«Στις ρίζες του κακού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στις ρίζες του κακού

Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση

Στις ρίζες του κακού
  • ISBN: 978-960-03-6276-3
  • σελ. 400
  • 16 Νοεμβρίου 2017
  • € 16,96

Περίληψη

Το αφήγημα της Μεταπολίτευσης θυμίζει θρίλερ. Οι Γάλλοι θα το προσδιόριζαν ως «μαύρο» ή «σκληρό». Άρα δεν θα μπορούσε να έχει happy end. Ξεκινάει φωτεινά, μετά σκοτεινιάζει, και ακολουθεί η βαθιά νύχτα της κρίσης. Αρχικά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δρομολογεί μια δημοκρατική μετάβαση που γίνεται πρότυπο για άλλες χώρες και πέρα από την ήπειρό μας. Όμως εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Η Ελλάδα πλέον περνάει στα χέρια μιας παλιάς φουρνιάς πολιτικών, που κυριαρχούσαν πριν από την απεχθή δικτατορία. Ο πολιτικός βίος δεν ανανεώνεται.

Ο Καραμανλής εγκαταλείπει τη ΝΔ στον κακό εαυτό της. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πιο ταλαντούχος από τους πολιτικούς, αποδεικνύεται λαϊκιστής και εκτροχιάζει την οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανεπαρκής και αναχρονιστικός. Σημίτης και Κώστας Καραμανλής είναι ευκαιρίες που χάνονται. Απέναντι στην κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μοιραίος. Ο Σαμαράς, πολιτικός άλλων εποχών, αποτυγχάνει. Ο Τσίπρας προσπαθεί να ενηλικιωθεί, με βαρύ κόστος για τη χώρα. Πολιτικοί και κόμματα απαξιώνονται. Και ο τόπος; Σέρνεται με ένα αποτυχημένο κράτος, με ένα ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό και με μια αυτοκαταστροφική κουλτούρα πόλωσης.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάν­δρεια. Είναι επικοινωνιολόγος (strategist), πο­λιτικός αναλυτής και συγγραφέας. Κατέχει δι­δακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, ενώ υπήρξε μέλος του Emmanuel College, ενός από τα πιο ιστορικά κολέγια του Πανεπιστημίου. Απέκτησε MA από το Πανεπι­στήμιο του ‘Εσεξ στο τμήμα Political Behav­iour. Έχει πτυχίο Νομικής από το Καποδι­στριακό Πανεπιστήμιο.

Ως επικοινωνιολόγος συνεργάστηκε και συνεργάζεται με επιχειρήσεις και ομίλους, πλέον μόνον εκτός Ελλάδος και κυρίως στην Κύπρο. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με πολι­τικούς και γνωστά δημόσια πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδος. Στην Ελλάδα είχε τη μονα­δική του συνεργασία με τον πολιτικό και πρω­θυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στην Κύπρο συνεργάστηκε σε εκστρατείες με τρεις προέ­δρους που εξελέγησαν και ανήκαν και στα δύο μεγάλα κόμματα (Γλαύκος Κληρίδης, Δη­μήτρης Χριστόφιας, Νίκος Αναστασιάδης). Δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική επικοι­νωνία.

Έχει γράψει πάνω από δεκαοκτώ βιβλία και μονογραφίες, καθώς και πολλά άρθρα σε επιστημονικές ξένες επιθεωρήσεις, όπως For­eign Affairs, Encounter, East European Quarterly, Journal of Byzantine and Μodern Greek Studies, Revue d’Histoire de la Deuxième Guerre Mondi­ale κ.ά. Από το 1981 έως το 2006 αρθρογρα­φούσε στη Wall Street Journal. Ήταν εβδομα­διαίος αρθρογράφος της Ημερησίας.

Το πρώτο του βιβλίο ήταν το The Greek Com­munist Party 1940-1944 (Groom Helm, Λονδί­νο, 1982) και το πιο πρόσφατο, ένα έργο ζωής, το Στις ρίζες του κακού: Πώς και γιατί εκτροχιά­στηκε η Μεταπολίτευση (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2017). Σε πολλά βιβλία του ασχολήθη­κε με την ελληνική πολιτική σκηνή και τη δια­δρομή της. Μια σειρά βιβλίων του επικεντρώ­νεται στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς και στην εξωτερική πολιτική, κυρίως της Αμερι­κής.

Είναι δημότης εκείνου που αποκαλεί «κρα­τίδιο του Αλίμου». Είναι σε διαρκή επαφή με τη θάλασσα, όχι μόνο οπτικά, αλλά και ως συ­στηματικός χειμερινός κολυμβητής τα τελευ­ταία δώδεκα χρόνια. Αυτή η δραστηριότητα, καθώς και τα βιβλία του, είναι δύο από τις με­γάλες απολαύσεις του.


facebook

Βιβλιογραφία