«Άνομος κόσμος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Άνομος κόσμος

Πώς φτάσαμε στην εποχή Τραμπ

Άνομος κόσμος
  • ISBN: 978-960-03-6603-7
  • σελ. 320
  • 30 Σεπτεμβρίου 2019
  • € 15,00

Περίληψη

Ένας σκοτεινός πρωταγωνιστής και ένα σκοτεινό φαινόμενο σφραγίζουν την εποχή μας. Ο πρωταγωνιστής είναι ο πρόεδρος της μοναδικής πλέον υπερδύναμης και ηγέτιδας του δημοκρα­τικού στρατοπέδου, Ντόναλντ Τραμπ. Το φαινόμενο είναι η δυναμική του ακροδεξιού λαϊκισμού που επικράτησε στην Αμερι­κή και κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

Το 1989 έδινε την εντύπωση πως οι δημοκρατίες θα πολλα­πλασιάζονταν. Πως οι αξίες τους θα κυριαρχούσαν. Όμως η κρί­ση της πολιτικής παγκοσμίως, ο κλυδωνισμός των καπιταλιστι­κών οικονομιών το 2008, οι βαθιές ανισότητες αλλά και η αυθαι­ρεσία των ισχυρών οδήγησαν σε έναν άνομο κόσμο. Από εκεί θα ξεπηδούσαν οι τοξίνες της «εποχής Τραμπ».

Ο Τραμπ βρήκε στρωμένο χαλί. Μέσα από το ράγισμα των φι­λελεύθερων αξιών, ελέω των προκατόχων του. Μέσα από την κρίση των πολιτικών συστημάτων της Αμερικής και της Ευρώπης. Τη συσσωρευμένη οργή των «ξεχασμένων» της κοινωνίας. Με τα ατομικά δικαιώματα να υποχωρούν παντού. Με τον ιό της ανο­μίας να εκτρέφει τους ποικιλόμορφους «Τραμπ» της εποχής μας.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάν­δρεια. Είναι επικοινωνιολόγος (strategist), πο­λιτικός αναλυτής και συγγραφέας. Κατέχει δι­δακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, ενώ υπήρξε μέλος του Emmanuel College, ενός από τα πιο ιστορικά κολέγια του Πανεπιστημίου. Απέκτησε MA από το Πανεπι­στήμιο του ‘Εσεξ στο τμήμα Political Behav­iour. Έχει πτυχίο Νομικής από το Καποδι­στριακό Πανεπιστήμιο.

Ως επικοινωνιολόγος συνεργάστηκε και συνεργάζεται με επιχειρήσεις και ομίλους, πλέον μόνον εκτός Ελλάδος και κυρίως στην Κύπρο. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με πολι­τικούς και γνωστά δημόσια πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδος. Στην Ελλάδα είχε τη μονα­δική του συνεργασία με τον πολιτικό και πρω­θυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στην Κύπρο συνεργάστηκε σε εκστρατείες με τρεις προέ­δρους που εξελέγησαν και ανήκαν και στα δύο μεγάλα κόμματα (Γλαύκος Κληρίδης, Δη­μήτρης Χριστόφιας, Νίκος Αναστασιάδης). Δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική επικοι­νωνία.

Έχει γράψει πάνω από δεκαοκτώ βιβλία και μονογραφίες, καθώς και πολλά άρθρα σε επιστημονικές ξένες επιθεωρήσεις, όπως For­eign Affairs, Encounter, East European Quarterly, Journal of Byzantine and Μodern Greek Studies, Revue d’Histoire de la Deuxième Guerre Mondi­ale κ.ά. Από το 1981 έως το 2006 αρθρογρα­φούσε στη Wall Street Journal. Ήταν εβδομα­διαίος αρθρογράφος της Ημερησίας.

Το πρώτο του βιβλίο ήταν το The Greek Com­munist Party 1940-1944 (Groom Helm, Λονδί­νο, 1982) και το πιο πρόσφατο, ένα έργο ζωής, το Στις ρίζες του κακού: Πώς και γιατί εκτροχιά­στηκε η Μεταπολίτευση (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2017). Σε πολλά βιβλία του ασχολήθη­κε με την ελληνική πολιτική σκηνή και τη δια­δρομή της. Μια σειρά βιβλίων του επικεντρώ­νεται στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς και στην εξωτερική πολιτική, κυρίως της Αμερι­κής.

Είναι δημότης εκείνου που αποκαλεί «κρα­τίδιο του Αλίμου». Είναι σε διαρκή επαφή με τη θάλασσα, όχι μόνο οπτικά, αλλά και ως συ­στηματικός χειμερινός κολυμβητής τα τελευ­ταία δώδεκα χρόνια. Αυτή η δραστηριότητα, καθώς και τα βιβλία του, είναι δύο από τις με­γάλες απολαύσεις του.


facebook

Βιβλιογραφία