- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
Το στίγμα της εποχής μας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΠρόλογος: Μικέλα Χαρτουλάρη, Επιμέλεια: Δημήτρης ΠοσάντζηςΣύνθεση εξωφύλλου: egreen |
|
Sorry mate, won't work any more.
Δέκα σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς υπερβαίνουν τα όρια της επικαιρότητας, στέκονται στο εκρηκτικό σταυροδρόμι όπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και αποτυπώνουν το Στίγμα της εποχής μας.
Ο Χρήστος Αστερίου, ο Βασίλης Γκουρογιάννης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Δημήτρης Νόλλας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αλέξης Πανσέληνος, η Κάλλια Παπαδάκη, η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Σταμάτης Φασουλής, με τα διηγήματα, τις ιστορίες τους και την αιχμηρή γραφίδα «παρά πόδα», στήνουν τον σύγχρονο Έλληνα μπροστά στο είδωλό του και τον απογυμνώνουν από κάθε πλάνη και προκατάληψη. Έμπνευσή τους είναι η αφώτιστη πραγματικότητα, αυτή που αποκρύπτεται ή διαστρεβλώνεται στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο. Ήρωές τους οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, αλλά και εκείνοι που προέρχονται από την άκρη της πόλης. Στόχος τους η αναδιαπραγμάτευση των αξιών μας, η αναθεώρηση των νοοτροπιών και η αφύπνιση από τη νάρκη του σκοταδισμού, του εγκλεισμού και του ανέφελου ναρκισσισμού μας.
Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε γερμανική και ελληνική φιλολογία στην Αθήνα, στο Βίρτσμπουργκ και στη Ζυρίχη.
Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2003 από τις εκδόσεις Πατάκη. Το μυθιστόρημά του Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη. Μια αληθινή ιστορία (Αθήνα, 2006) προτάθηκε για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω καθώς και για το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Έχει επιμεληθεί τις επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Ε.Χ. Γονατά (Να μου γράφεις, έστω και βαδίζοντας, Πατάκης 2000) και έχει μεταφράσει βιβλία λογοτεχνίας από τα γερμανικά. Ποιήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.
Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 είναι δικηγόρος στην Αθήνα. Το 1985, από τις εκδόσεις το Δέντρο, κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή Από φωτογραφία βουνού. Το 1987, από τις Εκδόσεις Δωδώνη, κυκλοφόρησε η ποιητική σύνθεση Σχόλια σε ποίηση. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν το 1990 τα αφηγήματα Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων, το 1992 το μυθιστόρημα Το ασημόχορτο ανθίζει, το 1995 η ποιητική σύνθεση Μήδεια, μια αιρετική εκδοχή του γνωστού μύθου, και το 1999 το μυθιστόρημα Ο θίασος των Αθηναίων. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Βέβηλη πτήση το 2003, η συλλογή διηγημάτων Από την άλλη γωνία το 2005 και το μυθιστόρημα Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή το 2009.
Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Καβάλας το 1956. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Ο Ναύτης (Κέδρος, 1993), Ο χορευτής στον ελαιώνα (Κέδρος, 1996), Τα νερά της χερσονήσου (Κέδρος, 1998), Το Παρτάλι (Πατάκης, 2001· μεταφράστηκε στα γαλλικά το 2003), Κρυμμένοι άνθρωποι (Πατάκης, 2002), Έξω απ’ το σώμα (Πατάκης, 2003), Αλούζα χίλιοι και ένας εραστές (Πατάκης, 2005), τις συλλογές διηγημάτων Ο αρχαίος φαλλός (Κέδρος 1995), και Χάρτες (Πατάκης, 2007· υποψήφιο για το Βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ 2007) και τη νουβέλα Δεύτερη γέννα (Πατάκης, 2009) που παρουσιάστηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Φιλίππων και Καβάλας 2009 με πρωταγωνίστρια τη Φιλαρέτη Κομνηνού.
Παρουσιάζει βιβλία ξένης λογοτεχνίας στην εφημ. Τα Νέα / Βιβλιοδρόμιο. Συμμετέχει στην επιτροπή του βραβείου Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα και στην κατάρτιση της λίστας προτεινόμενων μυθιστορημάτων για το International IMPAC Dublin Award εκ μέρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών στην οποία διοργανώνει λογοτεχνικά σεμινάρια.
Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας. Τα αστυνομικά μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερεις γλώσσες και ο ήρωάς του, ο αστυνόμος Χαρίτος, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Ευρώπη. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε πολλά σενάρια ταινιών του. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Φρανκ Βέντεκιντ και του Άρτουρ Σνίτσλερ. Η πιο πρόσφατη μετάφρασή του είναι τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε.
Ο Δημήτρης Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Τεχν. Μηχανικός. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αλλά, πολύ σύντομα, στράφηκε στο σενάριο και στην πεζογραφία.
Έχει γράψει τα σενάρια για ταινίες όπως οι Απόντες (1996), ο Βασιλιάς (2002), η Αγρύπνια (2005) –σε σκηνοθεσία Ν. Γραμματικού–, οι Ώρες κοινής ησυχίας (2006, σκ.
Κ. Ευαγγελάκου) κ.ά.
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν η συλλογή διηγημάτων του Η ενοχή των υλικών (1997, Βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς) και τα μυθιστορήματα Ο Ζίγκι απ’ τον Μάρφαν – Το ημερολόγιο ενός εξωγήινου (1998), Το γονίδιο της αμφιβολίας (1999) και Αγιογραφία (2003). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ξένες γλώσσες.
Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε νομικά και εργάζεται ως δικηγόρος. Δημοσίευσε πολλά άρθρα και δοκίμια σε περιοδικά. Ως λογοτέχνης εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1982 με τις νουβέλες Ιστορίες με σκύλους. Το πρώτο του μυθιστόρημα, η Μεγάλη Πομπή, μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα γαλλικά από τις Εκδόσεις Griot, στη θαυμάσια μετάφραση του Henri Tonnet. Το 1991 εξέδωσε το δεύτερο μυθιστόρημά του Βραδιές μπαλέτου.
Η Κάλλια Παπαδάκη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1978. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ, στο Bard College και το Πανεπιστήμιο Brandeis. Ασχολείται με το σενάριο. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων της Ο ήχος του ακάλυπτου (2009).
Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Το τελευταίο της βιβλίο, ένα είδος αυτοβιογραφίας με τίτλο Ο χρόνος πάλι, εκδόθηκε το 2009 (εκδ. Πατάκη).
Aπόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Eθνικού Θεάτρου. Πρώτη εμφάνιση: θίασος Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Kαλογεροπούλου στον Eπιθεωρητή του Γκόγκολ. Bασικό στέλεχος του «Eλεύθερου Θεάτρου» και αργότερα της «Eλεύθερης Σκηνής» μέχρι το 1986. Ως σκηνοθέτης δούλεψε με τους περισσότερους θιάσους της Aθήνας, ανεβάζοντας σχεδόν όλα τα είδη θεάτρου, από επιθεώρηση, μιούζικαλ, μέχρι Tσέχωφ και Aριστοφάνη. Aπό το 1992 στο θέατρο «Bεάκη» ανεβάζει ελληνικό ρεπερτόριο με έργα που γράφτηκαν από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα.
Eκτός από τα έργα που έχει σκηνοθετήσει για το «Eλεύθερο Θέατρο» και την «Eλεύθερη Σκηνή», τα περισσότερα επιθεωρήσεις και νεοελληνικά, έχει ανεβάσει: Bρυκόλακες του Ίψεν, Present Laughter του Nόελ Kάουαρντ, Λοκαντιέρα του Γκολντόνι, Ένας μήνας στην εξοχή του Tουργκένιεφ, το Kαθάρσιο του Φεντώ, τη Bεγγέρα του Kαπετανάκη, το μιούζικαλ West Side Story, τον Πλούτο του Aριστοφάνη, τον Iβάνωφ του Tσέχωφ, τα δυο θεατρικά της Ξένιας Kαλογεροπούλου Oδυσσεβάχ και Eλίζα.
Tην προηγούμενη δεκαετία στο «Bεάκη» έπαιξε και σκηνοθέτησε: Δάφνες και Πικροδάφνες του Δημήτρη Kεχαΐδη και της Eλένης Xαβιαρά, Mάνα, μητέρα, μαμά του Γιώργου Διαλεγμένου, Tο φιντανάκι του Παντελή Xορν και τους Mπαμπάδες με ρούμι των Θανάση Παπαθανασίου και Mιχάλη Pέππα. Mε το Eθνικό Θέατρο συνεργάστηκε ανεβάζοντας το πρώτο θεατρικό έργο του Λένου Xρηστίδη Ωραία φάση και το Bίρα τις Άγκυρες των Θανάση Παπαθανασίου και Mιχάλη Pέππα. Aπό το 2000 έως σήμερα στο θέατρο «Δημήτρης Xορν» πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε έργα των Πάτρικ Mάρμπερ, Tέρενς Pάττιμαν, Θόρντον Oυάιλντερ, Αντώνη Νικολή, Xάρολντ Πίντερ και Άκη Δήμου.
Εκδόσεις: Θεμιστοκλέους 104, 10681 Αθήνα. Τηλ. 210 3301208, fax. 210 3822530, info@kastaniotis.com
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 10678 Αθήνα. Τηλ. 210 3816310, fax. 210 3801331
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Όροι & Προϋποθέσεις