«Ο Άκης στα όπλα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Άκης στα όπλα

Μυθιστόρημα

Ο Άκης στα όπλα
  • ISBN: 960-03-3350-5
  • σελ. 240
  • 23 Οκτωβρίου 2002
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

O πόλεμος που οι καβγατζήδες Ιταλοί έκαναν εναντίον των φιλήσυχων Ελλήνων το 1940 άλλαξε τη ζωή όλων και τις συνήθειές τους, ακόμη και του Άκη, που ξαφνικά άρχισε να τρώει μόνος του, προς μεγάλη απορία του μπαμπά του, της μαμάς του και της θείας του Γαζίας. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, και η Κατοχή μαζί, οι ιστορικοί άρχισαν να γράφουν τις ιστορίες τους για να μάθει ο κόσμος πώς πέρασαν και αυτοί και οι άλλοι. Ξέχασαν όμως τον Άκη και την οικογένειά του. Γι' αυτό κι εκείνος έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο εξιστορεί τις περιπέτειές του στη μικρή επαρχιακή πόλη που πέρασαν φιλοξενούμενοι στο σπίτι της υπηρέτριάς τους Δωροθέας δύο ολόκληρα χρόνια μαζί, τόσο τους άρεσε η ζωή εκεί!

Με το γνωστό του τρόπο περιγράφει τη ζωή με τους δικούς του, με τους φίλους του, τα παιχνίδια τους, αλλά και τους Ιταλούς που είχαν αναστατώσει τον τόπο με τα μαντολίνα τους και τις ζαβολιές τους, και βέβαια για τις κασκαρίκες που τους έκαναν οι κάτοικοι για να βγάλουν το άχτι τους. Το βιβλίο του Άκη μας διδάσκει ότι τα παιδιά βλέπουν τα πράγματα με το δικό τους μάτι, γι' αυτό δεν πρέπει να τα παρεξηγούμε όταν και τον πόλεμο τον βλέπουν διασκεδαστικά. Στο κάτω κάτω, άλλο πόλεμος κι άλλο βιβλίο...

Βιογραφικά στοιχεία

Κυριάκος Ντελόπουλος

Tο σημείωμα αυτό το έγραψε ο ίδιος ο συγγραφέας παραλείποντας όσα σχετίζονται με τα βιολογικά βιογραφικά του. Προτίμησε να αυτοπαρουσιαστεί ως ο «άνθρωπος του βιβλίου», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, και να γιατί:

Ξεκίνησε ως αναγνώστης των σχολικών του βιβλίων, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, και γρήγορα και άλλων πολλών, μη σχολικών, που ήταν δική του επιλογή. Yπάκουος και ακολουθώντας την εκπαιδευτική παράδοση της οικογένειάς του, σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, αλλά προτίμησε τον κόσμο των βιβλίων σε πολλές πτυχές τους και έχοντας πρόωρα αρχίσει να γράφει. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος του Kολλεγίου Aθηνών, στη βιβλιοθήκη του οποίου συναντήθηκε με τη βιβλιοθηκονομία και αργότερα σε άλλα εδάφη με τη βιβλιογραφία. Ίδρυσε την παιδική βιβλιοθήκη του δημοτικού του εφαρμόζοντας ιδέες του μαζί με τις πιο προοδευτικές των χωρών που ακμάζουν και βιβλιοθηκονομικά. Έγινε μελετητής των επιστημών του βιβλίου, βιβλιογράφος, βιβλιοκριτικός, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, μεταφραστής, καθώς και σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών. Eίναι συνεργάτης φιλολογικών περιοδικών, ελληνικών και ξένων, και από το 1975 της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας H Kαθημερινή.

Στα λογοτεχνικά βιβλία του ανέπτυξε δικές του τεχνικές γραφής και πέρασε τις αντιλήψεις του στα γλωσσικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά θέματα μέσα από ένα προσωπικό χιουμοριστικό στιλ, που το διέτρεχε μια ιδιότυπη κριτική διασκεδάζοντας και τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες του. O ήρωάς του Άκης καθιερώθηκε ως «τύπος» στη νεοελληνική λογοτεχνία.

H Aκαδημία Aθηνών τον βράβευσε δυο φορές με τα φιλολογικά της βραβεία: το 1995 για το έργο του Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα και για τα Nεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα (3η έκδ.) το 2006.

Στον ελεύθερο και μη χρόνο του ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έργα του εκτέθηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Iδρυτικό μέλος, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών πνευματικών σωματείων, ανέπτυξε έντονη και συστηματική δραστηριότητα για την ευόδωση των σκοπών τους.

Έφυγε από τη ζωή το 2020.




Βιβλιογραφία