«Η έφιππη ψυχή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η έφιππη ψυχή

Η έφιππη ψυχή
  • ISBN: 978-960-03-7328-8
  • σελ. 64
  • 9 Οκτωβρίου 2024
  • Σύντομα διαθέσιμο

Περίληψη

Με το ενδέκατο ποιητικό του βιβλίο ο Βαγγέλης Χρόνης συνεχίζει μια διαδρομή που, ξεκινημένη πριν από είκοσι πέντε ακριβώς χρόνια (1999) με τη συλλογή Ο σύμμαχος χρόνος, αποσαφηνίζει και εμπλουτίζει τα ποιητικά του χαρακτηριστικά, παγιωμένα ωστόσο από το πρώτο του κιόλας βιβλίο. Η έντονη φιλοσοφική διάθεση σε συνδυασμό με ένα άκρως οικονομημένο λυρικό στοιχείο συγκροτούν τελικά ένα περίτεχνα δομημένο σύμπαν,όπου η συγκρατημένα διατυπωμένη υπαρξιακή οιμωγή φαίνεται να μην παραχαράσσει την αντικειμενική θεώρηση του κόσμου. Ενός κόσμου εννοημένου ως ένα σύνολο όχι μόνον ανθρώπων αλλά και μιας φύσης, που, παρά τις αυτές και ονοματισμένες συναρπαστικές εκφάνσεις της, παραμένει ανεξιχνίαστη και μυστηριώδης στον εσώτατο πυρήνα της. Αν το «δαχτυλικό αποτύπωμα» που εισήγαγε ο Παντελής Πρεβελάκης είναι μια έννοια καθοριστική προκειμένου να καταχωριστεί ένας ποιητής μέσα σε μια συνέχεια που αριθμεί αιώνες, ο Βαγγέλης Χρόνης την έχει πολιορκήσει αναγνωρίζοντας τη σημασία του «ελάχιστου» ώστε το «όλον» να επαναφέρεται ακέραιο.

Βιογραφικά στοιχεία

Βαγγέλης Χρόνης / Vaggelis Chronis

Ο Βαγγέλης Χρόνης γεννήθηκε το 1947 στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Oxford School of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic. Είναι υψηλό στέλεχος του Ομίλου Λάτση από το 1971 και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση. Το 1999 δημοσιεύονται για πρώτη φορά ποιήματά του (Ο σύμμαχος χρόνος, Εκδόσεις Στοχαστής). Από τότε έχουν εκδοθεί άλλες έντεκα ποιητικές του συλλογές από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, καθώς και κείμενά του σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο του Νέοι στον Άδη απέσπασε το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2007 (το 2008 κυκλοφόρησε σε CD από τη Minos EMI – απαγγελία Βαγγέλη Χρόνη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό). Το 2016 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Odysseus Awards, στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στο πλαίσιο του 9ου ετήσιου London Greek Film Festival. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το μονόπρακτό του Και τώρα τι κάνουμε παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου – Analogio Festival, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο. Είναι Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τιμηθείς για την κοινωφελή του δράση.

Στις 20 Μαΐου 2019, στην έκθεση «Αλέκος Φασιανός – Βαγγέλης Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση», που εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και διήρκεσε έως τις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, παρουσιάστηκε το πολύτιμο αρχείο του ποιητή, με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις, παράλληλα με σημαντικά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, που αποκαλύπτουν το προσωπικό ζωγραφικό του ύφος, τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο και τη σχέση του με τον ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη και φανερώνουν τον κοινό χρόνο της συνεχούς και αμείωτης δημιουργικής τους δράσης –τριάντα χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι δυο τους εναλλάσσουν λέξεις με εικόνες– δείχνοντας, για πρώτη φορά στο σύνολό της, την πολυεπίπεδη εποικοδομητική τους συνεργασία.

 

Ποιητικές Συλλογές

Σύμμαχος  χρόνος (Στοχαστής, 1999)

Μη ρωτάς για το αύριο. Σήμερα είσαι μια εικόνα του χθες, λεύκωμα 6 ποιημάτων από τον Σύμμαχο χρόνο. (Μίμνερμος, 2003, εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού)

Νέοι στον Άδη (2005). Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Δεκέμβριος 2007

Νέοι στον Άδη / Youth in Hades (μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2008)

Ένα χωνάκι θλίψη (2010)

Η ευθύνη του Μαΐου (2014)

Ένα χωνάκι θλίψη / A cornet of sorrow (μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2016)

Τα αγάλματα και οι ψυχές (2016)

Τα κορόμηλα δεν θέλουν ζέσταμα (2017)

Το αρχαίο κεραμίδι (2018)

Το φως της σκιάς (2019)

Μελλοντική ελευθερία (2020)




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις