«Ο Άκης και οι άλλοι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Άκης και οι άλλοι

Ένα μυθιστόρημα

Εικονογράφηση:
Σοφία Ζαραμπούκα

Ο Άκης και οι άλλοι
  • ISBN: 978-960-03-5816-2
  • σελ. 208
  • Επανέκδοση
  • 27 Οκτωβρίου 2014
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

«Πιθανόν, μια φανταστική αυτοβιογραφία, γιατί όχι, και κριτική μιας εποχής υπό οξεία γωνία σκόπευσης... Μακριές προτάσεις, σχοινοτενείς, παρακολουθούν την ιδιάζουσα λογική των παιδιών. Γιατί, οι μικροί, όμως δεν έχουν ακόμη εξασκηθεί στην πολυσημία της γλώσσας, κυριολεκτούν...»

ΜΑΡΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά αλλά και σε μεγάλους, πληροφόρηση για τους πρώτους, υπόμνηση για τους δεύτερους, μιας εποχής ανέμελης, όπου η αστική ζωή της επαρχίας κυλούσε με το κουτσομπολιό, τις συμβατικότητες και μια σχολική διαπαιδαγώγηση συχνά φαιδρή...»

ΤΑΚΗΣ ΜΕΝΔΡΑΚΟΣ

«Το βιβλίο αυτό είναι σίγουρα βαθιά παιδαγωγικό, για μικρούς αλλά κυρίως για μεγάλους. Ελπίζω να διαβαστεί πολύ και για πολλά χρόνια, για να περιορίσει το κακκό που σκορπίζουν τα άπειρα σαχλά, και τα δήθεν αντιπολεμικά, που κατακλύζουν το χώρο...»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

«Η αφέλεια του Άκη δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται — υποκρύπτει οργή και την αγανάκτηση για τα κακώς κείμενα. Ο “κόσμος των μεγάλων”, ο δικός μας κόσμος, γελοιοποιείται και απομυθοποιείται συστηματικά. Και αποδομείται γλωσσικά...»

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ

Βιογραφικά στοιχεία

Κυριάκος Ντελόπουλος

Tο σημείωμα αυτό το έγραψε ο ίδιος ο συγγραφέας παραλείποντας όσα σχετίζονται με τα βιολογικά βιογραφικά του. Προτίμησε να αυτοπαρουσιαστεί ως ο «άνθρωπος του βιβλίου», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, και να γιατί:

Ξεκίνησε ως αναγνώστης των σχολικών του βιβλίων, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, και γρήγορα και άλλων πολλών, μη σχολικών, που ήταν δική του επιλογή. Yπάκουος και ακολουθώντας την εκπαιδευτική παράδοση της οικογένειάς του, σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, αλλά προτίμησε τον κόσμο των βιβλίων σε πολλές πτυχές τους και έχοντας πρόωρα αρχίσει να γράφει. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος του Kολλεγίου Aθηνών, στη βιβλιοθήκη του οποίου συναντήθηκε με τη βιβλιοθηκονομία και αργότερα σε άλλα εδάφη με τη βιβλιογραφία. Ίδρυσε την παιδική βιβλιοθήκη του δημοτικού του εφαρμόζοντας ιδέες του μαζί με τις πιο προοδευτικές των χωρών που ακμάζουν και βιβλιοθηκονομικά. Έγινε μελετητής των επιστημών του βιβλίου, βιβλιογράφος, βιβλιοκριτικός, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, μεταφραστής, καθώς και σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών. Eίναι συνεργάτης φιλολογικών περιοδικών, ελληνικών και ξένων, και από το 1975 της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας H Kαθημερινή.

Στα λογοτεχνικά βιβλία του ανέπτυξε δικές του τεχνικές γραφής και πέρασε τις αντιλήψεις του στα γλωσσικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά θέματα μέσα από ένα προσωπικό χιουμοριστικό στιλ, που το διέτρεχε μια ιδιότυπη κριτική διασκεδάζοντας και τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες του. O ήρωάς του Άκης καθιερώθηκε ως «τύπος» στη νεοελληνική λογοτεχνία.

H Aκαδημία Aθηνών τον βράβευσε δυο φορές με τα φιλολογικά της βραβεία: το 1995 για το έργο του Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα και για τα Nεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα (3η έκδ.) το 2006.

Στον ελεύθερο και μη χρόνο του ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έργα του εκτέθηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Iδρυτικό μέλος, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών πνευματικών σωματείων, ανέπτυξε έντονη και συστηματική δραστηριότητα για την ευόδωση των σκοπών τους.

Έφυγε από τη ζωή το 2020.




Βιβλιογραφία