«Διάλογοι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Διάλογοι

Διάλογοι
  • ISBN: 978-960-03-7353-0
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Το σύνολο σχεδόν των συνομιλιών του Σωτήρη Σόρογκα, υπό τον τίτλο Διάλογοι, με επίλεκτους δημοσιογράφους αλλά και ποιητές, σε εφημερίδες και περιοδικά, θα έλεγε κανείς πως μεταβάλλει το συνήθως ευκαιριακό είδος μιας επικοινωνίας προφορικού χαρακτήρα σε μια υψηλής τάξεως δοκιμιογραφική εκφορά του λόγου. Γεγονός που πιστώνεται όχι μόνο στα έντονου καλλιτεχνικού επιπέδου θέματα που συζητιούνται, αλλά και, κυρίως, στην υψηλόφρονα πνευματικότητα και συγκρότηση του ίδιου του ζωγράφου. Με αποτέλεσμα –είτε πρόκειται για θέματα της ζωγραφικής τέχνης, όπως έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη και εξαντλητικά μέσα στους αιώνες, είτε για θέματα πολιτικά ή κοινωνικά, όπως έχουν καταχωρηθεί μέσα στις ταραγμένες συνθήκες του 20ού και του 21ου αιώνα, με δυσεξιχνίαστες τις συνέπειές τους στη συνολική θεώρηση της ζωγραφικής τέχνης– ο νηφάλια αποτιμητικός και διεισδυτικός τρόπος του Σωτήρη Σόρογκα να γίνεται ένα εντελές εργαλείο προκειμένου να εισχωρήσει κανείς ευφρόσυνα στα μυστικά μιας ασύγκριτα λυτρωτικής και επομένως και φιλάνθρωπης τέχνης. Όσο μεγάλος και αν είναι συχνά ο διασκελισμός ανάμεσα στις συζητούμενες παραμέτρους μιας απόλυτα πνευματικής τέχνης όπως η ζωγραφική, ο Σωτήρης Σόρογκας κατορθώνει με τις απαντήσεις του να ενοποιεί τις αναγνωρισμένες αντιτιθέμενες «σκοπιμότητες» σε σχέση με τη ζωγραφική, σε βαθμό που η κοινωνική της αποστολή να γίνεται τόσο μεγαλύτερη όσο σημαντικότερο παραμένει το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα.

Βιογραφικά στοιχεία

Σωτήρης Σόρογκας

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1961. Το 1972 έλαβε ετήσια προσωπική χορηγία του Ιδρύματος Ford. Έχει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και σε διεθνείς εκδηλώσεις οργανωμένες από το Υ­πουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Πιερίδη και ιδιωτικές αίθουσες τέχνης (σε Τόκιο, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Σάο Πάολο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Βασιλεία κ.α.).

Δίδαξε χρώμα και σχέδιο στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1964 έως το 2003. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συν­δέσμου Σύγχρονης Τέχνης, μέλος της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας της τέχνης Σπείρα.

Το 2010 μετείχε στην ίδρυση της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και στην έκδοση του περιοδικού Νέος Ερμής ο Λόγιος, του οποίου είναι και μέλος της συντακτικής επιτροπής. Τον ίδιο χρόνο έξι μεγάλες συνθέσεις του τοποθετήθηκαν στον Σταθμό Λαρίσης του αθηναϊκού Μετρό.

Για το ζωγραφικό του έργο έ­χουν γραφτεί μελέτες, άρθρα, κριτικές και πέντε μονογραφίες.

Έργα του βρίσκονται στην Ε­θνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρόδου, στο Ευ­ρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και αλλού.

Το 2004 βραβεύτηκε από την Α­καδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς και το 2019 του απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Μετά το 2010 οι μεγαλύτερες εκθέσεις του είναι:

 

2010: Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή στα Τρίκαλα.

2011: Στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

2014: Στην γκαλερί Citronne στον Πόρο.

2016: Στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στην Αθήνα.

2018: Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

2019: Στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο.

2021: Στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης.

2022: Στο Ίδρυμα Γουλανδρή στην Αθήνα.

2023: Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Δήμου Αλίμου.




Βιβλιογραφία