«Ο κόσμος του χθες, ο κόσμος του αύριο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο κόσμος του χθες, ο κόσμος του αύριο

60 συγγραφείς μοιράζονται με το Φεστιβάλ ΛΕΑ κείμενα για την πανδημία

Ο κόσμος του χθες, ο κόσμος του αύριο
  • ISBN: 978-960-03-6831-4
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 448
  • 14 Δεκεμβρίου 2020
  • € 18,00

Περίληψη

Ήταν Μάρτιος του 2020 κι όλοι κλειστήκαμε σπίτι. Απέμεναν τρεις μήνες μέχρι το 12ο Φεστιβάλ ΛEA και, ύστερα από την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, η οργανωτική ομάδα αποφάσισε να κάνει ένα βήμα μπροστά και να συμπεριλάβει σε ένα βιβλίο τις σχετικές με την πανδημία ανταποκρίσεις ορισμένων Ιβηροαμερικανών και Ελλήνων συγγραφέων που έχουν συμμετάσχει, ή επρόκειτο να συμμετάσχουν το 2020, στο Ιβηροαμερικανικό λογοτεχνικό Φεστιβάλ της Αθήνας. Εξήντα συγγραφείς, καταξιωμένοι ή ανερχόμενοι, μοιράστηκαν ολόθερμα μαζί μας τα κείμενά τους, τα περισσότερα αδημοσίευτα, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η τετράγλωσση έκδοση. Κάθε κείμενο, είτε πρόκειται για ποίηση, δοκίμιο ή αφήγημα, αντανακλά εμπειρίες, σκέψεις, συναισθήματα, θλίψεις, όνειρα και ελπίδες. Αυτή είναι η ανθολογία ενός έτους που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, για όλα όσα χωρίζουν τον κόσμο του χθες από τον κόσμο του αύριο.

El Festival LEA (Literatura en Atenas), tras cancelar todos los actos presenciales de 2020, quiso dejar plasmadas en un libro las experiencias y reflexiones en torno a la pandemia de sesenta escritores iberoamericanos y griegos que han participado en el Festival. Con entusiasmo aportaron sus textos a este libro cuatrilingüe. Esta es la antología de un año que nunca olvidaremos, punto de inflexión entre el mundo de ayer y el mundo de mañana.

O Festival LEA (Literatura em Atenas), após o cancelamento dos eventos programados, quis deixar gravadas num livro as experiências e reflexões, em torno da pandemia de sessenta escritores ibero-americanos e gregos que participaram no Festival. Com entusiasmo contribuíram nesta edição quadrilíngue. Esta é a antologia de um ano que nunca esqueceremos, ponto de inflexão entre o mundo de ontem e o mundo de amanhã.

El Festival LEA (Literatura a Atenes), després de cancel·lar tots els actes presencials de 2020, va voler plasmar en un llibre les experiències i reflexions al voltant de la pandèmia de seixanta escriptors iberoamericans i grecs que han participat al Festival. De bon grat van aportar llurs textos a aquest llibre en quatre llengües. Aquesta és l’antologia d’un any que no oblidarem mai, punt d’inflexió entre el món d’ahir i el món de demà.

Βιογραφικά στοιχεία

Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε



Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες



Χουάν Βιγιόρο

Ο Χουάν Βιγιόρο, ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες και πιο παρεμβατικούς διανοούμενους της σημερινής Λατινικής Αμερικής, γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1956. Πολυβραβευμένος συγγραφέας και καταξιωμένος δημοσιογράφος, έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία, από μυθιστορήματα και αφηγήματα μέχρι κριτικά δοκίμια και θεατρικά κείμενα. Το εφηβικό-νεανικό El libro salvaje (2008) έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Σπούδασε κοινωνιολογία, δίδαξε στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) και, ως επισκέπτης καθηγητής, στα αμερικανικά πανεπιστήμια Yale, Princeton και Stanford, καθώς επίσης στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Reforma (Μεξικό) και έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times (ΗΠΑ) και η El País (Ισπανία). Είναι, από το 2014, μέλος του El Colegio Nacional, του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της πατρίδας του. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν το μυθιστόρημα Η γη της μεγάλης επαγγελίας και ο θεατρικός μονόλογος Διάλεξη για τη βροχή.




Βιβλιογραφία

Πέδρο Βικούνια



Κώστας Βραχνός



Κάρμεν Γιάνιες



Χόρχε Γκαλάν



Σαντιάγο Γκαμπόα



Άνα Εστέλα Γκονσάλες



Έκτορ Ακίλες Γκονσάλες



Λένα Διβάνη

Η Λένα Διβάνη είναι συγγραφέας και καθηγήτρια στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ελληνική και βαλκανική ιστορία εξωτερικής πολιτικής του 20ού αιώνα (σε προπτυχιακό επίπεδο) και μειονοτικά προβλήματα των Βαλκανίων (σε μεταπτυχιακό).

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1994 με τη συλλογή διηγημάτων Γιατί δε μιλάς για μένα; με το οποίο κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα «Μαρία Ράλλη». Έκτοτε δημοσίευσε επτά μυθιστορήματα, τέσσερις συλλογές διηγημάτων, τέσσερα βιβλία για παιδιά και έξι ιστορικές μελέτες. Τα έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και διασκευάστηκαν για την τηλεόραση. Συμμετείχε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα εκπροσωπώντας την Ελλάδα σ’ ένα πρότζεκτ που έφερε σ’ επαφή συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο (Πάβελ Κόχουτ, Γιασμίνα Χάντρα, Νικολό Αμανίτι κ.ά.), οι οποίοι έγραψαν μαζί ένα βιβλίο με θέμα έναν σύγχρονο Οδυσσέα. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2003 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο GLOBAL NOVEL Το μυθιστόρημα του κόσμου και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.

Στο θέατρο εμφανίστηκε το 2002 με το έργο Η Ωραία Θυμωμένη (που ανέβηκε για δύο σεζόν στο θέατρο «Τρένο στο Ρουφ» και συμπεριλήφθηκε δύο φορές στη βραχεία λίστα για βραβείο νεοελληνικού έργου). Ακολούθησαν η Πεντανόστιμη (που ανέβηκε επίσης για δύο σεζόν στο «Τρένο στο Ρουφ» και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για βραβείο νεοελληνικού έργου), το Οικογενειακό Δίκαιο (που ανέβηκε από το θέατρο του Νικηφόρου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη) και το Μεταβατικό Στάδιο (που ανέβηκε στο αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου το 2009.

Συνεργάστηκε με το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με αντικείμενο τη δημοσίευση των διπλωματικών εγγράφων της Ελλάδας που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην κατάρτιση βιβλιογραφικής πρότασης για το πρόβλημα των μειονοτήτων και με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα την ελληνική διασπορά.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. 


website twitter

Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Σεσίλια Εουδάβε



Χόρχε Φ. Ερνάντες



Κάρλος Θανόν



Χαβιέρ Θέρκας



Φερνάντο Ιουασάκι



Γκαμπριέλ Καλδερόν



Βισέντε Κιράρτε



Αλόνσο Κουέτο



Έλσα Κρος



Εδουάρδο Λουθένα



Ερνέστο Μάγιο



Μιχάλης Μαλανδράκης



Άλβαρο Μαλμιέρκα



Νίκος Α. Μάντης

Ο Νίκος Α. Μάντης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Έχει τιμηθεί με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το βιβλίο του Οι τυφλοί, έχει αποσπάσει δύο φορές το βραβείο μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, για τα βιβλία Οι τυφλοί και Άγρια Ακρόπολη, και έχει διακριθεί με το The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το μυθιστόρημα Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ποίηση και τη μετάφραση. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Πέτρος Μάρκαρης

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας. Τα αστυνομικά μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερεις γλώσσες και ο ήρωάς του, ο αστυνόμος Χαρίτος, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Ευρώπη. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε πολλά σενάρια ταινιών του. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Φρανκ Βέντεκιντ και του Άρτουρ Σνίτσλερ. Η πιο πρόσφατη μετάφρασή του είναι τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε.




Βιβλιογραφία

Μαρία Μαρτίνεθ Μπαουτίστα



Ελένα Μεδέλ



Σάρα Μέσα



Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Ρεύματα για το Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη (1993), το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω για το Γιάντες (1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των Ανεξάρτητων Καταλανών Εκδοτών για το Θα ήθελα (2005), καθώς και το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή Μέρα (2012). Το 2015 και το 2020 τα βιβλία της Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη και Η γυναίκα του Θεού έφτασαν στη βραχεία λίστα του Εθνικού Βραβείου Μετάφρασης των ΗΠΑ. Διηγήματα και μυθιστορήματά της έγιναν θεατρικές παραστάσεις και μεταφράστηκαν σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Τον Ιούλιο του 2021 το θεατρικό της έργο Η Φαίδρα καίγεται, ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών, ανέβηκε στη μικρή Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Γ. Καλαβριανού. Ζει στην Αθήνα και διδάσκει δημιουργική γραφή.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο amandamichalopoulou.com


facebook website

Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Σάντρα Μπακεδάνο Χερ



Φελίπε Μπενίτεθ Ρέγες



Πιεδάδ Μπονέτ



Πατρίσιο Μπρίκλε



Ραφέλ Ναδάλ



Αντρές Νέουμαν



Μανουέλ Ορέστες Νιέτο



Ηρώ Νικοπούλου



Βιβλιογραφία

Μαρία δελ Ροσάριο ντα Κούνια Αραούχο



Αλέξις Ντίας Πιμιέντα



Ιφιγένεια Ντούμη

Η Ιφιγένεια Ντούμη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και υποκριτική. Μεταφράζει από τα αγγλικά και τα ισπανικά. Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Love me tender κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Σαιξπηρικόν.




Βιβλιογραφία

Πέδρο Ολάγια



Οντζάκι



Γουίλιαμ Οσπίνα



Λεονάρδο Παδούρα

Ο Λεονάρδο Παδούρα, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος συγγραφέας της Κούβας και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στη Λατινική Αμερική. Γεννήθηκε στην Αβάνα το 1955 και εξακολουθεί να ζει μόνιμα στην ίδια πόλη. Σπούδασε ισπανική φιλολογία και λογοτεχνία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως σεναριογράφος, δημοσιογράφος και κριτικός. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την αστυνομική τετραλογία του «Οι τέσσερις εποχές» (Τέλειο παρελθόν, Άνεμοι της Σαρακοστής, Μάσκες, Φθινοπωρινό τοπίο) όπου πρωταγωνιστεί ο αστυνομικός Μάριο Κόντε. Στην πορεία δημιούργησε μια ολόκληρη σειρά βιβλίων, με τον ίδιο κεντρικό ήρωα, η οποία σημειώνει τεράστια επιτυχία διεθνώς και αριθμεί μέχρι σήμερα δέκα τίτλους. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και έχει τιμηθεί πολλές φορές για το έργο του τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, το 2012 απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κούβας ενώ το 2015 του απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών», μια εξαιρετική διάκριση η οποία ξεπερνά τα όρια του ισπανόφωνου κόσμου. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα περισσότερα μυθιστορήματά του: Αντιός, Χέμινγουεϊ (2007), Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη (2009), Μάσκες (2010), Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά (2011), Αιρετικοί (2015), Η διαφάνεια του χρόνου (2018), Σαν σκόνη στον άνεμο (2022), Έντιμοι άνθρωποι (2023), όλα μεταφρασμένα στα ελληνικά από τον Κώστα Αθανασίου.




Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 2015 ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΣΤΟΥΡΙΑΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Συνεντεύξεις

Γιάννης Παλαβός



Κωνσταντίνος Παλαιολόγος



Κάλλια Παπαδάκη

Η Κάλλια Παπαδάκη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1978.  Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ, στο Bard College και το Πανεπιστήμιο Brandeis. Ασχολείται με το σενάριο. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων της Ο ήχος του ακάλυπτου (2009). 




Βιβλιογραφία

Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο



Χουάν Βιθέντε Πικέρας



Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο γεννήθηκε το 1975 στη Λίμα του Περού και σήμερα ζει στη Βαρκελώνη. Συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς και αναγνωρισμένους πεζογράφους της Λατινικής Αμερικής. Το 2010 συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Granta στους καλύτερους ισπανόφωνους συγγραφείς κάτω των 35 ετών. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, δοκίμια, σενάρια, θεατρικά έργα και παιδικά βιβλία. Έχει μεταφράσει λογοτέχνες όπως ο Αντρέ Ζιντ και ο Ζαν Ζενέ. Αρθρογραφεί τακτικά σε σημαντικά διεθνή  μέσα ενημέρωσης. Έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τον Κόκκινο Απρίλη (Βραβείο Alfaguara 2006) που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Το μυθιστόρημα Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας είναι το ένατο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, μετά τον Κόκκινο Απρίλη (2007), την Ντροπή (2008), τις Αναμνήσεις μιας κυρίας (2009), την Τέταρτη ρομφαία (2010), τον Ουρουγουανό εραστή (2013), την Εσχάτη των ποινών (2015), τις Καρφίτσες στην άμμο (2017) και το Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού (2022).




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Φρανσίσκο Σεγόβια



Νικήτας Σινιόσογλου



Ραμόν Ταλαβέρα Φράνκο



Λεονάρντο Τόνους



Κίκε Φεράρι

Ο Κίκε Φεράρι γεννήθηκε το 1972 στο Μπουένος Άιρες. Κείμενά του δημοσιεύονται σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες, σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη. Γράφει επίσης τακτικά στην εφημερίδα του συνδικάτου των εργαζομένων στο μετρό της αργεντίνικης πρωτεύουσας, όπου είναι και ο ίδιος μισθωτός, καταφέρνοντας να συμβιβάζει τη συγγραφή με τον καθαρισμό του σταθμού «Ουρουγουάη» της γραμμής Β. Έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του Operación Bukofski, Lo que no fue (Πρώτη Διάκριση στο Premio Casa de las Américas το 2009), Punto ciego, το οποίο έγραψε από κοινού με τον Juan Mattio, και η συλλογή διηγημάτων Nadie es inocente. Το 2012 με το Από μακριά μοιάζουν με μύγες απέσπασε το Βραβείο Silverio Cañada για το Καλύτερο Ισπανόφωνο Αστυνομικό Μυθιστόρημα (Ópera Prima) στην ετήσια φεστιβαλική Εβδομάδα Νουάρ Λογοτεχνίας (Semana Negra) της Χιχόν. Το βιβλίο έγινε αμέσως καλτ φαινόμενο με φανατικό κοινό. Η νέα έκδοσή του από τον οίκο Alfaguara κατέκτησε σημαντικούς εκδότες διεθνώς.




Βιβλιογραφία

Κάρλος Φονσέκα

Ο Κάρλος Φονσέκα Σουάρες γεννήθηκε το 1987 στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκας. Πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας του στο Πουέρτο Ρίκο. Σπούδασε στις ΗΠΑ, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του στη Συγκριτική Λογοτεχνία. Ο επόμενος σταθμός στην ακαδημαϊκή του πορεία ήταν το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το διδακτορικό του στη Λατινοαμερικανική Λογοτεχνία και Κουλτούρα. Σήμερα ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά έντυπα του ισπανόφωνου και του αγγλόφωνου κόσμου. Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Ο συνταγματάρχης δεν έχει πού να κλάψει (Coronel Lágrimas), και ο ίδιος έγινε ο νεότερος συγγραφέας που εξέδωσε ποτέ ο ποιοτικός οίκος Anagrama. Το 2017 βρέθηκε στην επίλεκτη λίστα Bogotá39 με τους καλύτερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής κάτω των 40 ετών. Την ίδια χρονιά εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, Μουσείο φυσικής ιστορίας (Museo animal), που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.




Βιβλιογραφία

Ηλίας Φραγκάκης



Σταύρος Χατζής



Νίκος Χρυσός

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Το μυστικό της τελευταίας σελίδας (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009) και Καινούργια μέρα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018). Έχει επιμεληθεί τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου Αξέχαστοι καιροί του Λευτέρη Αλεξίου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014), τον συλλογικό τόμο Ιστορίες βιβλίων (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014) και τον συλλογικό τόμο Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική (σε συνεργασία με την Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Για το μυθιστόρημα Καινούργια μέρα τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) και με το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι Αντιπρόεδρος Β΄ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).




Βιβλιογραφία