«Προετοιμασία ταφής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Προετοιμασία ταφής

Στο εξώφυλλο: William Blake – Louis Schiavonetti, «The Reunion of the Soul and the Body», 1808

Προετοιμασία ταφής
  • ISBN: 978-960-03-5513-0
  • σελ. 80
  • 3 Δεκεμβρίου 2012
  • € 9,54

Περίληψη

Ζητώ συγγνώμη που απλώνω τις λέξεις πάνω στη σελίδα

Είχα δεκαετίες να το κάνω,

αλλά είναι πια τόσο λίγες, που αν δεν το έκανα

Δεν θα φαίνονταν καθόλου.

Το κύκνειο άσμα ενός σπουδαίου φιλολόγου, ποιητή, κριτικού και μεταφραστή, μια ποιητική κατάβαση στον σκοτεινό προθάλαμο της αιωνιότητας. Ποίηση που συγκινεί και καθηλώνει, εμπνευσμένη από την πιο οριακή κατάσταση του ανθρώπου, τη μαρτυρική και αμετάκλητη έξοδό του από τη ζωή.

Σε μια ατμόσφαιρα κλινική αλλά όχι νοσηρή, ο ποιητής καταγράφει τις τελευταίες του λέξεις. Αποτυπώνει τη συγκλονιστική και πρωτόγνωρη προαίσθηση του «ταξιδιού», μέσα από εικόνες που αντιλαμβάνεται ως έσχατες. Εικόνες που αποκρυσταλλώνουν την προθανάτια μελαγχολία, το μόνο ίσως αδιαπραγμάτευτο και αρραγές συναίσθημα που βιώνει ο άνθρωπος από τη γέννησή του έως το βιολογικό του τέλος. Το συναίσθημα που διέπει κάθε έμβιο ον, από τη στιγμή που κατανοεί την τραγική, θνητή του φύση.

Βιογραφικά στοιχεία

Βαγγέλης Αθανασόπουλος

Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο King's College του University of London. Η πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα έγινε το 1964 με κριτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Φιλολογική Βραδινή. Ακολούθησαν δύο διηγήματα, «Επαφή και αποστροφή» και «Οι τρόποι του κάλλους», ενώ για το πρώτο αυτοτελές λογοτεχνικό βιβλίο του, Εαυτόν τιμωρούμενος, που κυκλοφόρησε το 1976, πήρε το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα (1977). Τιμήθηκε επίσης με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής (1991), για το βιβλίο Ο λογοτέχνης ως πρότυπο δημιουργικής δράσης, και με το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής της Ακαδημίας Αθηνών (1992), για το βιβλίο Οι μύθοι της ζωής και του έργου του Γ. Βιζυηνού. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, κριτική και μετάφραση λογοτεχνικών και κριτικών έργων. Το βιβλίο του Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ού αιώνα αποτελεί έργο αναφοράς, καθοδηγώντας τον αναγνώστη στις διαδρομές της λυρικής έκφρασης. Μετέφρασε βιβλία όπως: Μύθος και νόημα, του Claude Lévi-Strauss, αλλά και τα Προφητικά του William Blake. Συνεργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας με εφημερίδες και περιοδικά και δίδαξε για πολλά χρόνια στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 2011.




Βιβλιογραφία