«Οφειλές» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οφειλές

Κείμενα για δασκάλους και φίλους

Στο εξώφυλλο: πίνακας του Σωτήρη Σόρογκα

Οφειλές
  • ISBN: 978-960-03-7085-0
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 112
  • 25 Μαΐου 2023
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Τα σκόρπια αυτά κείμενα που με δυσκόλεψαν στη διατύπωσή τους –λόγω των εγγενών ελλείψεών μου– γράφτηκαν επ’ ευκαιρία ενός γεγονότος ή κάποιας επετείου. Ορισμένα δημοσιεύτηκαν αρχικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, άλλα φιλοξενήθηκαν σε αφιερωματικούς τόμους ή σε καταλόγους εκθέσεων, κάποια παρουσιάστηκαν ως εισηγήσεις σε συνέδρια. Αν κάτι δικαιολογεί την εκ των υστέρων συγκεντρωτική παρουσίασή τους στο συνε­κτικό σώμα ενός βιβλίου είναι η ύπαρξη ενός κοινού βιωματικού υποστρώματος: Όλα προέρχονται από την επιτακτική παρόρμηση να τιμήσω μερικούς από τους σημαντικότερους συγκαιρινούς ομότεχνούς μου. Σύντομα σε έκταση, χωρίς ιδιαίτερες θεωρητικές ή ερμηνευτικές αξιώσεις, θα έλεγα ότι τα κείμενα αυτά είναι πε­ρισσότερο νεύματα, χαιρετισμοί, εξομολογήσεις αγάπης και ευ­γνωμοσύνης προς τους ίδιους και προς το έργο τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Σωτήρης Σόρογκας

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανω­τάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθη­νών, από όπου αποφοίτησε το 1961. Το 1972 έλαβε ετήσια προ­σωπική χορηγία του Ιδρύματος Ford. Έχει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλά­δα και σε διεθνείς εκδηλώσεις οργανωμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Πιερίδη και ιδιωτικές αίθουσες τέχνης (Τόκιο, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Σάο Πάολο, Ν. Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Βασιλεία κ.α.).

Δίδαξε χρώμα και σχέδιο στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου από το 1964 έως το 2003. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης», μέλος της «Ομάδας για την επικοινωνία και την εκπαίδευση στην Τέχνη» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιο­δικού θεωρίας της τέχνης Σπείρα.

Το 2010 μετείχε στην ίδρυση της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και στην έκδοση του περιοδικού Νέος Ερμής ο Λόγιος, του οποίου είναι και μέλος της συντα­κτικής επιτροπής. Τον ίδιο χρόνο έξι μεγάλες συνθέσεις του τοποθετήθηκαν στο σταθμό Λαρίσης του Αθηναϊκού Μετρό.

Για το ζωγραφικό του έργο έ χουν γραφτεί μελέτες, άρθρα, κριτικές και πέντε μονογραφίες.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Μουσείο Μπενάκη, στο ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρόδου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και αλλού.

Το 2004 βραβεύτηκε απ’ την Ακαδημία Αθηνών για το σύ­νολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς και το 2019 του απε­νεμήθη, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το πα­ράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Μετά το 2010 οι μεγαλύτερες εκθέσεις του είναι:

2010: Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή στα Τρίκαλα.

2011: Στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

2014: Στη γκαλερί Cintron στον Πόρο.

2016: Στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στην Αθήνα.

2018: Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσ­σαλονίκης.

2019: Στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο.

2021: Στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης.

2022: Στο Ίδρυμα Γουλανδρή στην Αθήνα.

2023: Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Δήμου Αλίμου.




Βιβλιογραφία