Το τόλμημα της μνήμηςΔιηγήματα και ποιήματα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕπιμέλεια: Βόλφγκερ ΠέλμανΜετάφραση: Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης |
|
Sorry mate, won't work any more.
H Νοτιοανατολική Ευρώπη εξακολουθεί, όπως και στο παρελθόν, να είναι τελικά «εκείνη η πολυεθνική περιοχή όπου τα όρια ανάμεσα στις κουζίνες δεν είναι τα μόνα τα οποία, αν και διακρίνονται κοφτερά σαν λεπίδι, εντούτοις συγχέονται» (Γκύντερ Γκρας). Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια περιοχή στοιχειωμένη από το παρελθόν της, από τους πολέμους, τα πογκρόμ, τους άκρατους και συχνά παράλογους εθνικισμούς, τη δυσπιστία της μιας χώρας απέναντι στην άλλη. Η έκδοση αυτή έχει σκοπό να αντιπαλέψει αυτά ακριβώς τα αρνητικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, συγκεντρώνοντας μερικούς από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους συγγραφείς και καταγράφοντας, με αυτό τον τρόπο, ομοιότητες και διαφορές, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινή μας μνήμη και την κοινή αναζήτηση της βαλκανικής ταυτότητας. Την ελληνική γλώσσα εκπροσωπούν σε αυτό τον τόμο με κείμενά τους οι Νίκος Θέμελης και Πέτρος Μάρκαρης από την Αθήνα, και οι Πάνος Ιωαννίδης και Νίκη Μαραγκού από τη Λευκωσία. Το βιβλίο ανοίγει με τα «οπτικοποιημένα» ποιήματά της η Χέρτα Μύλερ, βραβείο Νόμπελ 2009.
Γεννήθηκε το 1968 στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας. Ζει στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Νέα Υόρκη). Έκανε το διδακτορικό του στην Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο Bogazici. Από το 1992 ως το 2004, ο Cem Akaş εργάστηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Τουρκίας, τις εκδόσεις Yapi Kredi Yayinlari. Το 2005 ίδρυσε δικό του εκδοτικό οίκο. Συγγραφέας μυθιστορημάτων, διηγημάτων και δοκιμίων. Έχουν εκδοθεί πλήθος βιβλίων του, μεταξύ των οποίων: Guarding the State, δοκίμιο πολιτικής επιστήμης (Charleston, SC, 2010), 19, μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη, 2009), Gitmeyecekler için Urbino, μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 2007), Επιλεγμένα Διηγήματα (Öykü Seçkisi), (Κωνσταντινούπολη 2002), Olgunluk Çağı Üçlemesi, μυθιστόρημα (Öykü Seçkisi 2001).
Ο Αλεξάνταρ Γκάταλιτσα γεννήθηκε το 1964 στο Βελιγράδι και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της σερβικής πρωτεύουσας. Σπούδασε στα Τμήματα Κλασικής Φιλολογίας, Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα Οι γραμμές της ζωής (Βραβείο Μίλος Τσερνιάνσκι), Η άλλη όψη, Το τέλος, Ο θάνατος του Ευριπίδη και Αόρατοι (Βραβείο Στέβαν Σρέματς), καθώς και διηγήματα, μεταξύ των οποίων η συλλογή Αιών (Βραβείο Ίβο Άντριτς). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Eίναι εξέχων μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης) και ποίησης (Σαπφώ, Ανακρέων), αλλά και του Σόλωνα, στη σερβική γλώσσα. Παράλληλα αρθρογραφεί τακτικά ως μουσικοκριτικός. Υπήρξε στέλεχος φορέων όπως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και η Εθνική Βιβλιοθήκη στην πατρίδα του.
Ο Μεγάλος Πόλεμος συνιστά το τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας, δίπλα στα έργα Αόρατοι και Αιών που προηγήθηκαν.
Η Τατιάνα Γκρόματσα γεννήθηκε το 1971 στο Σίσακ της Κροατίας. Ζει στην περιοχή της Κεντρικής Ίστρια και της Πούλα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Ζάγκρεμπ. Επί πολλά έτη έγραφε λογοτεχνικά ρεπορτάζ, κριτικές βιβλίων και άρθρα πολιτιστικών θεμάτων στη θρυλική κροατική εβδομαδιαία εφημερίδα Feral Tribune, που δεν εκδίδεται πλέον. Από το 2008 διατηρεί πολιτιστική στήλη και αρθρογραφεί για την ημερήσια εφημερίδα Novi list. Συγγραφέας ποιημάτων, πεζογραφημάτων και δοκιμίων. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Bijele vrane - priče iz Istre, συλλογή πεζογραφημάτων-ντοκουμέντων (Ζάγκρεμπ 2005), Crnac, νουβέλα (Ζάγκρεμπ 2004), Nešto nije u redu?, τόμος ποιημάτων (Ζάγκρεμπ 2000). Μια επιλογή των ποιημάτων της κυκλοφόρησε στα γερμανικά με τον τίτλο Stimmt was nicht? από τις εκδόσεις Thanhäuser, για τα οποία έλαβε το 2001 υποτροφία της Ακαδημίας των Τεχνών στο Βερολίνο.
Η Ασλί Ερντογάν γεννήθηκε το 1967 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, όπου και ζει. Σπούδασε Πληροφορική και Φυσική. Έκανε τη διπλωματική της εργασία στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Πυρηνική Έρευνα (CERN). Διέκοψε το διδακτορικό της, που είχε ξεκινήσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν αποφάσισε να στραφεί στη συγγραφή βιβλίων. Έζησε για δύο χρόνια στη Νότια Αμερική. Συγγραφέας μυθιστορημάτων, διηγημάτων και δοκιμίων. Έχουν εκδοθεί πλήθος βιβλίων της, μεταξύ των οποίων: Taş Bina ve Diğerleri, επιλεγμένα διηγήματα (Κωνσταντινούπολη 2009), Hayatın Sessizliğinde, δοκίμια (Κωνσταντινούπολη 2004), Bir Yolculuk Ne Zaman Biter, κείμενα δημοσιευμένα σε στήλες εφημερίδων (Κωνσταντινούπολη 2000), Mucizevi Mandarin, διηγήματα (Κωνσταντινούπολη 1996), Kabuk Adam, μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 1994). Το διήγημα Tahta Kuşlar διακρίθηκε το 1997 με το Λογοτεχνικό Βραβείο της Deutsche Welle και μεταφράστηκε σε εννέα γλώσσες.
Γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα όπου και πέθανε το 2011. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έκανε το διδακτορικό του στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην Κολονία της Γερμανίας (1975). Εργάστηκε με την ιδιότητα του νομικού στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας και ως σύμβουλος στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αλλά και στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Σημίτη (1996-2004). Παράλληλα ξεκίνησε τη συγγραφική του δραστηριότητα, γράφοντας μυθιστορήματα: Οι αλήθειες των άλλων (Αθήνα 2008), Μια ζωή δυο ζωές (Αθήνα 2007), Για μια συντροφιά ανάμεσά μας (Αθήνα 2005), Η αναλαμπή (Αθήνα 2003), Η ανατροπή (Αθήνα 2000), Η αναζήτηση (Αθήνα 1998). Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά, τα τουρκικά και τα σέρβικα. Το 2000 ο Νίκος Θέμελης τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω για το μυθιστόρημά του Η ανατροπή.
Η Μουγκέ Ιπλικτσί γεννήθηκε το 1966 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ζει. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Η πτυχιακή της εργασία (Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης) είχε τίτλο «Λαϊκή κουλτούρα και γυναίκες». Διδάσκει στον Τομέα Θεωρίας των Μέσων του Πανεπιστημίου Bilgi στην Κωνσταντινούπολη. Συγγραφέας. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Kısa Ömürlü Açelyalar, διήγημα (Κωνσταντινούπολη 2009), Kafdağt, μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 2008), Cemre, μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 2006), Kül ve Kel, μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 2004), Transit Yolcular, νουβέλα (Κωνσταντινούπολη 2002). Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Για το λογοτεχνικό της έργο τιμήθηκε με τα Βραβεία «Yaşar Nabi Nayır» και «Haldun Taner Kısa».
Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1935 στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Ζει στη Λευκωσία. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνιολογία στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εργάστηκε ως διευθυντής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Κυπριακή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Χρημάτισε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Εκδότης του αγγλόφωνου περιοδικού In Focus. Συγγραφέας και εκδότης διηγημάτων, ποιημάτων, μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων. Έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες εκδόσεις βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Τρία Θεατρικά Έργα (Μπάνιο, Εγγαστρίμυθοι, Γρηγόρης), θεατρικά έργα (εκδ. Κινύρας, 1977), Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π.Φ.K., μυθιστόρημα (Λευκωσία, 2η έκδοση 1990), Face of an Island, 24 short stories from Cyprus, διηγήματα (εκδ. Αρμίδα, 1997), Εν Παρενθέσει, ποιήματα (εκδ. Αρμίδα, 1997), Gregory and other stories, διηγήματα (εκδ. Αρμίδα, 2009). Τα θεατρικά του Gregory, Peter I, Der Koffer und Bauchredner έχουν ανέβει και στη Γερμανία. Εδώ και αρκετά χρόνια είναι Πρόεδρος του Κυπριακού PEN. Έχει τιμηθεί με 4 κρατικά βραβεία για τα μυθιστορήματά του Απογραφή και Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π.Φ.K. και για τις συλλογές διηγημάτων του Κύπρια Έπη και Η αθέατη όψη. Το έργο του Gregory διακρίθηκε με το Πρώτο Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Θεατρικού Έργου. Το 2007 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γεννήθηκε το 1969 στο Πόγκραντετς της Αλβανίας. Ζει στο Βουκουρέστι (Ρουμανία). Σπούδασε Αλβανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (1998). Έχει εκλεγεί κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο «Gheorghe Cristea» στο Βουκουρέστι. Είναι συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Haemus. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων στην αλβανική –με πιο πρόσφατο το θεατρικό έργο Shkëlqesi (2009)– και στη ρουμανική γλώσσα, με πιο πρόσφατα τα Loc pentru o singurã pãpuşã – poveste de filmat / film de povestit (2008), Empatycon sau Cartea vieţii premature, μυθιστόρημα (2007, 2009). Ο Kyçyku είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρουμανίας, του Συλλόγου Συγγραφέων της Αλβανίας, της Ακαδημίας Επιστήμης και Τεχνών της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και της Ένωσης Συγγραφέων του Βουκουρεστίου, και ιδρυτικό μέλος του αλβανικού πολιτιστικού συλλόγου «Haemus».
Γεννήθηκε στη Σόφια (Βουλγαρία). Zει στην Ελβετία. Σπούδασε πιάνο και μουσικές επιστήμες στη Σόφια και την Ουτρέχτη. Αναγορεύτηκε σε διδάκτορα το 1975. Από το 1975 έως το 1979 διηύθυνε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Εκπρόσωπος της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο (1990). Πρέσβειρα της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες (1991-1996) και τη Βέρνη (1997-2001). Από το 2002 διευθύνει το γραφείο πολιτιστικών ανταλλαγών με τη Βουλγαρία «Ardente». Η Lea Cohen έχει γράψει βιβλία για τη μουσική (Paul Hindemith, μονογραφία, εκδ. Narodna Kultura, 1967, Liubomir Pipkov, μονογραφία, εκδ. Narodna Kultura, 1969, Monsieur Croche et Monsieur Debussy, εκδ. Muzika, 1988), και έχει εκδώσει οκτώ μυθιστορήματα και ένα θεατρικό έργο: Das Calderon Imperium (Konsortium Alternus), μυθιστόρημα (Riva, 2005 και Ciela, 2008), Кандидаt Президент, μυθιστόρημα (Ciela, 2007), Близка връзка, μυθιστόρημα (Ciela 2008), Преследвачът на звуци, μυθιστόρημα (Ciela, 2009), Горчиви череши, θεατρικό έργο (πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 1999 στο διεθνές φεστιβάλ Apollonia, στο Σοσοπόλ της Βουλγαρίας), Floriada, μυθιστόρημα, (1999 Gal-Iko και Ciela 2010), Кратката вечност на Алма М, μυθιστόρημα (Kraliza Mab 1997 και Gal-Iko 1998), Докато смъртта ни раздели, μυθιστόρημα (Kraliza Mab 1996 και Gal-Iko 1999).
Η Γιάσνα Κότετσκι γεννήθηκε το 1970 στα Σκόπια όπου και ζει. Είναι κόρη του ποιητή Jovan Koteski (1932-2001). Σπούδασε λογοτεχνία (πτυχίο το 1999) και Σπουδές Φύλου (πτυχίο το 2000). Έκανε το διδακτορικό της στη Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων (2002). Υφηγήτρια Λογοτεχνίας και Σπουδών Φύλου στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Συντάκτρια των περιοδικών Blesok, Identiteti, Literaturen zbor. Γράφει τακτικά για λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Συγγραφέας δοκιμίων. Έργα της: Komunisticka intima, δοκίμιο (θεωρητική ανάλυση του κομμουνισμού και προσωπική αφήγηση) (Σκόπια 2008), Sanitarna enigma, δοκίμιο (φιλοσοφία του Καθαρού) (Σκόπια 2006), Makedonsko zensko pismo, δοκίμιο (Σπουδές Φύλου και Λογοτεχνία) (Σκόπια 2003), Postmodernisticki literaturni studii, δοκίμιο (Λογοτεχνία και Μεταμοντερνισμός) (Σκόπια 2002).
Ο Νικόλα Μαντζίροβ γεννήθηκε το 1973 στη Στρούμιτσα, όπου ζει και εργάζεται. Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής λογοτεχνικών έργων, αρθρογράφος. Ως συντονιστής της διαδικτυακής πύλης για την παγκόσμια ποίηση «Lyrikline» είναι υπεύθυνος για το τμήμα της πΓΔΜ. Υπήρξε συντάκτης στον τομέα ποίησης του λογοτεχνικού περιοδικού Blesok. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Κυκλοφορούν τα έργα του: Premesten kamen (Versetzter Stein) (Σκόπια 2007), Vo gradot, nekade (In der Stadt, irgendwo) (Σκόπια 2004), Nekade, nikade (Irgendwo nirgendwo) (Radovis 1999), Zakluceni vo gradot (Eingeschlossen in der Stadt) (Σκόπια 1999). Τιμήθηκε με το βραβείο Hubert-Burda για Συγγραφείς της Ανατολικής Ευρώπης το 2007, και με πολλά εθνικά βραβεία όπως των «Αδελφών Miladinov», το Βραβείο «Studentski zbor», το Βραβείο «Aco Karamanov». Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ανθολογίες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και υποτροφίες: «International Writing Program» (IWP) στο Πανεπιστήμιο της Iowa των ΗΠΑ, «Literarisches Tandem» στο Βερολίνο, υποτροφία «KulturKontakt» στη Βιέννη, «Internationales Haus der Autoren» στο Γκρατς, «Literatur Haus NÖ» στο Krems και «Villa Waldberta» στο Μόναχο.
Ο Νόρμπερτ Μάπες-Νίντιεκ γεννήθηκε το 1953. Από το 1991 εργάζεται ως ανταποκριτής γερμανικών και ολλανδικών εφημερίδων, ειδικευμένος στα θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχει γράψει τα βιβλία: Osterreichisch für Deutsche (2001), Balkan-Mafia (2003), Die Ethno-Falle (2006) και Kroatien, das Land hinter der Adria-Kulisse (2009).
Γεννήθηκα το 1948 στη Λεμεσό. Ο πατέρας μου ήταν από την Αμμόχωστο και η μάνα μου από την Κοζάνη. Αυτό με βοήθησε να διατηρήσω μια πλατιά εικόνα του ελληνικού ορίζοντα μεγαλώνοντας στο ανατολικότερο σημείο του. Αισθάνομαι ότι υπήρξαμε μια τυχερή γενιά που βίωσε ακραίες καταστάσεις. Από τη γιαγιά μου στον αργαλειό, τους γύφτους με αρκούδες να χορεύουν, στους σημερινούς υπολογιστές. Σπούδασα στο Βερολίνο και χρειάστηκα τα αποχαυνωτικά μεσημέρια της Λευκωσίας για να ξαναθυμηθώ ποια είμαι. Έκανα διάφορες δουλειές, δίδαξα κεραμική σε τυφλούς, εργάστηκα δέκα χρόνια στο θέατρο, έκανα εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής. Το κεντρικό όμως σημείο στη ζωή μου υπήρξε πάντα η σχέση μου με τη γλώσσα, την αρχαία, τη βυζαντινή, τη νέα. Γι’ αυτό άνοιξα βιβλιοπωλείο στη Λευκωσία από το 1980, για να έχω όλα τα βιβλία που θέλω, γι’ αυτό ξαναπήγα πίσω στο πανεπιστήμιο ψάχνοντας λέξεις για τα νέα παιγνίδια μου.
Η Νίκη Μαραγκού σπούδασε κoιvωvιoλoγία στo Βερoλίvo. Εργάστηκε στo Κρατικό Θέατρo της Κύπρoυ και από τo 1980 έως το 2007 διηύθυνε τo βιβλιoπωλείo και τον εκδοτικό οίκο «Κοχλίας» στη Λευκωσία. Εξέδωσε βιβλία πoίησης και πεζoγραφίας και βιβλία για παιδιά. Ήταν βραβευμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (κρατικά βραβεία, 1998 βραβείο Καβάφη, 2006 Ακαδημία Αθηνών) και είχε κάvει επτά ατoμικές εκθέσεις ζωγραφικής. Έλαβε μέρoς με έργα της στις Μπιενάλε Χαρακτικής της Λoυμπλιάvας τo 1993 και του Καΐρoυ τo 1996. Έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο του 2013.
Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας. Τα αστυνομικά μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερεις γλώσσες και ο ήρωάς του, ο αστυνόμος Χαρίτος, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Ευρώπη. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε πολλά σενάρια ταινιών του. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Φρανκ Βέντεκιντ και του Άρτουρ Σνίτσλερ. Η πιο πρόσφατη μετάφρασή του είναι τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε.
Γεννήθηκε το 1966 στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Γενική Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Κριτικός θεάτρου, συντάκτης του πολιτιστικού τμήματος και αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της ημερήσιας εφημερίδας Vijesti του Μαυροβουνίου, μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού Ars. Συγγραφέας (ποίηση, πεζογραφία και δοκίμια). Ο Brković έχει στο ενεργητικό του πέντε ποιητικές συλλογές και το μυθιστόρημα Privatna galerija (2002), που εκδόθηκε σε περισσότερα από 20.000 αντίτυπα και μεταφράστηκε το 2007 στα τσέχικα, το 2006 στα σλοβένικα και το 2007 στα αλβανικά. Το μυθιστόρημά του Privatna galerija διακρίθηκε με το Βραβείο «Mirosavljevo jevandjelje» ως το καλύτερο πεζογράφημα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου για τα έτη 2001-2003. Ο Brković είναι μέλος του Κέντρου PEN Μαυροβουνίου.
Η Χέρτα Μύλερ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1953 στο Νίτσκιντορφ, ένα μικρό γερμανόφωνο χωριό της δυτικής Ρουμανίας. Σπούδασε ρουμανική και γερμανική φιλολογία και στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταφράστρια σε βιομηχανική επιχείρηση, απ' όπου απολύθηκε όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Σεκουριτάτε. Το 1987 εγκατέλειψε τη Ρουμανία και εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο. Το πρώτο της βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Niederungen, εκδόθηκε το 1982 στο Βουκουρέστι, λογοκρίθηκε όμως από το καθεστώς Τσαουσέσκου και τελικά εκδόθηκε στη Γερμανία (1984). Το 2009 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την ποιητικότητα και την αμεσότητα της γραφής της. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της Ο άγγελος της πείνας (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου, 2010) και Η αλεπού ήταν και τότε ο κυνηγός (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, 2011). Ποιήματά της βρίσκονται στον συλλογικό τόμο Το τόλμημα της μνήμης (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, 2011).
Γεννήθηκε στο Φιέρι της Αλβανίας. Ζει στα Τίρανα. Σπούδασε Αλβανική Λογοτεχνία και Γλωσσολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων (1995-1999). Από το 1999 αρθρογραφεί τακτικά στις αλβανικές ημερήσιες εφημερίδες Koha jonë, Korrieri, Shekulli, και από το 2003 είναι υπεύθυνη για το πολιτιστικό τμήμα της μεγαλύτερης ημερήσιας αλβανικής εφημερίδας Shekulli. Πλήθος δοκιμίων, ρεπορτάζ και διηγημάτων της έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Koha jonë, Korrieri, Spektër, Shekulli και σε άλλα αλβανικά έντυπα και ανθολογίες. Συνεκδότρια των δύο ανθολογιών Αλβανών συγγραφέων Shqipëria kujton. 1944-1991 (Τίρανα 2009) και Shqipëria kujton. 1991-2010 (Τίρανα 2010). Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Βοϊτίλα στο Μπάρι (Ιταλία) στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού «Giornalisti del Mediterraneo».
Γεννήθηκε το 1972 στο Αϊδίνι της Τουρκίας. Ξεκίνησε σπουδές νομικών και ιστορίας της τέχνης στη Σμύρνη, τις οποίες διέκοψε. Πήγε να ζήσει στην Κωνσταντινούπολη, όπου δούλεψε, μεταξύ άλλων, ως σερβιτόρος, μεταφραστής, δημοσιογράφος και εκδότης. Σήμερα είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει μεταφράσει στην τουρκική γλώσσα έργα, μεταξύ άλλων, του Edward Said και του Mikhail Bakunin. Το πρώτο του μυθιστόρημα Tol εκδόθηκε το 2002 στην Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε αίσθηση. Έκτοτε ο Murat Uyurkulak θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας. Το 2006 κυκλοφόρησε στην Κωνσταντινούπολη το μυθιστόρημά του Har, το οποίο επίσης απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Γεννήθηκε το 1920 στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Υπήρξε συνιδρυτής του σατιρικού περιοδικού Hornisse. Μετά την πτώση του σοσιαλιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία, δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική και έγινε βουλευτής του αριστερού συνασπισμού της 7ης Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης. Ποιητής, δραματουργός, σεναριογράφος και μεταφραστής. Έχουν εκδοθεί πλήθος βιβλίων του, με πιο πρόσφατα: «Избрано» в 5 тома («Επιλεγμένα έργα» σε 5 τόμους) (εκδ. Zachari Stojanov, Σόφια 2006), «Лирика» I u. II том («Ποιήματα», 1ος-2ος τόμος). Θεατρικά έργα: Когато розите танцуват, Тeатър, любов моя. Σενάρια: На малкия остров, Рицар без броня. Τα σημαντικότερα βραβεία τα οποία του έχουν απονεμηθεί είναι το Κρατικό Βραβείο «Paissij Hilendarski» και το μετάλλιο «Stara planina». Ο Valery Petrov είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.
Γεννήθηκε το 1970 στο Bihać της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ζει στο Σαράγιεβο. Υπηρέτησε στο στρατό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (1992-1995). Από το 1998 δημοσιεύει κείμενα για τη λογοτεχνία (ποιήματα, πεζά, δοκίμια και κριτικές). Αρθρογραφεί και διατηρεί στήλες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης (διαδικτυακό περιοδικό Žurnal, Σαράγιεβο, και e-Novine, Βελιγράδι). Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων: Hit depo, ποιήματα (εκδ. Buybook, Σαράγιεβο 2003 και εκδ. Omnibus, Σαράγιεβο 2008), Pod Pritiskom, πεζογραφία (εκδ. Zoro, Σαράγιεβο-Ζάγκρεμπ 2004), Transsarajevo, ποιήματα (εκδ. Durieux, Ζάγκρεμπ 2006 και εκδ. Branka Vuković, Βελιγράδι 2007), Street spistels, ποιήματα-δίγλωσση έκδοση (εκδ. Treći Trg, Βελιγράδι 2009). Έχει βραβευτεί από την ημερήσια εφημερίδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Oslobođenje (2003), τον εκδοτικό οίκο Zoro (2004) και το λογοτεχνικό φεστιβάλ Trgni se! Poezija! (2008).
Γεννήθηκε το 1969 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Σπούδασε Κροατική και Νοτιοσλαβική Λογοτεχνία και Γλωσσολογία στο Ζάγκρεμπ. Συγγραφέας μυθιστορημάτων και διηγημάτων. Διευθυντής σύνταξης και πολιτιστικός συντάκτης στο μεγαλύτερο κροατικό περιοδικό Globus. Συνιδρυτής του λογοτεχνικού περιοδικού Fantom Slobode. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Anastasia, μυθιστόρημα (Ζάγκρεμπ 2007), Kavice Andreja Puplina, συλλογή διηγημάτων (Ζάγκρεμπ 2002), 22 u hladu, ανθολογία νεότερης κροατικής πεζογραφίας (Ζάγκρεμπ 1999). Για το πρώτο του μυθιστόρημα Anastasia τιμήθηκε το 2008 με το βραβείο roman@ tportal.hr, το οποίο συνοδεύεται με το υψηλότερο χρηματικό ποσό βραβείου στο χώρο της λογοτεχνίας της Κροατίας. Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Κροατίας «Hrvatsko društvo pisaca».
Γεννήθηκε το 1948 στο Ζάγκρεμπ. Σπούδασε φιλοσοφία και αγγλική φιλολογία στο εκεί Πανεπιστήμιο. Επί πολλά χρόνια διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στο θεατρικό περιοδικό Prolog, του οποίου υπήρξε και συνιδρυτής. Διατηρούσε στήλες στην ημερήσια εφημερίδα Glas Slavonije (1993) και από το 1994 ως σήμερα είναι πολιτικός αρθρογράφος στην ημερήσια εφημερίδα Novi list. Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Τούτζμαν μετανάστευσε στο εξωτερικό, όπου έμεινε σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Από το 2001 ως το 2004 χρημάτισε διευθυντής του Νέου Θεάτρου του Ζάγκρεμπ. Συγγραφέας δοκιμίων, διηγημάτων και θεατρικών έργων. Έργα του κυκλοφορούν στις εκδόσεις Απάντων του: Faustova oklada, θεατρικά έργα (Ζάγκρεμπ 2007), Neka gospođica B., θεατρικά έργα (Ζάγκρεμπ 2007), San o mostu, δοκίμια (Ζάγκρεμπ 2007), Bosanske drame, θεατρικά έργα (Ζάγκρεμπ 2006) και ο τόμος διηγημάτων 505 sa crtom (Ζάγκρεμπ 2007). Διακρίσεις: Κροατικό Κρατικό Βραβείο Θεατρικών Έργων «Marin Držić», Βραβείο του Βασιλικού Θεάτρου του Μαυροβουνίου «Cetinje» για το καλύτερο αδημοσίευτο θεατρικό κείμενο της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Ιανουάριος 2010). Ο Šnajder είναι ο δημοφιλέστερος Κροάτης θεατρικός συγγραφέας στο εξωτερικό.
Γεννήθηκε το 1955 στην Dragićina της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ζει στο Σαράγιεβο. Σπούδασε Νοτιοσλαβική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Σαράγιεβο (1974-1980). Δίδαξε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης από το 1993 έως το 2002 και υπήρξε αρχισυντάκτης των λογοτεχνικών περιοδικών Odjek και Lica στο Σαράγιεβο. Ποιητής και δοκιμιογράφος. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, με πιο πρόσφατα: Cafe Nostalgija, δοκίμια (Ζάγκρεμπ 2008), Među zavađenim narodima, ποιήματα (Ζάγκρεμπ 2009). Μέλος της λέσχης PEN και του Συλλόγου Συγγραφέων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα: Brankova nagrada, Goranova nagrada, Kočićevo pero, Godišnja nagrada Društva pisaca BiH.
Γεννήθηκε το 1969 στην Πάφο της Κύπρου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 εξαναγκάστηκε να μεταφερθεί στη Λύση, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το 1987 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Τουρκία, αλλά μετά το πρώτο εξάμηνο φοίτησης επέστρεψε στην Κύπρο. Εκεί ξεκίνησε εκ νέου να σπουδάζει. Δύο χρόνια μετά αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο. Το 1996 πήγε στην Τουρκία, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια έζησε για επτά χρόνια στην Αγγλία. Από το 2003 ζει στην Κύπρο, όπου εργάζεται ως εκδότης και μεταφραστής. Με τη συγγραφή βιβλίων ασχολείται από το 1992. Έχει γράψει ποιήματα και διηγήματα. Κυκλοφορούν τα έργα του: Yolyutma, ποιήματα (Λευκωσία 2000), Augur, ποιήματα (Λευκωσία 2005), Tilki ve Cobanaldatan, μετάφραση των ποιημάτων του Taner Baybar (Κωνσταντινούπολη 2007), Yagmar Yüzünden, πρώτη συλλογή διηγημάτων (Κύπρος 2008). Το 2009 εξέδωσε το δίγλωσσο βιβλίο Short Stories From Modern Turkish Cypriot Literature. Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμα φεστιβάλ και εργαστήρια λογοτεχνίας.
Γεννήθηκε το 1968 στο Βουκουρέστι. Σπούδασε Γεωλογία και Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (1987-1990). Συντάκτης του πολιτιστικού περιοδικού Cuvîntul και στο Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη. Εξωτερικός συνεργάτης στην Deutsche Welle. Συγγραφέας μυθιστορημάτων. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Zilele regelui, μυθιστόρημα (Βουκουρέστι 2008), Băiuţeii, μυθιστόρημα (Βουκουρέστι 2006 και 2007), Degete mici, μυθιστόρημα (Βουκουρέστι 2005 και 2007). Για το πρώτο του μυθιστόρημα Degete mici διακρίθηκε με πολλά βραβεία, όπως το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων του πολιτιστικού περιοδικού România Literară (2005).
Εκδόσεις: Θεμιστοκλέους 104, 10681 Αθήνα. Τηλ. 210 3301208, fax. 210 3822530, info@kastaniotis.com
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 10678 Αθήνα. Τηλ. 210 3816310, fax. 210 3801331
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Όροι & Προϋποθέσεις