«Αειθαλής χρόνος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αειθαλής χρόνος

Αειθαλής χρόνος
  • ISBN: 978-960-03-7053-9
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 304
  • 27 Ιουνίου 2022

Περίληψη

Είναι κοινό μυστικό πως μέρος των δοκιμιακών βιβλίων που κυκλοφορούν είναι ουσιαστικά μια συγκέντρωση κειμένων που, εν μέρει ή στο σύνολό τους, έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν σε περιοδικά και εφημερίδες ή έχουν αποτελέσει ομιλίες σε εκδηλώσεις με αφορμή ένα βιβλίο, έναν θάνατο ή μια επετειακή συγκυρία. Το θέμα είναι –κάτι καθόλου δύσκολο να το διακρίνει ο επαρκής αναγνώστης– τα κείμενα αυτά, αν και «παραγγελίες», να έχουν γραφτεί με το μεράκι, το κέφι ή ακόμη και την έμπνευση που θα είχε ο συντάκτης τους εάν τα έγραφε ωθούμενος από τη δική του αδήριτη ανάγκη. Σαφέστατα στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα κείμενα του ποιητή Βαγγέλη Χρόνη, που η πολυμέρεια των ενδιαφερόντων του δημιουργεί μια απίστευτη θεματολογική γκάμα –και μάλιστα αλληλοσυμπληρούμενη όσον αφορά στο πανόραμα της ζωής και της τέχνης–, έτσι ώστε η σεβάσμια μορφή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου να συγκινεί όσο και οι μορφές, με μυθοπλαστική καταγωγή, του θεατρικού μονόπρακτου «Και τώρα τι κάνουμε;», ή ο σημαντικός πεζογράφος να συγκατοικεί αρμονικά με τον ποιητή που τον έχει σκεπάσει ήδη η λήθη. Μια συγκατοίκηση που την κάνει ακόμη πιο αρμονική η πλούσια εκφραστικά χρωματική παλέτα του Βαγγέλη Χρόνη, αλλά και ένας σεβασμός ως προς τις λέξεις, ώστε παρά την ευπρεπή χρήση τους η αιχμηρότητά τους να παραμένει οξεία και διεισδυτική.

Βιογραφικά στοιχεία

Βαγγέλης Χρόνης / Vaggelis Chronis

Ο Βαγγέλης Χρόνης γεννήθηκε το 1947 στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Oxford School of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic. Είναι υψηλό στέλεχος του Ομίλου Λάτση από το 1971 και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση. Το 1999 δημοσιεύονται για πρώτη φορά ποιήματά του (Ο σύμμαχος χρόνος, Εκδόσεις Στοχαστής). Από τότε έχουν εκδοθεί άλλες έντεκα ποιητικές του συλλογές από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, καθώς και κείμενά του σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο του Νέοι στον Άδη απέσπασε το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2007 (το 2008 κυκλοφόρησε σε CD από τη Minos EMI – απαγγελία Βαγγέλη Χρόνη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό). Το 2016 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Odysseus Awards, στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στο πλαίσιο του 9ου ετήσιου London Greek Film Festival. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το μονόπρακτό του Και τώρα τι κάνουμε παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου – Analogio Festival, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο. Είναι Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τιμηθείς για την κοινωφελή του δράση.

Στις 20 Μαΐου 2019, στην έκθεση «Αλέκος Φασιανός – Βαγγέλης Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση», που εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και διήρκεσε έως τις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, παρουσιάστηκε το πολύτιμο αρχείο του ποιητή, με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις, παράλληλα με σημαντικά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, που αποκαλύπτουν το προσωπικό ζωγραφικό του ύφος, τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο και τη σχέση του με τον ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη και φανερώνουν τον κοινό χρόνο της συνεχούς και αμείωτης δημιουργικής τους δράσης –τριάντα χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι δυο τους εναλλάσσουν λέξεις με εικόνες– δείχνοντας, για πρώτη φορά στο σύνολό της, την πολυεπίπεδη εποικοδομητική τους συνεργασία.

 

Ποιητικές Συλλογές

Σύμμαχος  χρόνος (Στοχαστής, 1999)

Μη ρωτάς για το αύριο. Σήμερα είσαι μια εικόνα του χθες, λεύκωμα 6 ποιημάτων από τον Σύμμαχο χρόνο. (Μίμνερμος, 2003, εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού)

Νέοι στον Άδη (2005). Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Δεκέμβριος 2007

Νέοι στον Άδη / Youth in Hades (μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2008)

Ένα χωνάκι θλίψη (2010)

Η ευθύνη του Μαΐου (2014)

Ένα χωνάκι θλίψη / A cornet of sorrow (μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2016)

Τα αγάλματα και οι ψυχές (2016)

Τα κορόμηλα δεν θέλουν ζέσταμα (2017)

Το αρχαίο κεραμίδι (2018)

Το φως της σκιάς (2019)

Μελλοντική ελευθερία (2020)




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις