«Η μεγάλη τιμωρία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η μεγάλη τιμωρία

Πώς γκρεμίστηκαν τα κυρίαρχα κόμματα της Μεταπολίτευσης (2012-2015)

Η μεγάλη τιμωρία
  • ISBN: 978-960-03-5866-7
  • σελ. 320
  • 3 Μαρτίου 2015
  • € 15,90

Περίληψη

Πώς τον Ιανουάριο του 2015 γκρεμίστηκαν τα δύο κυρίαρχα κόμματα της μεταπολίτευσης με τα αθροιστικά ποσοστά τους κάτω από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ; Και τα δύο κόμματα ήταν ήδη κουρασμένα, φθαρμένα, παρηκμασμένα όταν διασώθηκαν το 2012 με μια πύρρειο νίκη. Από τότε ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον θα καθησύχαζε τον μεσαίο χώρο, ήταν το όχημα για την εκλογική Μεγάλη Τιμωρία τους.Έτσι, οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές του 2015, άρχισε να γράφεται τούτο το βιβλίο με το συγκεκριμένο σενάριο και φινάλε. Ξεκινά από τις διαχρονικές παθογένειες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τη στρεβλή τρικομματική κυβέρνηση, την αδιέξοδη δικομματική, τις ευρωεκλογές ως «αρχή του τέλους». Καταλήγει στα λάθη επί λαθών μιας πανικόβλητης κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες και τη χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της ΝΔ - ενώ τα «επτά θανάσιμα αμαρτήματα» μιας χώρας σε κρίση αποτελούν προειδοποίηση προς τον Αλέξη Τσίπρα, που σάρωσε τον μεσαίο χώρο, είτε να κάνει αλλαγές είτε να τιμωρηθεί κι αυτός.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάν­δρεια. Είναι επικοινωνιολόγος (strategist), πο­λιτικός αναλυτής και συγγραφέας. Κατέχει δι­δακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, ενώ υπήρξε μέλος του Emmanuel College, ενός από τα πιο ιστορικά κολέγια του Πανεπιστημίου. Απέκτησε MA από το Πανεπι­στήμιο του ‘Εσεξ στο τμήμα Political Behav­iour. Έχει πτυχίο Νομικής από το Καποδι­στριακό Πανεπιστήμιο.

Ως επικοινωνιολόγος συνεργάστηκε και συνεργάζεται με επιχειρήσεις και ομίλους, πλέον μόνον εκτός Ελλάδος και κυρίως στην Κύπρο. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με πολι­τικούς και γνωστά δημόσια πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδος. Στην Ελλάδα είχε τη μονα­δική του συνεργασία με τον πολιτικό και πρω­θυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στην Κύπρο συνεργάστηκε σε εκστρατείες με τρεις προέ­δρους που εξελέγησαν και ανήκαν και στα δύο μεγάλα κόμματα (Γλαύκος Κληρίδης, Δη­μήτρης Χριστόφιας, Νίκος Αναστασιάδης). Δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική επικοι­νωνία.

Έχει γράψει πάνω από δεκαοκτώ βιβλία και μονογραφίες, καθώς και πολλά άρθρα σε επιστημονικές ξένες επιθεωρήσεις, όπως For­eign Affairs, Encounter, East European Quarterly, Journal of Byzantine and Μodern Greek Studies, Revue d’Histoire de la Deuxième Guerre Mondi­ale κ.ά. Από το 1981 έως το 2006 αρθρογρα­φούσε στη Wall Street Journal. Ήταν εβδομα­διαίος αρθρογράφος της Ημερησίας.

Το πρώτο του βιβλίο ήταν το The Greek Com­munist Party 1940-1944 (Groom Helm, Λονδί­νο, 1982) και το πιο πρόσφατο, ένα έργο ζωής, το Στις ρίζες του κακού: Πώς και γιατί εκτροχιά­στηκε η Μεταπολίτευση (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2017). Σε πολλά βιβλία του ασχολήθη­κε με την ελληνική πολιτική σκηνή και τη δια­δρομή της. Μια σειρά βιβλίων του επικεντρώ­νεται στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς και στην εξωτερική πολιτική, κυρίως της Αμερι­κής.

Είναι δημότης εκείνου που αποκαλεί «κρα­τίδιο του Αλίμου». Είναι σε διαρκή επαφή με τη θάλασσα, όχι μόνο οπτικά, αλλά και ως συ­στηματικός χειμερινός κολυμβητής τα τελευ­ταία δώδεκα χρόνια. Αυτή η δραστηριότητα, καθώς και τα βιβλία του, είναι δύο από τις με­γάλες απολαύσεις του.


facebook

Βιβλιογραφία