«Θέματα παιδικής λογοτεχνίας Β΄» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Θέματα παιδικής λογοτεχνίας Β΄

Συζητήσεις

Η σύνθεση στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Θέματα παιδικής λογοτεχνίας Β΄
  • ISBN: 960-03-0416-5
  • eudoxus logo Εύδοξος: 58563
  • σελ. 248
  • 4 Μαΐου 1990
  • € 6,36

Περίληψη

Οι Συζητήσεις (το δεύτερο βιβλίο της σειράς ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ) προσφέρουν στον αναγνώστη πρωτογενείς και ζωντανές πηγές πληροφοριών για την πορεία του παιδικού βιβλίου στη μεταπολεμική περίοδο, το κλίμα εκείνης της εποχής (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό), τα κριτήρια επιλογής, τα βραβεία, τη μουσική, την ποίηση, την εικονογράφηση, τα παιδικά περιοδικά κ.ά. Δηλαδή, μέσα σε έναν πολυπρισματικό καθρέφτη εικονογραφείται η μεταπολεμική εποχή, τα δειλά βήματα του βιβλίου, το έργο και η προσωπικότητα των πνευματικών ανθρώπων που στήριξαν το εξωσχολικό παιδικό ανάγνωσμα.

Οι Συζητήσεις παρατίθενται όπως ακριβώς καταγράφηκαν στο μαγνητόφωνο, χωρίς a posteriori επεμβάσεις, γι' αυτό και ο λόγος είναι ζεστός, άμεσος, ανθρώπινος.

Από αυτές τις εξομολογητικές αφηγήσεις των συγγραφέων για τη ζωή τους, τα ενδιαφέροντα, τα έργα τους, τις απόψεις τους για την παιδική λογοτεχνία, τα προβλήματα και τις προοπτικές του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα, πολλά έχει να ωφεληθεί ο αναγνώστης – σπουδαστής, γονιός, εκπαιδευτικός και καθένας που ενδιαφέρεται για τα παιδιά και τα βιβλία τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

O Bασίλης Δ. Aναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Yπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Eίναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Aσχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Eίναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου και το Πανεπιστήμιο της Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.




Βιβλιογραφία