπουργείο Πολιτισμού, Όμιλο Ζαλώνη - Ξάστερον, Λογοτεχνικό Περιοδικό Κελαίνω, Σύλλογο Βιβλιόφιλων Έδεσσας, Λογοτεχνική Επιτροπή Στέλιος Ξεφλούδας κ.ά.)

Το 2009 έλαβε τον τίτλο "Artist of the Year" από την International Art Society and Academy στην κατηγορία διηγήματος, ενώ κατά καιρούς έχει γράψει από Ιστορίες Πρεσβυωπίας μέχρι Ιστορίες Γάμου και έχει διατηρήσει από στήλες μαγειρικής, μέχρι στήλες διακόσμησης. Συνηθίζει να γράφει με την ψυχή, όχι με το χέρι...


facebook

Βιβλιογραφία

Βάσια Τζανακάρη

Η Βάσια Τζανακάρη γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Σπούδασε αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο ΑΠΘ και μετάφραση-μεταφρασεολογία στο ΕΚΠΑ. Έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων, ένα βιβλίο για παιδιά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα. Με το πρώτο της βιβλίο, Έντεκα Μικροί Φόνοι: Ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave (2008), ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Το τελευταίο της βιβλίο, Αδελφικό, ήταν υποψήφιο για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Ο Αναγνώστης, το Athens Prize of Literature του περιοδικού (δε)κατα και το βραβείο πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα. Είναι βραβευμένη μεταφράστρια και έχει μεταφράσει έργα των Virginia Woolf, Margaret Atwood, Nick Cave, Ian Rankin κ.ά. Το Γεννιέται ο κόσμος είναι το έκτο της βιβλίο.




Βιβλιογραφία

Γιάννης Φαρσάρης

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1973 και δεν έφυγε ποτέ. Σπούδασε επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπαίδευση ενηλίκων στο ΕΑΠ. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο διαδίκτυο, διερευνώντας τις άπειρες δυνατότητες της ψηφιακής λογοτεχνίας. Έχει δημιουργήσει την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK, τη λογοτεχνική πλατφόρμα one:story και συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού διηγήματος ΛόγωΤέχνης. Το συλλογικό e-book Δήγμα Γραφής που επιμελήθηκε, αναδείχθηκε καλύτερο Συγγραφικό Έργο στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου 2011, ενώ συμμετείχε στη δημιουργική ομάδα El Roy για τη συγγραφή μιας μαύρης κωμωδίας σε συνεργατικό περιβάλλον wiki. Το τελευταίο βιβλίο του εκδόθηκε έχοντας επιτύχει χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.




Βιβλιογραφία

Φίλιππος Φιλίππου

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1948. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα. Τρία από τα μυθιστορήματά του έχουν ως ήρωες πραγματικά πρόσωπα (Καβάφη, Καζαντζάκη, Ελύτη). Έξι από αυτά ανήκουν στην αστυνομική λογοτεχνία, ενώ τα τέσσερα έχουν πρωταγωνιστή τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Λεοντάρη. Συμμετείχε με διηγήματα σε συλλογές (αστυνομικές και άλλες) και έχει δημοσιεύσει άρθρα για λογοτεχνικά θέματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 1997 παρουσιάζει αστυνομικά βιβλία στην εφημερίδα Το Βήμα. Το βιβλίο του Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη μεταφράστηκε στα καταλανικά και τα ρουμανικά, ενώ διηγήματά του έχουν περιληφθεί σε γερμανικές ανθολογίες. Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο του Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.




Βιβλιογραφία

Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου

Γεννήθηκε στη Χάλκη Λάρισας. Υπηρέτησε σαν δάσκαλος τριάντα τέσσερα χρόνια και σήμερα είναι συνταξιούχος. Ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Βιβλία του: (2013) Ετούτο είν’ ωκεανός, μυθιστόρημα, εκδόσεις Ταξιδευτής· (2009) Ημερολόγιο 2010: Κρήτη, εκδόσεις Μεταίχμιο [επιμέλεια]· (2006) Τετράδια ονείρων, μυθιστόρημα, εκδόσεις Ταξιδευτής· (2004) Terra santa, διηγήματα, εκδόσεις Ταξιδευτής· (2001) Το μονόστηλο, διηγήματα, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα· (1995) Ιστορία της Κρήτης για το δημοτικό σχολείο [μέλος της συντακτικής ομάδας του βιβλίου]· (2011)Ήλιε μου παραμυθά, παιδικό, εκδόσεις Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου και 5ου Δημ. Σχολείου Ηρακλείου. Με κείμενό του συμμετέχει στο βιβλίο: Λάρισα, μια πόλη στη Λογοτεχνία, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2005, επιμέλεια Θωμά Ψύρρα.




Βιβλιογραφία

Σπήλιος Χριστόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στην Αγγλία. Από το 1997 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά (Νέα ΕστίαΟ Λόγος,Μανδραγόρας) και έχει διακριθεί στον διαγωνισμό διηγήματος της Ελευθεροτυπίας (2001). Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, Το πρόσωπο του δάσους, από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.




Βιβλιογραφία

Νίκος Χρυσός

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Το μυστικό της τελευταίας σελίδας (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009) και Καινούργια μέρα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018). Έχει επιμεληθεί τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου Αξέχαστοι καιροί του Λευτέρη Αλεξίου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014), τον συλλογικό τόμο Ιστορίες βιβλίων (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014) και τον συλλογικό τόμο Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική (σε συνεργασία με την Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Για το μυθιστόρημα Καινούργια μέρα τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) και με το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι Αντιπρόεδρος Β΄ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).




Βιβλιογραφία