«Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις για παιδιά» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις για παιδιά

Ανθολογία

Νο 155

Για παιδιά από 10 ετών και άνω

Εικονογράφηση:
Μαρία Θειοπούλου

Σύνθεση εξωφύλλου: Eye D Design Group

Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις για παιδιά
  • ISBN: 978-960-03-0966-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12888345
  • σελ. 242
  • Επανέκδοση
  • 17 Σεπτεμβρίου 2009
  • € 12,72

Περίληψη

Η Ελλάδα είναι κατάσπαρτη από θρύλους και διηγήσεις που αναφέρονται σε τόπους, ανθρώπους, αγίους, έθιμα, ζώα, πουλιά, φυσικά φαινόμενα. O κόσμος αυτός των παραδόσεων γοητεύει μικρούς και μεγάλους· ιδιαίτερα τα παιδιά, γιατί αυτά βρίσκονται πιο κοντά στο όνειρο και το φανταστικό, στοιχεία τα οποία κατεξοχήν χαρακτηρίζουν τις παραδόσεις.

Η σκοπιμότητα λοιπόν της έκδοσης του βιβλίου Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις είναι προφανής: να δοθεί στα παιδιά μια εύχρηστη ανθολογία με ελληνικές λαϊκές παραδόσεις, που θα τις χαρούν ως λογοτεχνικά κείμενα, θα διασκεδάσουν, και μέσα απ’ αυτές θα κατανοήσουν καλύτερα το λαϊκό μας πολιτισμό.

Τέλος, ένα τέτοιο βιβλίο με έντονο πατριδογνωστικό χαρακτήρα έχει τη θέση του σε κάθε «στέκι παιδιού» και σε κάθε βιβλιοθήκη, αλλά προπάντων μέσα στο σχολείο ως διδακτικό εγχειρίδιο από το δάσκαλο και τον καθηγητή.

Βιογραφικά στοιχεία

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

O Bασίλης Δ. Aναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Yπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Eίναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Aσχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Eίναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου και το Πανεπιστήμιο της Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.




Βιβλιογραφία